close

Trøske på tungen

Pludselig stikker din baby en lille hvid tunge ud, i stedet for en lyserød. Trøske er en svampeinfektion i munden, som mange spædbørn for. Hvis barnet får svamp i munden, giver det som regel ingen problemer. Behandlingen plejer i første omgang at gå ud på at forhindre, at moren også får trøske.

Hvis barnet har hvide plamager eller en hvid belægning på tungen, gummerne og indersiden af kinderne, er der som regel tale om trøske. Det er en almindelig svampeinfektion, som oftest sætter sig på barnets tunge og/eller indersiden af kinderne. Den lægger sig som en hvid belægning på slimhinderne, som bliver røde og irriterede. Hvis der dannes meget svamp, kan det blive svært for barnet at spise.

Sådan behandler du trøske

Som regel forsvinder trøske af sig selv uden behandling. Du kan prøve at vikle gazebind eller et håndklæde om fingeren, dyppe det i vand med kulsyre og gnide forsigtigt med fingeren over slimhinderne i barnets mund. Denne metode har ingen bevist effekt, men en del oplever, at det hjælper.

Mere udbredte svampeangreb bør behandles med svampemedicin. Spørg sundhedsplejersken, hvilket middel du skal bruge. Hvis barnet bruger sut, skal de koges dagligt.

Trøske i barnets mund kan også føre til en kløende svampeinfektion i barnets numse, da infektionen spredes gennem fordøjelsessystemet. Kontakt i så fald sundhedsplejersken og hør, hvad du skal gøre.

Moren kan også få trøske

Du som mor kan få trøske på brystvorterne, i munden og i skeden. Hvis du får trøske på brystvorterne, kan det gøre ondt at amme. Svampen kan i værste fald gå ind i mælkegangene og forårsage svampeinfektioner, som er smertefulde og svære at behandle.
Så får du kløe og en brændende og stikkende smerte. Rådfør dig med din læge, sundhedsplejerske eller ammerådgiver om behandling, hvis du har nogle af disse symptomer. Så er det vigtigt, at både du og barnet kommer i behandling.

Hvis barnet får sutteflaske, kan du mindske risikoen for fortsat infektion ved at koge sutten og flasken i vand hver dag, og ikke selv sutte på sutten, hvis den fx er faldet på gulvet.

Hvis du selv har symptomer på trøske, men ikke har smerter, kan du behandle dine brystvorter på samme måde som du behandler barnets mund.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...