190913_libero_image_090_Desktop

Lege til babyer og småbørn

Små børn leger ikke bare for sjov, men fordi legen er livsvigtig for deres udvikling: Det, de små babyer betragter som leg, kan være storøjet at gå på opdagelse i livet.

Det kan lyde som en overdrivelse, at legen er livsvigtig, men det er i høj grad gennem legen, at barnet lærer sig selv og verden at kende. For den lille baby er legen og samspillet med en forælder det allervigtigste. Uanset hvor kedelig man kan føle sig som forælder, så er det lille barn din største fan, og bare det at være sammen er stimulerende for babyer. At lege borte-tit-tit med sit yndlingsansigt lidt, ligge på maven og lege eller at opdage sine tæer for tiende gang er udviklende for alle spædbørn.

Jo ældre barnet bliver, desto større bliver behovet for at lege frit selv eller sammen med andre børn. Samspillet mellem barn og forælder fortsætter dog med at være den bedste stimulation for et lille barn i de første leveår. Så som forælder skal man ikke gå rundt med dårlig samvittighed over, at man ikke giver barnet nok stimulation, for det gør man – for de fleste børn er det nok lige det modsatte. 

Hvilke fordele er der ved at lege?

 • Leg styrker selvbevidstheden.
 • Leg med en forælder skaber tilknytning og kontakt.
 • Leg er afslappende og afstressende.
 • Under legen udvikles de sociale færdigheder.
 • Leg bidrager til at udvikle sproget.
 • Leg stimulerer kreativiteten og fantasien.
 • Under legen udvikles grundlæggende og mere avancerede motoriske færdigheder.
 • Legen hjælper barnet med at udtrykke og forstå sine følelser som glæde, vrede, angst og at opdage, hvordan disse følelser påvirker andre.
 • Og ikke mindst: at lege er herligt og en fornøjelse!

11 tips til lege for babyer

Man kan sagtens lege med meget små børn. De er ofte dygtige til at vise, hvad de har brug for, synes om eller bliver bange for. Mærk efter og lær, hvad der passer lige netop dit barn og dig, så opdager I en sjov og til tider livsvigtig legeverden sammen.

 • Efterlign ansigtsudtryk og bevægelser
  Babyer lærer at efterligne menneskers ansigtsudtryk, allerede når de er et par uger gamle. Prøv at række din tunge ud igen og igen, og se, om din lille baby til sidst efterligner og gør det samme. Dette er en spændende leg for et lille barn, og det styrker samspillet og båndet mellem jer, samtidig med at det træner barnets genkendelsesevne.

 • Udforske bløde materialer
  Saml materiale sammen, som er blødt og dejligt at røre ved. Læg babyen på ryggen et sikkert sted, og før derefter forsigtigt materialet hen over den lille bare mave. Lad barnet udforske og selv mærke med hænderne, se på og måske sutte lidt på det, hvis det er helt sikkert.

 • Danse
  At bevæge sig til musik er noget, som mange godt kan lide. Når barnet er helt lille, kan man selv danse med det i armene. Sørg bare for at beskytte og støtte barnets nakke og hoved. Man kan også ligge ned og have barnet på maven og gynge det forsigtigt i takt med musikken.

 • Hvor kommer lyden fra?
  Hørelsen er en anden måde, hvorpå babyen kan lære verden at kende. Du kan prøve at skramle med noget og lade barnet vende hovedet mod lyden. Sig noget opmuntrende, når barnet ser den rigtige vej.

 • Sjove, spændende lyde
  Prøv at knitre med lidt papir, fløjte, ryste med en rangle eller tromme på noget hult. Se, om babyen synes, det er sjovt med forskellige spændende nye lyde. Du kan også prøve med lidt mere kendte lyde: lav kysselyde, pruttelyde eller andre lyde med munden. Prøv og se, om der er noget, som babyen godt kan lide – måske får du en belønning i form af et lille smil eller en boblende latter.

 • Leg borte-tit-tit
  En klassisk yndlingsleg! Det er nok, at du har øjenkontakt, gemmer dig bag dine hænder eller dukker dig bag noget et kort øjeblik og derefter dukker op igen og siger tittit med en glad og rolig stemme.

 • Gribe og slippe
  Det kan være en leg at træne Giv babyen noget at holde i, når vedkommende giver slip, så tager du genstanden op og giver den tilbage. Efter et stykke tid vil din baby forstå legen, og det bliver en sjov fælles leg, som kan gentages mange gange. 

 • Synge
  Næsten alle børn bliver glade af musik, så syng for barnet eller, hvis du ikke vil synge selv, så spil børnesange. Det kan være spændende at se og finde ud af, hvilken musik barnet kan lide. Måske har det samme musiksmag som dig – eller en helt anden.

 • Kropskendskab og sprog gennem leg
  Løft babyen op på skødet, peg på babyens forskellige kropsdele, og sig hvad de hedder. Peg på babyens næse og derefter på din egen, tag derefter babyens hånd, peg på din egen næse og derefter på babyens næse.

 • Leg med dufte
  Lad babyen gå på opdagelse med sin lugtesans. Sid med din baby på skødet, og giv den forskellige naturlige duftprøver, som du fører under dens næse, fx krydderier og frugter. Vær opmærksom. Hvis babyen rynker på næsen, opleves duften måske for stærk. Men det kan også være en spændende oplevelse at få i tilpas store doser.

 • Oplev farver
  Nyfødte børns syn udvikles hurtigt i løbet af de første par måneder. Det kan være sjovt for barnet at træne sine færdigheder ved at se på skarpe mønstre, kontraster og stærke farver som gult, rødt og blåt. Print vores farverige og kontrastfyldte kort ud – gerne på lidt kraftigere papir. Klip de små kort ud, hold dem op foran din baby, og bevæg dem lidt for at fange din babys søgende blik.

Print kortene ud her

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig