close

Fosterdiagnostik med fx blodprøve og ultralyd

Alle undersøgelser og prøver, som tilbydes gravide, er frivillige. Det er naturligvis en lettelse og en tryghed at få at vide, at alt er, som det skal være. Samtidig er der en risiko for, at man stilles overfor svære spørgsmål og valg, hvis undersøgelsen viser en kromosomforandring eller misdannelse.

En del bliver trygge af at få viden og at vide, og andre føler, at det skaber unødig uro under graviditeten. Mærk efter, hvad du eller I vil gøre. Man kan altid kontakte sin læge eller jordemor, hvis du eller I føler jer usikre og har brug for mere information. Der findes forskellige metoder af fosterdiagnostik. Alle undersøgelser og prøver, som tilbydes, er frivillige.

Ultralydsscanning

Ultralydsundersøgelse tilbydes alle gravide kvinder, som er i uge 11 til 13. Det er en smertefri, enkel og ufarlig måde, hvor man får et ultralydsbillede af fostret.

Ultralyd er højfrekvente lydbølger, som sendes gennem bugvæggen ind i livmoderen. Det kan være nødvendigt at scanne både udenpå maven og vaginalt, gennem skeden. Undersøgelsen giver et billede af livmoderen, barnet, fostervandet, moderkagen og navlestrengen.

I dag kan man med det seneste ultralydsudstyr producere tredimensionelle billeder af barnet i maven. Disse billeder giver en omhyggelig medicinsk observation, hvor alle de allerfineste detaljer og strukturer af barnet kan ses.

Via ultralyden kan man se:

  • Barnet størrelse.
  • Barnets hjerteslag.
  • Hvordan graviditeten udvikler sig.
  • Hvor langt man er i graviditeten.
  • Hvor mange børn der er i livmoderen.
  • Hvordan moderkagen ligger i livmoderen.
  • Om barnet har alle vitale organer.
  • Om fostret har synlige misdannelser.

Nogle gange tilbyder man yderligere ultralydsundersøgelser, for at se om barnet vokser, som det skal. Hvornår og om den gøres, kan variere. Det skal nævnes, at ultralydsundersøgelsen ikke er helt fejlfri. Finder man mistanke om afvigelser, supplerer man altid med udvidet fosterdiagnostik.

Anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen omkring ultralyd

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kun udsætter et foster for ultralyd, når det har et medicinsk formål. Man bør derfor ikke indspille film, tage billeder eller bestemme fostrets køn af andre årsager, end at det er medicinsk motiveret.

Nakkefoldscanning og blodprøve

Udføres i uge 11-13. Ved ultralydsundersøgelse måles barnets nakkefold, underhudens og hudens tykkelse i nakken. Dette mål kombineres med resultatet af en blodprøve, hvor indholdet af graviditetshormoner måles. Sandsynligheden for Downs Syndrom beregnes og vurderes af specielt uddannede læger og jordemødre.

Resultatet af testen er en sandsynlighedsvurdering og giver altså ikke sikker besked. Hvis man vil have sikker besked om eventuel kromosomafvigelse hos barnet, skal man også foretage en fostervands- eller moderkageprøve. Alle kvinder tilbydes nakkefoldscanning, hvis de ønsker det.

Fostervandsprøve

Man kan foretage en fostervandsprøve, hvis der er en øget risiko, for at fostret har en kromosomforandring. Lægen stikker så en tynd nål ind i livmoderen og suger en mindre mængde fostervand op, som så analyseres. Prøven kan tidligst gøres i uge 15. Fostervandsprøve indebærer en øget risiko for spontan abort. Risikoen beregnes til ca. 0,5-1%.

Moderkageprøve

Et alternativ til fostervandsprøve er moderkageprøve. Den tilbydes gravide, som har visse arvelige sygdomme eller høj sandsynlighed, for at fostret har en kromosomafvigelse. Den kan foretages allerede fra graviditetsuge 11 og anbefales, når lægen vurderer, at det er vigtigt at få besked tidligt. Moderkageprøve indebærer en øget risiko for spontan abort. Risikoen beregnes til ca. 0,5-1%.

Andre prøver som tages for at kontrollere barnet

Man kan tage en blodprøve fra den kommende mor for at se, om der findes antistoffer mod blodgrupper andre end kvindens egne. Både i morens blod og i fostervandet kan man også analysere niveauet af antistoffer mod forskellige virussygdomme. Hvis barnet ikke vokser, som det skal, længere fremme i graviditeten kan man foretage en undersøgelse af blodgennemstrømningen i navlestrengen for at se, om barnet får den ilt og den næring, det har brug for.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...