essity6955_desktop

Hvad og hvor meget skal børn spise om dagen?

Nu er tiden inde til at gøre de der smagsprøver med skemad lidt større og til sidst til rigtige portioner. Men hvordan gør man? Hvornår bør et lille barn begynde at spise fast føde, hvilken mad skal jeg give mit barn, og hvor meget skal et barn spise? Det ser vi nærmere på her.

Babymad fra 6 måneder

Brystmælk eller modermælkserstatning kan længe være en stor kilde til næring. Men fra og med at barnet er seks måneder gammelt, er man så småt nødt til at supplere med næring og energi fra andre ting. Brystmælk eller modermælkserstatning indeholder stadig meget af den næring, som et barn på omkring 8 måneder har brug for, og derfor kan en del (men ikke alle) måltider stadig bestå af amning eller flaske, hvis I foretrækker det. Men der findes naturligvis ikke nogen strenge regler – alle børn plejer at have deres eget tempo. Eftersom det handler om at gradvist gøre smagsprøverne større, så de til sidst bliver til rigtige portioner, plejer det at være ret naturligt, at et barn, som elsker mad, hurtigere går over til almindelig mad end et barn, som er utroligt glad for brystet eller flasken. En tommelfingerregel kan være, at når barnet er omkring et år, så har det brug for omtrent to hovedmåltider og et par mellemmåltider om dagen.

Hvor meget skal børn spise?

Der findes ikke nogen nøjagtige regler for, hvor meget små børn bør spise til hvert måltid, eftersom det varierer utroligt meget fra barn til barn. Lad barnets appetit styre her – du kommer til at mærke, når det ikke vil have mere og det er vigtigt at lade barnet vise vej og ikke presse det under en måltidssituation. Hvis man ammer og gerne vil fortsætte med det, kan man også sagtens have amning som et supplement, så længe man selv og barnet trives med det – der er nemlig ikke noget tidspunkt for, hvornår man skal holde op med at amme.

Tips til en god kostcirkel til børn

Madpyramiden og kostcirklen virker måske lidt gammeldags, men de kan give en god fornemmelse af, hvad et barn har brug for, hvis det skal vokse og trives. For det, man kan tænke på i forbindelse med den klassiske tallerkenmodel, er, at barnet skal have en varieret kost med kulhydrater (fx ris, grød, kartofler, pasta, brød), proteiner (fx æg, mælkeprodukter, fisk, kød, bælgfrugter og linser) og grøntsager. Og gerne frugt til dessert eller mellemmåltid. At spise varieret er nemlig ikke kun vigtigt for, at barnet skal vokse ordentligt, det er også vigtigt for immunsystemet. Og nu lyder det jo fint rent teoretisk, men i virkelighedens verden kan man jo konstatere, at børn ret sjældent spiser alt det, man stiller frem til dem. Nogle gange vil de kun have pasta og andre gange kun frugt. Men ved du hvad? Det er faktisk helt i orden! For du kan tænke på tallerkenmodellen og en varieret kost som det, barnet er nødt til at spise over tid – ikke nødvendigvis til hvert måltid. Flere tips og gode råd om børns mad finder du her.

Har du en lille, som ikke er specielt interesseret i det her med mad? Så er du ikke den eneste. Hvis barnet nægter at spise og ikke tager på, som det skal, er man nødt til at tale med sin sundhedsplejerske eller læge for at få hjælp, men at børn nogle gange kan være lidt selektive gør ikke så meget. Selvom det kan være svært, så er det en god idé ikke at sammenligne sit barn med andre og at ikke blive for stresset over det. Der findes også nogle gode råd til, hvordan man kan gøre aftensmaden lidt mere spændende – for alle parter.

Fingermad gør det sjovt for barnet at prøve ny mad

Man kan også tænke på gradvist at begynde at give mad med en lidt grovere konsistens, eftersom barnet har brug for at vænne sig til at tygge og træne sin mundmotorik. Fingermad i forskellige skåle plejer at være en sjov måde for barnet at prøve ny mad (kogt og blødt til at begynde med og med mere tekstur, jo ældre barnet bliver). At spise selv træner også finmotorikken og kan gøre måltidet lidt nemmere for forældrene. I starten kan det måske føles, som om de fleste stykker bare bliver flyttet rundt i munden og til sidst bliver spyttet ud, men giv ikke op! Lige pludselig falder de motoriske brikker på plads, og barnet finder ud af, hvordan man tygger.

Sunde snacks til børn

Har du brug for gode råd til noget, du kan give dit barn, der er forholdsvis hurtigt og nemt at tage frem? Så prøv fx:

  • Blødt brød med leverpostej eller hummus. Varier gerne med forskellige kornsorter – fx indeholder brød, som også indeholder havre, mindre gluten end helt hvedebaseret brød, hvilket er godt, så man langsomt vænner den lille mave til gluten.
  • En halv banan – kommer desuden i smart emballage
  • Røræg
  • Friskost med most avocado
  • Gulerodsstave (disse skal også koges, så de bliver bløde)

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, Læge

Del artiklen