Libero_Little-Heroes_Diabetes_baby-mom

Støtte en familie, som lever med sygdom

Nogle gange sker det, der ikke må ske: Et barn bliver sygt. For dem, der havner i sådan en svær situation, er opbakningen fra omgivelserne ofte uvurderlig – men hvordan støtter man bedst muligt? Det kan være svært at vide, hvad man som pårørende eller ven kan sige og gøre i en situation, hvor et barn er blevet alvorligt sygt, eller dets helbred er påvirket af andre årsager.

Vi bliver alle udsat for udfordringer, kriser og sorg gennem livet – også småbørnsfamilier. Nogle gange bliver børn alvorligt syge, og det indebærer næsten altid en prøvelse for hele familien. Her har vi samlet en række tips fra familier, hvis børn er blevet syge, eller hvis helbred på anden måde er blevet påvirket. Hvad har været til hjælp, hvilken støtte har været den bedste? Hvordan skal jeg som udenforstående tænke, når jeg vil bidrage med støtte, trøst og omsorg?

1. Tag ansvar for kontakten

Den, der havner i en svær livssituation, har ofte rigeligt at gøre med at håndtere sig selv og sin hverdag – som ven eller pårørende er du nødt til at tage ansvar for at holde kontakten og vise, at du er der som støtte. Overlad ikke initiativet til den, der befinder sig i en svær situation. Hvis du ikke får svar, når du kontakter vedkommende, så betragt det ikke som en afvisning – måske har vedkommende ganske enkelt ikke overskud til at svare. Prøv igen lidt senere og vis, at du er der for vedkommende – igen og igen.

2. Vær ikke bange for at tale om det

De fleste, der oplever noget hårdt, har godt af at tale om det, der er sket og sker. Vær ikke bange for at spørge, og lyt – din interesse og din opmærksomhed hjælper ofte meget mere end gode råd eller velmenende problemløsningsforsøg. Prøv at tilsidesætte dine egne følelser, og giv personen lov til at stå i centrum med det vedkommende oplever. Ofte kan det være nødvendigt med mange og lange samtaler med nære og kære, inden det svære er bearbejdet. Lad det tage tid!

3. Hjælp til med hverdagsting

Nogle gange bliver situationen kritisk, når det handler om syge børn, og en familie i krise har også en hverdag, der skal fungere ud over at tage sig af alt det, der vedrører det syge barn. Søskende, som gerne vil hen på legepladsen, mad, der skal laves, rengøring, indkøb, vasketøj, der hober sig op. Måske er det bedste, du kan gøre for din pårørende eller ven, at tage en svingom med støvsugeren eller lave en lasagne til sultne børn. Børnepasning nu og da plejer også at være værdsat, når man som forældre har meget at snakke om eller har behov for at samle nye kræfter.

4. Skift mellem det svære og det normale

Selvom der ofte er et stort behov for tale meget om det, der vedrører det syge barns situation, så plejer der også at være et stort behov for at bare have det så normalt og almindeligt som muligt. Glem ikke at invitere familien med til det, I plejer at lave sammen – nogle gange vil man bare have lov til at tage på en helt almindelig udflugt eller deltage i en hyggelig lørdagsmiddag, selvom livet føles hårdt. Du kan støtte din pårørende eller ven meget ved at hjælpe med at skifte mellem det svære og det helt normale, almindelige og lette.

5. Læs om sygdommen eller diagnosen

Mange, der er nødt til at kæmpe for sine børn på den ene eller den anden måde – uanset om det handler om sygdomme, funktionsnedsættelser eller et på andre måder nedsat helbred – kan opleve, at omgivelserne kan blive provokerende og krævende, eftersom de ikke forstår den problematiske situation, familien befinder sig i. Derfor kan det være en god idé at læse om sygdommen eller diagnosen, så du har viden om den udfordring, som familien kæmper med. Det er ganske enkelt nemmere at være en god støtte, hvis du er indsat i tingene, og det kan være utroligt rart for dem, der befinder sig i krisen, at de ikke er nødt til at forklare det hele igen og igen. Men husk, at forældrene altid er eksperter i deres eget barn! Et spørgsmål, der giver udtryk for interesse, plejer at være mere værdsat end et velment, men irriterende, råd.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen