week7

Uge 7

DIT BARN

Halen på plads

Hjertet, der er et af de første organer, der udvikles, pumper nu blodet ud i den lille krops væv. Nu kan man også se hovedet, og strukturerne i barnets ansigt begynder at blive tydelige. Nu kan man også se, at øjnene udvikles som en lille fordybning på hver side af hovedet – men der er ingen øjenlåg endnu. Nu bliver der også dannet brusk, der skal blive til skelet, og det bliver ved med at udvikles og vokse, indtil barnet er ca. 20 år. Hænderne begynder at komme til syne og ligner bittesmå padler. Eftersom barnet er næsten gennemsigtigt, så kan man se hjertet, rygraden og halen. Halen??! Ja, du hørte rigtigt. På dette tidlige stadie har embryoet noget, der ligner en lille hale, men det skal du ikke bekymre dig over – den forsvinder omkring uge ni, og derefter er der kun halebenet tilbage. Underhuden er ikke dannet endnu, men bindevævet, der er starten på hud, er på vej. I det, der skal blive til hjernen, sker der masser af ting allerede nu med forskellige dele, som begynder at få deres egne specifikke funktioner, og koblinger mellem nervecellerne, der udvikles hele tiden. I slutningen af denne uge er dit kommende barn på størrelse med en ært.

MOR

Hormoner, som rammer loftet

Der er sikkert ingen, der kan se på dig endnu, at du er gravid, men der er stor sandsynlighed for, at du kan mærke forandringer i kroppen. Temmelig mange, 7 ud af 10, har kvalme på grund af deres graviditet her i begyndelsen. Den primære årsag til denne mildest talt besværlige tilstand er sandsynligvis de store hormonelle forandringer, der sker i kroppen. Men faktisk ved man ikke med sikkerhed hvad graviditetskvalme skyldes. Til gengæld ved man, at det for langt de fleste bliver bedre omkring 12. uge. Hvis du har trænet inden graviditeten, så er det en god idé at fortsætte med den samme træning, så længe det føles okay. Det er godt at bevæge sig, og det kan lindre en del af de tidlige graviditetsgener – især frisk luft er ofte alle tiders, hvis man har kvalme. Hvis du ikke har trænet inden graviditeten, er det alligevel en god idé at begynde med en enklere form for træning. Det er især vigtigt at komme i gang med daglige knibeøvelser allerede nu, eftersom det er utroligt vigtigt, at man har en stærk bækkenbund, der kan hjælpe med at bære maven, der kommer. Det er nemt at lave øvelserne, men desto sværere at huske at lave dem. Et godt tip er at skabe en enkel huskeregel, der gør, at du får en daglig påmindelse: hver morgen, når du børster tænder, eller om aftenen, når du er gået i seng. Hvis du er blevet gravid ved hjælp af kunstig befrugtning, så foretager man nu en vaginal scanning på fertilitetsklinikken for at tjekke, at alt udvikles, som det skal.

PARTNER

Kraftigere lugtesans

Har din partner kvalme? Det er meget almindeligt – 7 ud af 10 har kvalme i starten af deres graviditet. Den primære grund til kvalmen er sandsynligvis, at der sker enorme forandringer med hensyn til hormonerne, men den præcise årsag kendes ikke. Det er naturligvis også hormonerne, der gør mange ekstra følsomme over for dufte under graviditeten. Det kan være dufte, hun har været vild med før, der pludselig lugter som rådden fisk, når de når frem til næsen, og desværre er det ikke helt ualmindeligt, at det er lige netop dine dufte, hun reagerer på. Måske er du nødt til at lægge yndlingsparfumen væk et stykke tid for at undgå en dårlig stemning. På et eller andet tidspunkt i løbet af uge 8 er det for de flestes vedkommende på tide at have det første møde med egen læge. Alle kommende forældre. Når du som partner er med, får det graviditeten til at føles mere som en fælles oplevelse. Et godt tip er at skrive alle dine spørgsmål ned, så er de nemmere at huske, når I sidder hos lægen og senere jordemoderen. Og selvom det måske kan føles, som om en graviditet er det mest naturlige, der findes, så er det ikke sikkert, at alt er en selvfølge – husk bare på, at der ikke findes nogen dumme spørgsmål, og at det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Hvis I er blevet gravide ved hjælp af kunstig befrugtning, så foretager man nu en tidlig scanning på fertilitetsklinikken for at tjekke, at alt udvikles, som det skal. Så får I begge to mulighed for at se barnets hjerte slå.