week-1_1200x480

Uge 1

DIT BARN

Tæller den første uge?

Det kan være svært at vide nøjagtigt, hvornår en graviditet er begyndt. Man kan nemlig ikke altid sige helt nøjagtigt, hvornår befrugtningen fandt sted, så derfor beregnes graviditetens begyndelse ud fra den seneste menstruations første dag. Så hvis vi skal være pedantiske, så er der ikke nogen graviditet endnu. Indtil videre er der ikke noget, der ligger og vokser inde i livmoderen. I forbindelse med IVF-behandling beregnes graviditetens første uge dog anderledes, nemlig fra to uger inden inseminationen eller ægudtagningen.

MOR

Tegn på ægløsning

De fleste udvikler et befrugtningsdygtigt æg hver måned. Ægget modnes i en af æggestokkenes ægblærer, og når den brister, kastes ægget ud og fanges op af æggeledertragten – det er det, der kaldes ægløsning. Et tegn, man kan holde øje med, hvis man vil have styr på ægløsningen, er, at man får en større mængde udflåd, som får en næsten trådet konsistens. Det er for at give eventuelle sædceller en ’smooth sailing’ på vej til ægget. Ægget fortsætter til æggelederen, hvor det lægger sig og er klar til at blive befrugtet. I de næringsrige omgivelser kan det leve i cirka et døgn. Hvis det ikke bliver befrugtet, fortsætter ægget ned i livmoderen, hvorefter det forsvinder ud gennem livmoderhalsen og skeden sammen med livmoderslimhinden. Det er dette, der er din menstruation.

PARTNER

Tænk på folinsyre

Hvis I har planer om at blive gravide, så er det en god idé, hvis din partner allerede nu begynder at spise folinsyre. Folinsyre mindsker nemlig risikoen for rygmarvsbrok hos fosteret. Det anbefales faktisk at starte allerede når man overvejer at blive gravid og fortsætte de første 12 uger af graviditeten. Hvis du eller din partner ryger, så har I aldrig haft en bedre grund til at holde op. Rygning – også passiv – kan nemlig have en negativ indvirkning på både fertiliteten og graviditeten.