week30

Uge 30

DIT BARN

Små ryk i maven

Barnet fortsætter med at vokse, og der dannes mere fedt under huden. Lige nu plejer barnet at være 41 cm langt og veje næsten 1,4 kg. Hjernen udvikles og vokser. Den skal blive stor, og for at den skal få plads, så krøller den sig mere og mere sammen og danner sine karakteristiske vindinger og flige. Nu er lungerne næsten helt udviklet, og barnet øver sig i at lave vejrtrækningsbevægelser ved at hæve og sænke brystkassen. Det er ikke usædvanligt, at disse øvelser kan give det lille barn hikke, hvilket kan føles som små ryk, eller at det giver et lille sæt i maven. Det er noget, man vil kunne mærke ofte i løbet af de kommende uger.

MOR

Pas på ryggen

Nu er der ikke særlig lang tid tilbage, og hvis du venter tvillinger, så er du nok snart i mål. Men selvom du nærmer dig mållinjen, så er det for de fleste nogle krævende uger, der venter – både fysisk og mentalt. Kroppen kan føles som en kolos, og du kan blive grædefærdig over selv de mindste ting, hvilket der overhovedet ikke er noget mærkeligt i – tredive uger med en krævende lejer er hårdt. Det er almindeligt, at man føler sig træt engang imellem og får plukveer. Det kan blive lidt bedre, hvis man holder små pauser i løbet af dagen, så snart du har mulighed for det, og benyt lejligheden til at slappe af med benene oppe. Den slags små ting i hverdagen, kan hjælpe dig med at få det bedre. Prøv på at lytte til kroppen og ikke mindst være god ved den – der er stadig ca. 10 uger tilbage, som barnet har planer om at bruge til at vokse sig stor! Nu er det almindeligt, at man kan få bækkensmerter som skyldes, at hormonerne blødgør og løsner led og sammenføjninger – især i bækkenet. Formålet med løsningen er, at fødselskanalen skal kunne udvides lidt i forbindelse med fødslen, så det er nemmere for barnet at komme ud. Det indebærer naturligvis ikke, at det gør mindre ondt. Tal med din jordemoder hvis det giver dig problemer, så får du hjælp, fx med særlige bælter til bækkenløsning eller tips til, hvordan du bedst muligt kan aflaste dit bækken og dine led i hverdagen.

PARTNER

Stadig lidt tilbage

Måske har I deltaget i eller er ved at afslutte et kursus, der skal forberede jer på fødslen og forældreskabet. Der er ca. to måneder tilbage, inden tiden er inde, og mødet med jeres lille barn nærmer sig med stormskridt. Eller sådan føles det måske for dig, men mange gravide oplever, at det føles, som om der er utroligt lang tid tilbage, til barnet kommer. Det er ikke så mærkeligt, at de fleste nu bliver mere trætte, og det kan være utroligt hårdt rent mentalt lige nu – at være stor, tung og have ondt, tærer på kræfterne. Barnet er trods alt ca. 41 cm langt og vejer ca. 1,5 kg! Lyt efter, hvad din partner har brug for lige nu, og se, hvordan du kan hjælpe og støtte. At barnet skal fødes NU (!), eller at du på mirakuløs vis skal få bækkensmerterne til at forsvinde indgår måske ikke i din arbejdsbeskrivelse, men der er sikkert ting, du kan gøre for at hjælpe hende. Nogle gange kan det også være utroligt rart at have nogen, der lytter og prøver på at forstå, uanset hvor abstrakt og svært det måske er for den, der ikke bærer barnet.