Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Farens fødselsdepression

For både kvinder og mænd er det psykologisk og identitetsmæssigt krævende og en omvæltning at få barn og blive forælder. Mange stærke følelser og nye tanker at få styr på kan nogle gange føre til en fødselsdepression. Manden kan rammes såvel som kvinden, og oplevelsen kan blive så stor, at der er brug for hjælp til at komme igennem kriseperioden.

Det kan virke paradoksalt, at negative følelser kan tage overhånd, når lykken over at være blevet far samtidig er så stor.

Hvis du som far kan genkende dig selv

Så hjælper det at forstå, at reaktionen kommer som et tegn på, at du skal bearbejde det, du har været en del af, og helt enkelt skal kunne følge med mentalt. Det er et menneskeligt behov. En fødselsdepression kendetegnes af de samme tanker, følelser, reaktioner og symptomer som en almindelig depression. Forskellen er, at den er forbundet med oplevelserne ved at blive forælder.

Mænds fødselsdepression kan se anderledes ud end kvinders

Mænd kan have nogle andre symptomer end kvinder, der rammes af fødselsdepression. Kvinder føler ofte en stor håbløshed og skyldfølelse. Mænd kan rammes af de samme følelser, men også reaktioner som lavere stresstærskel, misbrug af fx alkohol, uforklarlige vredesudbrud, uro og tilbagetrukkethed.

At den nybagte far begynder at arbejde mere kan være et symptom

Nybagte forældre kan nogle gange pludselig vise et overdrevent engagement for deres arbejde og frem for alt afvise alle forsøg på hjælp. Det er almindeligt, at man ikke er opmærksom på, at en sådan adfærd kan forklares af en depression. Det er lettere at mene, at det er manden, som er et problem, end at det er manden, som har et problem. Mænd med en depression kan også rammes af en overvældende følelse af at være bunden og ufri.

Mænd kan blive bange for at miste kontrollen

Belastningen ved det nye ansvar kan komme til udtryk som en angst for, at der er noget galt med barnet, over barnets reaktioner eller for at skulle være væk fra barnet. Der findes eksempler på mænd, som har været bange for at miste kontrollen og skade deres barn, og også vrangforestillinger om at barnet ved sin blotte eksistens kan skade ham.

Det er en styrke at se sine egne begrænsninger og kunne søge hjælp

Oftest forstår manden selv det irrationelle i at tænke og føle, som han gør. Og det fører til en endnu større frustration. Det kan være svært at komme ud af en fødselsdepression ved egen kraft.

Har du som nybagt far et eller flere af disse symptomer, kan du få professionel hjælp. Du kan få hjælp ved at tale med en psykolog. Det er godt som et led i at lære at forstå dig selv bedre, at komme gennem krisetiden og i det lange løb at få et afspændt og kærlighedsfuldt forhold både til dit barn og til dig selv som ansvarlig forælder

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...