At få en maveinfektion eller blive madforgiftet er aldrig sjovt, men det er nok endnu værre, når man er gravid. Det kan være rart at vide, at det i langt de fleste tilfælde ikke er farligt for barnet i maven.
Der er lidt forskellige årsager til, at man får en maveinfektion. Langt det mest almindelige er, at en virus inficerer maven, og at man så får en maveinfektion – et eksempel på dette er omgangssyge.
Men kvalme, opkast og diarré – altså de almindelige symptomer på, at maven ikke er okay – kan også skyldes bakterier eller parasitter, og kan være skadeligt for barnet.
Kan man så forebygge maveinfektioner, hvis man er gravid? Det bedste er at gøre, som man altid har gjort, men at gøre det ekstra omhyggeligt. Lige netop hygiejne og især fødevarehygiejne er vigtigt at have styr på – ikke bare for at undgå madforgiftning, men også for at undgå listeria eller toxoplasmose.
Sådan mindsker du risikoen for maveinfektioner:
En graviditet gør ens krop lidt mere modtagelig for infektioner, men barnet i maven kan ikke få en maveinfektion. Da man hverken kan holde mad eller drikke i sig, hvis man har en maveinfektion, er der risiko for, at man bliver dehydreret. Hvis man er gravid og har en maveinfektion, bør man derfor sørge for, at man får tilstrækkeligt med væske. Der er gravide, som lider af kvalme og opkastninger allerede inden en eventuel maveinfektion, hvilket øger risikoen for at blive dehydreret. Da er det ekstra vigtigt, at man får rigeligt med væske.
Hvis du har mistanke om, at du har fået madforgiftning bør din læge udelukke listeria eller toxoplasmose.
Hvis det er en virusbetinget maveinfektion du har fået, går den som regel over i løbet af et par dage. Men søg læge hvis du har nogen af følgende symptomer:
Husk at ringe i stedet for at tage derind med det samme – det kan være en virus og meget smitsomt.
Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder