Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Fødselsdepression

Både kvinder og mænd kan blive ramt af en fødselsdepression. Det er ikke usædvanligt, og det er en tung byrde at bære selv. Jo tidligere du søger hjælp, desto bedre er prognosen.

Ca. 10 procent af alle kvinder får psykiske reaktioner i forbindelse med, at de får et barn. Hos fem procent kan nedtryktheden blive stærk og vare ved i længere tid.
Undersøgelser viser, at fødselsdepressioner går over, og at det går hurtigere, hvis du får hjælp. Så søg hjælp. For barnets skyld skal du ikke vente med at tage mod den hjælp, du kan få. Det er ikke noget at skamme sig over. Husk, at du kan få hjælp. Du er ikke alene.
Bl.a. kan du snakke om, hvordan du har det ved efterkontrollen.

Også nybagte fædre kan rammes af sådanne følelser.
Læs mere om: Farens fødselsdepression

Tal om dine følelser

Det første trin til at forbedre situationen er at tale med sine nære og kære. At sætte ord på følelserne kan lette byrden. Så bliver det også lettere for de nærmeste at hjælpe til. Hvis du er alene, har du brug for andre voksne, som du kan dele din tanker og følelser med. Den nærmeste familie og nære venner kan også være til stor hjælp.

En forbigående nedtrykthed efter en fødsel er normalt

Det er et nyt ansvar at tage sig af et nyfødt barn. En nybagt mor eller far, kan let føle sig usikker og utilstrækkelig. De fleste kvinder, som har født børn, går også igennem en kortere periode med kraftige humørsvingninger. Det er helt normalt. Hormonerne, som nu indstiller sig på mælkeproduktion og amning, påvirker kroppen i højere eller mindre grad. Følelser som opstemthed det ene øjeblik og sorg, irritation eller træthed det næste kan føles forvirrende, men for de fleste er det forbigående. Hvis symptomerne bliver ved i længere tid, kan det dog være en fødselsdepression, og så er det bedst at få hjælp. Og det gælder for både moren og faren. Hvis du er usikker, så kontakt sundhedsplejersken eller lægen.

Deprimeret tidligere - få hjælp inden

Mennesker, som tidligere har haft depressioner, har en større risiko for at blive ramt af en fødselsdepression. Med denne viden kan man mange gange forebygge, at det sker igen. Erfaringen viser også, at en sådan depression kan afhjælpes af samtaleterapi. Tal med din jordemor.

Søg hjælp, hvis du føler dig deprimeret, eller tror du har en fødselsdepression.

Mange kvinder og familier forsøger at holde problemet for sig selv. For det meste bliver det så bare værre. Hvis der går for lang tid, kan forholdet til barnet blive kompliceret, og kvinden får problemer med at nyde og knytte sig til sit barn. Derfor er det vigtigt, at du fortæller, hvordan du har det. Det er ikke noget at skamme sig over, og du er ikke alene. Læs mere om fædre og fødselsdepression.

Tal med din læge eller sundhedsplejersken. De er uddannet i at behandle fødselsdepressioner eller kan henvise dig til psykolog eller psykiater som kan hjælpe dig.

Partneren begynder at arbejde og du står selv med ansvaret

Det er ikke helt usædvanligt at denne nedtrykthed udløses når partneren begynder at arbejde igen, og kvinder står alene med ansvaret. Det kan komme til udtryk på mange måder. De mest almindelige tegn er, at kvinder føler håbløshed, hjælpeløshed og får skyldfølelser overfor barnet.

Hun synes ikke, at hun dur som mor. Hverdagen kan virke uoverkommelig. I nogle tilfælde kan angstfyldte og/eller agressive tanker rettet mod barnet signalere at kvinden har brug for at søge hjælp for at komme videre. Det er vigtigt at gøre det på et tidligt stadie.

Mellem 10-15 % af alle kvinder som har født, kan i løbet af det første år efter fødslen reagere ved at føle sig kede af det og urolige. Tilstanden påvirker alle dele af livet. Det er normalt at reagere stærkt på store hændelser i livet, og selvom du er glad for at blive mor kan det samtidig føles som en forandring, du ikke rigtigt er klar til. Du føler dig måske overvældet og magtesløs, og føler at du ikke er parat til livets nye udfordringer.

Symptomer på fødselsdepression

Hvis du ikke har de kræfter der kræves til at gøre de ting, der forventes af dig, bliver du træt og mister overblikket og det kan føre til en fødselsdepression. En fødselsdepression kan give sig udtryk på mange måder. Du kan:

• Føle dig ked af det og opgivende og græde uden grund.
• Mangle energi og tabe interessen for det, der sker omkring dig.
• Have koncentrationsproblemer.
• Have svært ved at knytte dig til dit barn.
• Føle dig træt og have lyst til at sove hele tiden.
• Have svært ved at sove, sove uroligt og vågne tidligt.
• Trøstespise eller miste appetitten.
• Bruge penge på unødvendige ting i håbet på at få det bedre.
• Mangle selvtillig og være nedtrykt.
• Føle skyldfølelse og bebrejde dig selv at du ikke er en god nok mor.
• Føle dig glædesløs.
• Være bange for at være alene.
• Være bange for at skade barnet eller dig selv.
• Være bange for at gå ud, tage bussen eller køre bil.
• Forsøge at skjule din følelser for omgivelserne.
• Være bange for at du er eller bliver psykisk syg.

Det er bare nogle af symptomerne på en fødselsdepression. Hvis du er usikker, så kontakt sundhedsplejersken eller lægen.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...