miscarriage_id53_image

Spontan abort

Uanset årsag og længden på graviditeten er en spontan abort som regel en svær oplevelse for dem, der bliver ramt, og det er også forskelligt, hvor lang tid det tager at bearbejde sorgen.

Det er meget individuelt, hvordan man oplever tabet, og det kan være svært for omgivelserne at forstå smerten. At en graviditet bliver afbrudt af sig selv og efterlader en med en følelse af magtesløshed bliver en meget tung følelsesmæssig byrde for de fleste. Det er forskelligt, hvordan man bearbejder alle følelserne, og det samme gælder ønsket om eller overskuddet til at prøve at blive gravid igen efter en spontan abort. Nogle vil prøve igen med det samme, mens andre har bruge for mere tid.

Hvad skal man gøre i tilfælde af en spontan abort?

Man kan desværre ikke stoppe en spontan abort. Det starter som regel med smerter, som minder om menstruationssmerter, og de efterfølges måske af en mindre blødning. Da kan man ringe til sin egen læge og høre hvad man skal gøre, men hvis man har en større blødning, så skal man via 1813 henvende sig til den gynækologiske akutmodtagelse på sygehuset for at få hurtig hjælp.

På sygehuset laver en læge en gynækologisk undersøgelse med ultralyd for at afgøre, om der er tale om en abort, eller om graviditeten stadig ser normal ud. Hvis det til trods for blødningen ser ud, som det skal, skal man ofte komme tilbage for at sikre, at graviditeten fortsætter normalt. Hvis lægen vurderer, at der er sket en spontan abort, eller den er ved at ske, bliver man som regel sendt hjem, og så lader man kroppen selv tage sig af det. Nogle gange kan man på ultralydsskanningen se, at der findes rester i livmoderen, som kroppen har brug for hjælp til at fjerne. Da får man enten tabletter til at fremkalde en naturlig uddrivelse, eller også foretages der en udskrabning af livmoderen. En udskrabning kræver som regel, at man bliver på sygehuset et par timer; hvis man får tabletter, så kan man tage hjem, men man får en tid til en ny undersøgelse.

Hvor meget bløder man efter en spontan abort?

Blødningen efter den spontane abort, plejer gradvist at overgå til blodblandet og derefter brunligt udflåd, og til sidst ophører det efter to til fire uger. Mens man bløder, er der en større risiko for infektion, og derfor er den en god idé at bruge bind i stedet for tampon, tage brusebad i stedet for karbad og at ikke have penetrerende sex (eller bruge kondom, hvis man vælger at have det). Man skal altid kontakte sin læge eller lægevagten, hvis udflåddet begynder at lugte grimt, eller hvis man får feber eller tiltagende smerter.

En blødning behøver ikke være en abort

En lille blødning tidligt i graviditeten er ikke helt ualmindeligt, og der behøver slet ikke være tale om en abort – det kan være en såkaldt implantationsblødning. Det er en lille pletblødning der opstår, når ægget sætter sig fast i livmoderen, og den minder lidt om blodblandet udflåd. Den kan komme omkring tidspunktet for forventet menstruation. Der kan også være andre ufarlige årsager til pletblødninger i den tidlige graviditet. En pletblødning kan naturligvis også skabe bekymring, og hvis man er usikker eller har tiltagende smerter i forbindelse med, at blødningen fortsætter eller bliver kraftigere, skal man kontakte lægevagten.

Risiko for abort

Spontan abort er naturligvis noget, de fleste er bange for, især i begyndelsen af graviditeten. Men er der noget, man kan gøre for at forebygge en spontan abort? Svaret er desværre nej, ikke direkte. Kroppen laver sin egen plan for det lille ny menneske, og det eneste, man kan gøre, er at leve normalt og undgå rygning, narkotika og alkohol.

Risiko for spontan abort – hvor almindeligt er det?

Omkring en fjerdedel af alle bekræftede graviditeter ender med en spontan abort, og langt de fleste sker inden uge 12. Det er nemlig under de første 12 uger, at barnets vitale organer dannes, og det er her, der kan opstå misdannelser. De spontane aborter kan betragtes som en naturlig afslutning på en graviditet, hvor et eller andet er gået fejl i løbet af den første vigtige periode i fostrets udvikling. Måske kan den tanke dæmpe sorgen lidt.

At blive gravid efter en spontan abort

Efter en spontan abort tager det godt en måned, inden menstruationen kommer igen. Når den er det – og man føler sig fysisk og mentalt klar – så kan man prøve at blive gravid igen. En spontan abort betyder normalt ikke, at der er en større risiko for, at det sker igen næste gang.

Man kan undre sig over, hvorfor man ikke undersøger årsagen til aborten, men selvom det kan lyde hårdt, så begår kroppen nogle gange fejl, og spontane aborter er en naturlig del af at få børn. I hvert fald hvis det kun sker en enkelt gang. En lille andel af kvinder kan blive ramt af gentagne aborter, og det bør i så fald udredes af en gynækolog.

Tal om aborten

Efter en spontan abort er det naturligt at være både ked af det og have mange overvejelser. Er der noget galt med mig eller os? Kan vi blive gravide igen? Tør vi prøve igen?

Det hjælper, at man tager sine følelser alvorligt. Som regel er det godt at tale både med hinanden, hvis I er to, og med andre om det, der er sket. Med hensyn til lige netop tidlige spontane aborter, så har man måske ikke nået at fortælle andre om graviditeten endnu, og da kan man nemt risikere, at man fortsætter med at holde det for sig selv, selvom det ikke er gået godt. Men på samme måde som ved andre vigtige og dramatiske hændelser i livet, så plejer vi at have godt af at dele det, der er sket, med andre.

Hvis man har brug for professionel hjælp i form af en psykolog eller en anden professionel, så kan man kontakte sin læge, for at få hjælp med at håndtere sorgen og få styr på tankerne. Det gælder naturligvis både den, som har haft aborten, og partneren.

Det er heller ikke ualmindeligt, at man har behov for at tale med andre om sin abort i temmelig lang tid bagefter. Det er helt naturligt – det er jo ikke bare et foster, man mister i forbindelse med en spontan abort, det er også drømme, fantasier og en spirende relation til et andet menneske.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Del artiklen