week11

Uge 11

DIT BARN

Det lille hjerte slår hurtigt

Barnet er nu ca. 4,5 cm langt, og hjertet slår med ikke mindre end 140-150 slag/min., præcis som det skal. Den takt er nemlig nødvendig for, at det kan give den lille krop alt det, den har brug for, hvis den skal vokse og udvikles. Lige nu er hovedet lige så stort som resten af kroppen, men det ordner sig i fremtiden. Leveren er også stor, så den fylder næsten hele bughulen. Nu har den en vigtig opgave med at tage sig af og skille sig af med affaldsstoffer. Testikler eller æggestokke er på plads, og nu kan man også ane de ydre kønsorganer. Barnet kan åbne sin mund, og tungen er allerede færdigudviklet.

MOR

Tanker og bekymringer

Hvis du har haft kvalme, så kan det være, at den begynder at blive mindre nu. Endelig! Hvis kvalmen fortsætter, er du bare nødt til at prøve på at være tålmodig – det er desværre ikke umuligt, at den bliver der længere ind i graviditeten. Humøret kan svinge kraftigt – der er mange, som er mere følsomme, end de plejer. Hormonerne er selvfølgelig en del af årsagen, men også at der bliver brugt meget energi på at gå og tænke på fremtiden. Det er jo en livsomvæltende tid, der venter, og måske er man bange for at miste det, man har? Måske er man bekymret over, hvordan det skal gå? Hvis du har en partner, så snak om følelserne, og hvis du ikke har en, så snak med en anden nærtstående. Uanset hvordan den kommende familie kommer til at se ud, så er det helt normalt, at man i denne fase af graviditeten tænker på, om man har truffet det rigtige valg, og om man klarer det. Prøv at finde tryghed i, at du snart vænner dig til tanken og lige pludselig kommer til at se tingene fra den lyse side igen! En god måde at håndtere negative tanker eller bekymringer på er at bevæge sig. Selvom du ikke plejer at motionere regelmæssigt, så prøv at gå en tur eller at svømme. Hvis man bevæger sig hver dag, så har man det bedre, og man kan også forebygge visse graviditetsgener. Derudover er det selvfølgelig vigtigt ikke at presse sin krop, der er i gang med en temmelig stor opgave lige nu. Lyt til, hvad den orker – hvis den vil falde i søvn på sofaen ved syvtiden flere aftener i træk, så har den nok brug for det lige nu. Lige nu har du også brug for at drikke ekstra meget – kroppen har brug for masser af vand, for at den skal kunne producere både blod og fostervand. Kroppen begynder også at forbrænde flere kalorier, og derfor har den brug for lidt ekstra næring. En ekstra frugt og et stykke brød om dagen er passende.

PARTNER

Tanker og drømme

Måske er du ved at være blevet vant til din partners humørsvingninger – I må være tålmodige lidt endnu, men om et par uger plejer de at blive mindre. De skyldes både hormoner, der farer rundt i kroppen, men også tanker om fremtiden og fødslen, hvilket kræver meget energi og dermed får humøret til at svinge. Dit humør svinger måske også lidt, og du går måske også og tænker på, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Vores bedste råd er, at I snakker med hinanden. Del jeres tanker, bekymringer og spørgsmål, men også glæde, opmuntring og spænding. I kan også snakke med jordemoderen om jeres følelser og få råd og tips til, hvordan man kan håndtere dem. Det er almindeligt, at man drømmer, når man venter barn – både den, der bærer barnet, og den, der ikke gør det. Ofte er det surrealistiske drømme, som at barnet bliver født i køen i cafeteriaet, at det kommer ud som halvt cykel, halvt barn, eller at du efterlader det på det mest uacceptable sted, du kan forestille dig. Det er ganske enkelt hjernens måde at bearbejde den store begivenhed, der venter lige om hjørnet: det at blive forældre.