SCA_OD7_MGL9247_Desktop

Forskellen på enæggede og tveæggede tvillinger

Det føles måske dobbelt så spændende at vente to babyer – hvem er de små væsener, og er de enæggede eller tveæggede tvillinger? Men kan man finde ud af det, inden de bliver født?

I Danmark bliver der født ca. 1000 sæt tvillinger om året (ca. 1,5% af alle fødsler), og det mest almindelige er, at det er tveæggede tvillinger, der kommer til verden. Du har måske hørt, at enæggede tvillinger ofte ligner hinanden udseendemæssigt? Men hvorfor, og hvilken forskel er der rent genetisk på enæggede og tveæggede tvillinger? Det ser vi nærmere på her.

Sådan bliver enæggede tvillinger til – befrugtningen

Hvis det skal ende med enæggede tvillinger, skal et befrugtet æg have delt sig. Temmelig mange æg deler sig allerede i løbet af graviditetens første tre dage, og da får fostrene hver sin moderkage – ellers er de nødt til at dele. Hvis delingen af ægget sker på et sent tidspunkt, hvilket er meget usædvanligt, kan de endda komme til at ligge i samme fosterhinde (også kaldet monoamniotiske tvillinger). I yderst sjældne tilfælde sker det faktisk, at ægget deler sig i tre – og da bliver det enæggede trillinger. Men forklaringen på, hvorfor en del befrugtede æg deler sig i to (eller tre), har man faktisk ikke fundet endnu.

Enæggede tvillingers køn og dna

Enæggede tvillinger er stort set genetisk identiske (altså de har samme DNA) og bliver derfor altid født med samme køn. De vil også ligne hinanden meget, ikke kun med hensyn til udseende, men også med hensyn til bevægelsesmønstre og stemmer.

Enæggede tvillingers fingeraftryk

Noget, der ikke er det samme hos enæggede tvillinger, er faktisk fingeraftrykkene. For selv om enæggede tvillinger har samme arvemasse og er ens på rigtig mange måder, så er fingeraftrykkene ikke ens. Det skyldes, at de dannes ud fra andet end bare gener, men opstår undervejs i graviditeten i den måde huden dannes på, hos det enkelte barn.

Er enæggede tvillinger ens med hensyn til væremåde?

Hvad personlighed og temperament angår, så styres omtrent halvdelen af arv og halvdelen af miljø (altså omstændigheder i livet). Dermed bliver de tvillinger, som har de samme gener, altså naturligt mere ens med hensyn til væremåde end tveæggede tvillinger og søskende generelt. Men der er så meget, som påvirker, hvem vi bliver, og alle børn – tvillinger eller ej – kan (og skal have mulighed for) at udvikle sig i forskellige retninger.
Det er også meget klogt at tænke på, at man ikke hele tiden sammenligner sine tvillingers udvikling, eftersom det altid vil indebære, at en bliver ”før” og en bliver ”efter” – og det er temmelig rart for børn at slippe for at høre på det. Børn udvikles i deres eget tempo, uanset om de er tvillinger eller ej.

Sådan bliver tveæggede tvillinger til – befrugtningen

Nogle gange kan der løsne sig to æg ved en ægløsning, og hvis begge æg bliver befrugtede af hver sin sædcelle, bliver det altså til tveæggede tvillinger. Samme procedure gælder for trillinger eller firlinger (hvilket jo er meget usædvanligt). Sandsynligheden for at blive gravid med tveæggede tvillinger stiger faktisk med alderen, eftersom der oftere løsnes to æg i samme menstruationscyklus, når kvinder bliver ældre.

Hvor ens bliver tveæggede tvillinger?

Tvillinger, som kommer fra forskellige æg, har altid hver sin moderkage, og de får heller ikke samme dna-sammensætning. Det indebærer, at tveæggede tvillinger altså kan blive født med forskellige køn, og de kommer ikke til at ligne hinanden mere eller mindre end andre søskende.

Tvillinger og arvelighed

Hvis den, der er gravid, selv er tvilling, eller har tvillinger i familien, så kan der være en lidt større sandsynlighed for, at det bliver tveæggede tvillinger, eftersom en ægløsning med flere æg delvis er arveligt. De mandlige gener påvirker derimod ikke chancen for, at det bliver tveæggede tvillinger, men mænd kan føre arveanlægget videre til en datter, så der er større sandsynlighed for, at hun får tvillinger en dag.

Der findes mindre forskning om enæggede tvillinger, og derfor er det svært at svare på, om enæggede tvillinger er arveligt – selvom man har set i nogle enkelte studier, at kvinder, som selv var enæggede tvillinger havde større chance for selv at få enæggede tvillinger. Indtil videre har man ikke kunnet se, at mandlige enæggede tvillinger fører det videre.

Kan jeg finde ud af, om det bliver enæggede eller tveæggede tvillinger, inden børnene bliver født?

Hvis det bliver tvillinger, så kan man se det på 1. trimester scanningen, men det kan ofte være svært på det tidspunkt at se, om det drejer sig om enæggede eller tveæggede tvillinger. Hvis børnene deler både fostersæk og moderkage, kan man være ret sikker på at de er enæggede og hvis børnene ikke har samme køn, så ved man med sikkerhed, at de kommer fra to æg, men ellers bliver det en overraskelse efter fødslen. Nogle gange ved man det ikke engang på det tidspunkt, og man kan være nødt til at foretage en dna-analyse for at være helt sikker. Der findes forholdsvis enkle metoder, hvor man tager en vævsprøve i børnenes mund. Det er naturligvis frivilligt og noget, man derfor selv skal betale for. Hospitaler i Danmark kan dog foretage testen, hvis der er mistanke om arvelighed i forhold til sygdom hos den ene tvilling, eller hvis hospitalet er med i forskning omkring tvillinger. Sandsynligheden for, at børnene kommer fra to æg, er dog utroligt meget større, eftersom ca. 83% af alle tvillinger, der bliver født, er lige netop tveæggede tvillinger.

Er det dobbelt så hårdt at vente tvillinger?

Det er nok ikke nogen underdrivelse at sige, at det er meget hårdere at bære to børn end et. Maven bliver større og vokser hurtigere – selvom børnene ofte er lidt mindre, når de bliver født – og kvalmen kan blive temmelig meget værre. Men at få tvillinger er samtidig en helt unik oplevelse, som ikke ret mange får mulighed for at opleve. For alle jer kommende tvillingeforældre har vi samlet gode råd om alt fra tvillingegraviditet, tvillingefødsel og mental forberedelse.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Del artiklen