Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Desktop

Pusleplads - tips og råd

Man er nødt til at skifte ble på små børn. Og selvom det ikke er absolut nødvendigt, så er en pusleplads noget, som gør denne pligt lidt nemmere og (ofte) meget hyggeligere.

Bleskiftet kan ofte være et tidspunkt, hvor man får mulighed for at fokusere lidt ekstra på hinanden. Du får som regel en dyb øjenkontakt og belønnes med et smil, især hvis du tager det stille og roligt og hygger lidt ekstra. Det kan også være en mulighed for at tjekke den lille krop, og se om den ser fin ud. Dette bliver lidt nemmere, hvis puslebordets højde er god, så den voksne ikke står med krum ryg. Man kommer til at tilbringe en del tid ved puslebordet, eftersom man skal skifte ble temmelig ofte i starten. Nogle børn synes måske, at det er lidt kedeligt at ligge på puslebordet, men så kan det være spændende med en farverig uro over puslebordet – eller et sjovt stykke legetøj, som barnet kan holde i.

Der er egentlig ikke nogen regler for puslepladsen – på nær én: Vend aldrig ryggen til.

Se aldrig væk!

Det er utroligt vigtigt aldrig at vende sig om uden at have en hånd på baby eller at efterlade barnet, når det ligger på puslebordet. Hvis du har brug for øjnene til at lede efter en ny ble eller vådserviet, så lægger du hånden trygt på barnets mave, mens du lader den anden hånd tage det op, du har brug for, eller vender dig lidt hurtigt om. Børn – også de alleryngste – er nemlig hurtige, og du ved aldrig, hvornår de bestemmer sig for at vende sig om. Eller kravle væk. Selv de små nyfødte, som lader til at ligge musestille, kan overraske og spjætte sig mod kanten, når du mindst venter det. En af de mest almindelige ulykker med små børn er, at de falder ned fra puslebordet. Selv hvis puslebordet og puslepladsen har kanter, hvilket langt de fleste har, så beskytter de ikke hundrede procent mod, at babyen ruller ud over kanten.

Sådan vælger du puslebord

Der findes et hav af forskellige varianter af pusleborde. Puslebord over badekar, væghængt puslebord eller modeller, som placeres hen over barnesengen. Der er ingen, der siger, at et puslebord skal findes på badeværelset, men det kan være en stor fordel at være i nærheden af vand. Se dig omkring for at få lidt pusleplads-inspiration fra, hvordan andre har løst problemet med puslebord, så får du nok mange flere tips, end du har brug for – højst sandsynligt er de behov og pladsbegrænsninger, du har at arbejde med, ikke helt unikke, og der er sikkert en anden, som har fået en god idé. 

Hvad skal man bruge til puslepladsen?

Det er praktisk med opbevaring ved puslepladsen – ikke kun til bleer, men også til vaskeklude eller vådservietter, babyolie og andre ting, du har brug for, når din baby skal pusles. Mange vil også gerne have en blød puslehynde, så barnet ikke er nødt til at ligge for hårdt. Det er også praktisk med en papirkurv, som du kan smide de brugte bleer i, men man kan også sagtens smide dem ud sammen med køkkenaffaldet. Vi kan varmt anbefale at have en pedalspand ved siden af puslebordet – det kan være praktisk med et låg, der beskytter mod lugten fra bleerne (og det kan også forhindre nysgerrige husdyr i at undersøge sagen nærmere).


Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen