Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

PKU-test og undersøgelser af nyfødte børn

Hvis mor og barn har det godt efter fødslen, tager de hjem allerede efter fire timer. Barnet undersøges i forbindelse med fødslen af en læge, som godkender, at barnet kan komme hjem. Eventuelt kan man komme tilbage til en lægekontrol dagen efter.

Når navlestrengen klippes af på det lille nyfødte barn, sættes et gummibånd eller en klemme på navlestumpen. Barnet tørres af og får varme, tørre håndklæder om sig.

Fred og ro til moren og barnet inden undersøgelserne

Vi ved i dag, at for at få en god start på amningen har mor og barn brug for fred og ro, indtil barnet har suttet første gang. Barnet bør selv få lov at lede og søge brystet.

Det er derfor almindeligt, at man venter med øvrige undersøgelser og med at pleje barnet, til det har ligget ved sin mors bryst og mærket hendes duft og har ledt efter og i bedste fald suttet på brystet for første gang. Nogle omstændigheder kan gøre, at man skal lave den første undersøgelse hurtigere. Men der laves altid en første hurtig bedømmelse af barnet for at se, hvordan det har det.

Bedømmelse efter Apgar score

Jordemoderen bedømmer Apgar Score ved en, fem og ti minutters alderen. Det er en bedømmelse, som vurderer barnets:
• Hjerteslag i minuttet
• Muskelspænding
• Hudfarve
• Vejrtrækning
• Reflekser

Man giver maksimalt 2 point for hver. Almindelige point efter en normal fødsel er 9-10-10 med afslag for hudfarve ved et minut, hvilket er helt normalt. Når barnet har trukket vejret lidt, får det som regel fuld point. For at få et fuldstændigt billede af, hvordan barnet har det, måles som regel også pH-værdien fra navlestrengsblodet.

Den første undersøgelse

Den første undersøgelse sker som regel indenfor to timer efter fødslen.J ordemoderen ser på barnets mund og føler med en finger i gummerne for at sikre sig, at de er hele, så barnet kan sutte. Derefter undersøges hele kroppen. Man ser på øjne, ører, og man tæller fingre og tæer. Hovedet med fontaneller og sammenføjninger i kraniet mærkes efter.

Med et termometer kan man kontrollere, at endetarmen er åben, og så måler man barnets temperatur. Hos små drenge undersøges testiklerne for at se, at der er to styk i pungen.

Alle børn får en K-vitaminindsprøjtning, som forbedrer blodets evne til at størkne samt forebygger blødninger i den første tid efter fødslen. Barnets længde, vægt og hovedomfang måles.

Det nyfødte barn lægeundersøges også normalt det første døgn efter fødslen. Man ser på barnets almene udseende og eventuelle hudforandringer. Lægen lytter på lunger og hjerte, undersøger hofter, øjne, ryggen, pungen hos drenge, bedømmer hoved, mave og reflekser. Man laver også en høretest.

PKU-test efter to døgn

Tidligst efter andet døgn tages PKU-testen. Det er en blodprøve, som tages på alle nyfødte børn. Formålet er at opdage nogle usædvanlige, men alvorlige medfødte sygdomme som kan behandles, men hvor en tidlig diagnose er vigtig for prognosen.

Prøvet tages med en stick, ofte i hælen, når barnet er ældre end 48 timer. Testen har fået sin navn efter en sygdom, phenylketonuri og er taget på alle børn i Danmark siden 60'erne.
Denne screening omfatter 24 sjældne, men arveligt medfødte sygdomme i stofskiftet. Det er vigtigt at sætte ind med tidlig behandling for at forebygge de skader, som disse sygdomme ellers kan medføre. Hvis man er taget hjem indenfor 48 timer, tages blodprøven ved et genbesøg på barselsgangen.
Man får svar indenfor en uge. Det er kun ca. 70 børn ud af de cirka 110.000, der fødes i Danmark hvert år som rammes.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...