Essity7188_CMYK

17 tips til sjove lege for børn - og voksne

Nogle gange kan man savne både legekammerater og idéer, og man kan måske også have brug for en lille ekstra dosis fantasi, for at gøre dagen lidt sjovere med lege inden- eller udendørs. Lege for både børn og voksne.

Børn elsker at lege! De leger gerne med hinanden eller alene – og mange gange springes rammen, når der er en sjov voksen med i legen, især hvis der ikke er andre børn. Men som voksen kan det nogle gange være svært at finde på noget sjovt, så her er 17 tip til sjove lege og aktiviteter man kan lave sammen med børnene, både indendørs og ude.

 • Gå på dyrejagt i huset

  Nu har de frække dyr gemt sig igen. Saml alle de bamser og plysdyr I har, og gem dem forskellige steder i hele huset eller lejligheden. De skal findes, og det er barnets job. Lad så barnet lede med søge-remsen: Fugl, fisk eller midt imellem og om det er koldt eller varmt, hvor barnet leder.
 • Byg en hytte eller hule

  At lave en hule med puder og tæpper eller en dyne, er super hyggeligt. Man kan også begive sig ud i en hytte udendørs, men et lidt større projekt. Hulen laves hurtigt ved at hænge et tæppe eller en dyne over stole eller sofaer, som I har skubbet sammen, og så kan I jo have en lille udflugt og hygge i hulen eller hytten.  
 • Leg huskeleg

  Saml forskellige hverdagsting, læg dem på en bakke, og lad barnet se godt på dem. Så lægger du et viskestykke over og ser, hvor mange ting barnet kan huske.
 • Rollespil

  Lad barnet eller børnene kan være kok eller frisør, så bliver du både mæt og fin i håret! Barnet kan også være konge, dronning, være racerkører eller skolelærer. Lad barnet bestemme.
 • Leg gemmeleg

  Læg sammen nogle store tæpper på strategiske steder, rundt omkring i huset for at have ekstra gemmesteder. Det er sjovest, hvis du selv leger med, men du skal være indstillet på, at det som regel er dig, der er den, der leder.
 • Byg en tunnel

  Byg den med skamler eller møbler sammen med barnet, og lav en forhindringsbane, som barnet skal igennem.
 • Køkken orkestret holder koncert 

  Saml alt, som kan give en god lyd - gryder, potter, pander og træskeer, og lav jeres eget køkkenorkester. Tomme bøtter eller plastflasker fyldt med ris er gode at rasle med. Alt kan bruges. Sæt jeres yndlingsmusik på, og spil til musikken, så bliver det ekstra festligt!
 • Danseparty 

  Slip free-style danseren løs hos barnet (og den voksne). Bevægelse til musik er altid sjovt, og bliver ekstra sjovt, hvis man danser som et dyr eller personer man kender. Barnet kan helt sikkert komme med gode idéer.
 • Frem med klodserne

  Byg jeres egen lille by med Lego, klodser, tog og biler. Eller byg med mælkekartoner og bøtter fra køkkenskuffen. Vær kreativ og tænk ikke på oprydningen. Det kan også blive til en leg. Sæt musik på, og lav en konkurrence om, hvem af jer, som først for sat tingene på plads ingen sagen er slut. 
 • Jorden er giftig

  En gammel klassikere, som aldrig bliver kedelig. Lav en lang forhidringsbane i hjemmet eller udenfor. Brug stole, puder, sofa eller træstubbe og bevæg jer rundt uden at røre jorden.
 • Plant et frø

  Det kan man bruge lang tid at studerere. Plant et lille frø i en potte med jord, og hvis du mangler frø, kan du prøve at tage et upoppet popkorn og vand det. Se hver dag, hvad der sker med, og hvordan det vokser.
 • Vask op

  Ja - måske lyder det lidt kedeligt, men for børn kan de mest almindelige hverdagsting være sjove at lave sammen. Og at lege med vand er altid sjovt. Frem med ekstra klude, lidt tålmodighed og lidt tørt tøj til bagefter. Så er det bare at komme i gang.
 • Udfordre smagsløgene

  En perfekt leg til de børn, som kun synes noget med sukker på, smager godt. Skær frugt og grønt ud i store bidder og tag en hue eller et tørklade for barnet øjne. Så skal barnet selvfølgelig gætte, hvad det er det smager på.
 • Læs et eventyr og tegn til det

  Fantasien fejler sjældent noget i børns hoveder. Find farveblyanter og papir frem og lad barnet male til eventyret. Læs langsomt og snak undervejs om det, som der tegnes. 
 • Byg jeres egen by

  Find klodser, lego, tog, legebyer, biler, lastbiler, dukker og andet legetøj frem. Træk møblerne til side, så I får plads til at bygge.
 • Gå ud og oplev verden!

  Det er let at blive siddende i stuen, men verden udenfor byder på så meget, og de fleste børn elsker at gå op pådagelse. Derudover er frisk luft vigtigt for trivsel, både for børn og voksne. Klæd jer på efter vejret, og husk på, at også en voksen kan synes at en vandpyt kan være kold at stå i. 
 • Fodre fugle med fuglefodder og ænder med brød

  De fleste børn er glade for dyr, og at give dem mad, kan være en oplevelse i sig selv. Tag noget gammelt brød og masser af solsikkefrø med. Hvis I har ænder i nærheden kan de fodres med brød. Solsikkefrø kan lægges et sted på jorden, og I kan sammen sidde og vente på, at fuglene samles og spiser.

Del artiklen