close

Hårvask på børn

Skrig og skrål over sæbe i ansigtet eller muntre tilråb om flere bobler? Oplevelsen, når barnet er i bad og skal vaske hår kan mildest talt være forskellige. Det bedste er, hvis man kan gøre badet og hårvasken til en hyggestund – når barnet er lille, er det nok med lunkent vand. Når det efterhånden er nødvendigt med shampoo for at få håret rigtigt rent, så kan du tage svømmebrillerne frem.

Spædbarnets hår bliver ikke fedtet og snavset, så på det lille hoved er det mere end nok med lunkent vand. Når du bader dit lille barn, så kan du vaske håret i det lunkne vand ved at massere blidt med fingrene ca. en gang om ugen. De fleste børn holder af at blive nusset om. Hvis dit barn er født med meget hår, så har det måske brug for lidt ekstra opmærksomhed med vask og redning af de små totter. Det lille barns bløde hår slides som regel af, inden nyt vokser ud – nogle gange kan det nye vokse ud i en helt anden farve. At gå til babysvømning, når barnet er lille, kan få barnet til at trives ekstra godt i vand og på længere sigt måske gøre hårvasken lidt nemmere, når tiden er inde til at bruge shampoo.

Hvornår skal man begynde at bruge shampoo på børn?

Næste gang barnet får en ny type hår er omkring toårsalderen, hvor babyhåret efterhånden skiftes ud med lidt grovere hårstrå. Nu kan det med jævne mellemrum være nødvendigt med en hårvask med mild og børnevenlig shampoo – især hvis det nu er sådan, at den lille spiser selv, eftersom det indebærer madrester i håret (blandt andet – der plejer at kunne dukke mad op på de mest overraskende steder efter et måltid). Du skal bare sørge for at skylle grundigt, så du får alle shampoorester væk fra håret. Men som sagt, håret behøver ikke vaskes ved hvert bad – børn har ikke lige så fedtet hår som vi voksne.

Tips til en nem og sjov hårvask på børn

At vaske håret er ikke altid en dans på roser – mange børn synes, det er kedeligt at være nødt til at sidde stille i badet eller at lukke øjnene på kommando for at undgå at få sæbe i øjnene. Her får du nogle tips til, hvordan du blandt andet kan undgå vand i øjnene og kan gøre hårvask lidt nemmere og sjovere:

  • Sørg for, at alt er inden for rækkevidde, så du ikke skal slippe dit tag på barnet.

  • Massér hår og hårbund, mens barnet ligger sikkert i badekarret, læn derefter barnets hoved bagud, så det ser op i loftet, når du skyller håret. Et godt tips er at ikke sige ”kig op i loftet”, men derimod sige ”luk øjnene op mod loftet”.

  • Lad barnet holde et håndklæde for øjnene, hvis du skyller håret med håndbruseren.

  • Gør en forskel på bad og hårvask, hvis barnet synes, at hårvask er ubehageligt, ellers kan det udvikle en modvilje mod at bade.

  • Øv ved bare at vaske og skylle spidserne, hvis barnet synes, at det er ubehageligt med hele håret.

  • Lad barnet bruge en shampooskærm, snorkel eller svømmebriller, for at undgå vand i øjnene når I vasker håret.

  • Gør badet til en så sjov oplevelse, du kan – badelegetøj, badekridt eller andre sjove ting kan være en hjælp.

  • Lad barnet prøve at vaske dit hår.

  • Når I er begyndt at bruge shampoo, kan du lade barnet lege og forme sit skummende hår til sjove frisurer.

Barnet vil ikke vaske hår

Nogle børn kan virkelig ikke lide at få vasket hår, uanset hvilke anstrengelser man gør sig. I de situationer plejer det at være en god idé at satse på, at børnene først og fremmest skal øve sig i at lege i vand og få vand i ansigtet og på hovedet. Hvis badet er en sjov oplevelse, hvor man får mulighed for at udforske vandet forholdsvis frit, så er der større chancer for, at det ikke bliver lige så træls at få vand ned over hovedet. En svømmehal kan være et godt sted at stifte nærmere bekendtskab med vand og få positive følelser i forbindelse med dykning og plask. Det samme gælder med hensyn til at bade udenfor om sommeren.

Et barn, som får panik af hårvask bør ikke tvinges til det. I stedet er man nødt til at lokke og gøre situationen så smertefri som muligt. Nogle gange ender det måske med, at man er nødt til at lade være med at vaske håret i en lidt længere periode, indtil barnet føler sig klar til at begynde at øve sig i det igen.

 

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...