Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Jeg er gravid!

Du sidder måske med graviditetstesten i hånden og har netop fået at vide, at du er gravid! Stort tillykke! Dette er starten på en lang, spændende, sjov, krævende og fantastisk rejse. Og du skal allerede nu bestille tid hos lægen.

Når du eller I har forstået, at I venter barn, kan I begynde at søge informationer. Mange vil gerne vide så meget som muligt, om hvad der sker i kroppen, om fødslen, om barnets udvikling, amning og om andres oplevelser. Her på Libero kan du finde det meste, og du får også gode tilbud. Du er velkommen til at kigge dig omkring. Tilhørende links her.

Kontakt til jordemoderen
Du kan altid kontakte jordemodercentret der, hvor du bor. Jordemoderen svarer på alle spørgsmål, og hvis du har brug for hjælp til at foretage en graviditetstest, kan du også få det. Så kan du bestille tid til en første konsultation. Den ligger tidligt i graviditeten, det afhænger lidt af, hvordan dit jordemodercenter gør det.

Det er godt at vide, at selvom du bløder lidt som en let menstruation, og graviditetstesten er positiv - er du nok gravid. Det kan være hormonerne, der spiller dig et puds, eller småblødninger, der opstår, når ægget graver sig ind i slimhinden. Det er helt normalt. Tal med din læge eller jordemor, hvis du er usikker og/eller urolig. Måske får du en ekstra ultralydsundersøgelse.
Læs også:
Mød din jordemor første gang
Graviditeten uge for uge

Om at vente barn - et nyt lille menneske skabes
De fleste kvinder udvikler ét befrugtningsklart æg hver måned. Manden kan derimod producere milliarder af sædceller på den samme tid. Hver udløsning kan indeholde op til 500 millioner spermier. Af disse har ca. hver tiende spermie de rigtige forudsætninger for at nå frem til ægget og befrugte det.

Ægget modner i en af æggestokkens ægblærer. Når denne brister, kastes ægget ud og opfanges af æggeledertragten. I æggelederen lægger ægget sig parat og venter på at blive befrugtet. I dette næringsrige miljø kan ægget leve i ca. to døgn. Hvis der ikke sker nogen befrugtning, fortsætter ægget ned i livmoderen for at forsvinde ud gennem livmoderhalsen og skeden.

Når spermierne trænger gennem ægget, sker befrugtningen
Spermierne kan beholde deres evne til at befrugte et æg i op til fem døgn. Det tager alt fra en halv time til to døgn for et spermie at nå frem til ægget. For at lette den besværlige færd forandres slimen i livmoderen, så den bliver mere gennemtrængelig netop omkring ægløsningen. I starten kan der være mange spermier, som side om side kæmper med at trænge igennem det beskyttende, næringshylster, der omgiver ægget. Når den første spermie er trængt igennem hinden og ind i ægget, sker befrugtningen. Spermiet ryster efter kort tid "halen" af, hovedet vokser og er snart lige så stort som æggets kerne. De to kerner finder frem til hinanden og smelter sammen til en enhed. Processen fører til, at et nyt liv kan tage sin begyndelse. Et nyt menneske skabes. Der er kvinder, der siger, at de kunne mærke, da de blev befrugtede...

Ægget deler sig igen og igen
Det befrugtede æg bliver i æglederens yderste del i nogle døgn. Det deler sig igen og igen. Efter et par døgn er der dannet fire celler, efter yderligere et døgn otte, og så videre. På graviditetens fjerde dag ligner det befrugtede æg et brombær og kaldes "morula". Det er på størrelse med et knappenålshoved, og der er dannet 32 celler. En del af cellerne har til opgave at udvikle selve embryoet, en del til at skabe moderkagen.

Morulaen suger væske op og ligner snart en lille boble. På graviditetens femte dag passerer det befrugtede æg ned til livmoderen. Turen tager nogle timer. Her er der meget mere plads, og livmoderen er godt forberedt med en veludviklet slimhinde, som det befrugtede æg kan lande i. Det indeholder nu ca. 100 celler. Fra ægløsningen og indtil dette øjeblik er der gået cirka en uge.

Andre artikler, du måske vil læse: 
Rygning under graviditeten
Drik ikke alkohol, når du er gravid
Ti tips til god kost under graviditeten
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...