week4

Uge 4

DIT BARN

Fosteranlæg dannes

Det er lillebitte – kun 0,5 mm indtil videre – men det er der! Ægget har sat sig fast i livmoderslimhinden og får sin næring fra omgivelserne, der er fyldt med blodårer. Rundt om ægget fortsætter udviklingen af moderkagen, der skal forsyne barnet med alt det, det har brug for gennem graviditeten. Det er nu, de forskellige fosteranlæg dannes, formes og lægger sig på det rigtige sted. De allerførste nerveceller og rygraden begynder at tage sin form. Nogle af cellerne danner anlæg til mave-tarmkanalen og lungerne, andre til hud, muskler og blodårer.

MOR

Foregår der noget i kroppen?

Lugter alt i køleskabet ulækkert? Kan du lugte parfume på en kilometers afstand, eller føles det som om, du skal kaste op bare ved at stå op om morgenen? Det er nogle af mange tidlige tegn, der kan tyde på, at du er gravid. Hvis du slet ikke kan nikke genkendende til noget af det, så behøver det ikke indebære, at du ikke er gravid – de fleste kan slet ikke mærke noget usædvanligt helt i begyndelsen. Omkring uge 4 begynder kroppen at producere et graviditetshormon, som hedder hCG. Det udskilles via urinen, og hvis du er blevet gravid på den naturlige måde, kan du derfor hurtigt tage en graviditetstest og se, om du er gravid. Hvis du har gennemgået en IVF-behandling, får du taget graviditetstest i form af en blodprøve 10-14 dage efter ægoplægningen. Hvis testen er negativ, men du alligevel føler, at der er noget, der er anderledes i kroppen, så kan du vente et par dage og så tage en ny test. Nogle gange kan man nemlig komme til at teste for tidligt – graviditetshormonet er ikke nået at komme op i så store mængder, at det kan måles. Hvis du opdager en lille smule blod, når du tørrer dig eller i trusserne, så behøver du ikke blive bekymret – nogle får en lille blødning, når ægget sætter sig fast i livmoderslimhinden. Det er helt ufarligt.

PARTNER

Tid til graviditetstest

Omkring uge 4 begynder din partner at producere graviditetshormonet hCG. Det udskilles via urinen og er det, der gør, at man kan se, om I er gravide ved hjælp af en almindelig graviditetstest. Et lille tip fra os er, at se på resultatet af testen sammen – på den måde kan man dele alle de følelser, der dukker op, uanset hvad testen viser. Det kan være, at din partner allerede nu føler sig træt eller har kvalme. Det er helt normalt, og det er rart for den, der ikke bærer barnet, at vide. Vær en god støtte der, hvor du kan, og sig til hende, at mange og små måltider ofte hjælper mod kvalme. Eftersom mados er noget, der kan udløse det lidt ekstra, så kan det være en god idé, hvis du tager kokkehuen på lige nu.