libero_tomorrow_project_11_desktop

Ferie med børn

Pas, bleer og et godt humør – men mon ikke der er lidt flere ting, man er nødt til at forberede, inden man tager på ferie med små børn?! Her kommer der en lille vejledning i kunsten at få en god ferie med børn. Det bliver en artikel spækket med konkrete tips – fra planlægning til afrejse.

Det kan være en udfordring at rejse med børn – eller i hvert fald noget helt andet end at rejsen uden. Det er måske nødt til at være en ferie i lavt tempo, som sandsynligvis er meget anderledes end de tidligere barnløse ferier – der plejer ikke at bliver så meget fest og ballade, når man har en lille rejsekammerat. Men på den anden side set, så har du nogen ved din side der synes, at det meste er spændende, og som det er fantastisk at dele alle nye oplevelser med.

Planlægning af rejse – hav barnet i tankerne

Hemmeligheden bag en vellykket ferie med børn er i bund og grund temmelig enkel, nemlig at planlægge og tilpasse rejsen efter rejsens yngste deltager. Måske er der en masse, du gerne vil se og opleve på og omkring feriestedet, men dit barn har højst sandsynlig andre behov. At se yderligere en katedral eller at drysse rundt i den tredje pittoreske landsby samme dag står nok ikke øverst på den lilles ønskeseddel – men det gør at hvile sig med jævne mellemrum og se det store i det lille højst sandsynligt. Og måske er det sådan, at barnets behov for hvile og et lavt tempo kan gøre underværker for både småbørn og voksne. Ferien bliver måske ikke spækket med vilde aktiviteter, men takket være børns evne til at være til stede i nuet kan selv fine sten på en strand eller en ny smag på en is blive andre eksempler på store oplevelser.

Hav rimelige forventninger, når du rejser på ferie med børn

En anden opskrift på en vellykket ferieoplevelse er at have rimelige forventninger. Hvis hverdagslivet derhjemme er intensivt, så kommer ferielivet sandsynligvis også til at være det. Der sker ikke noget magisk med børn, bare fordi de havner på et feriested. De bliver sjældent rolige og afslappede, som vi voksne plejer at blive, men derimod snarere kåde af alt det nye og lidt stressede af, at alt er anderledes end derhjemme. Det kan altså være en god idé at revurdere, hvad en ferie indebærer lige nu – det er måske ikke afslapning ved en pool, men derimod den luksus, det er at have fri samtidigt, nyde hinandens selskab og slippe for hverdagens stress og jag.

Hvis I er to forældre, der rejser sammen og har en drøm om at genopleve tidligere feriers kravløshed, så er det en god idé at lade alenetid for jer begge to indgå i jeres planer. Da når I hver især at få lidt tid hver dag, som bliver lige så afslappende, som man går og drømmer om.

Hjælp til planlægning af rejsen

Uanset om I rejser med bil, tog eller fly, så kræver det en del planlægning, når I skal pakke til rejsen. Mad, skiftetøj, vand, vådservietter og legetøj er ting, det er godt at have ved hånden – man ved aldrig, om der kan blive forsinkelser eller uventede stop langs vejen. Små snacks, der kvikker op, og forskelligt legetøj, som barnet kan sidde og pille ved, plejer at være populært, når man sidder fastspændt på et sæde og keder sig. Bøger, papir og nogle sjove apps og film på en tablet plejer også at være god underholdning. Hvis man kan spænde sig fri og gå lidt rundt indimellem undervejs, så plejer det at være rart for barnet – at gå frem og tilbage i midtergangen og se på de andre passagerer kan være et sjovt tidsfordriv. Hvis I kører i bil, så kan det være rart med nogle pauser med jævne mellemrum. Ofte er der rastepladser med legepladser, hvor man kan lege lidt efter at have siddet stille et par timer i bilen.

Rutiner på feriestedet

Små børn befinder sig som regel godt, når livet har vante rutiner, og de kan ofte blive lidt urolige, når der bliver lavet om på rutinerne. Hvis det er muligt, er der derfor en pointe i også at prøve at bevare barnets daglige rutiner, når I er på ferie. At spise på omtrent de tidspunkter, man er vant til, og at have nogenlunde den samme aftenrutine kan gøre det nemmere for både store og små på rejsen. Eftersom rutiner giver tryghed og øger genkendelsesfaktoren, kan det være rart at finde tryghed i dem, når omgivelserne er helt nye.

Samtidig skal man naturligvis heller ikke låse sig helt fast ved barnets vaner og tider, når man er på ferie – der skal jo være plads til nogle undtagelser. Langt de fleste børn har ingen problemer med, at klokken bliver mange et par aftener, og at aftensmaden serveres på en restaurant klokken ni om aftenen. Her kan du også tænke lidt forebyggende. Hvis det ser ud til at blive en lidt senere aften på restauranten, så kan en ekstra lille middagslur være en hjælp, og det samme gælder et ekstra mellemmåltid. Du er ganske enkelt nødt til at mærke efter, hvad du tror passer lige netop dit barn, og tilpasse antallet af rutiner, I holder fast ved, efter, hvordan lige netop dit barn fungerer. For selvom man skal tilpasse sin ferie efter den yngste i selskabet, så har I jo ferie allesammen – det plejer at blive bedst, når både børn og forældre får deres behov dækket.


Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen