libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_desktop

At gå over tiden – alt om hindeløsning og igangsættelse

Føles det som om, at dagene efter den forventede nedkomst slæber sig af sted? Selvom vinduerne aldrig har været mere rene, og indtagelsen af chili er begyndt at gå lidt over styr? Så kan det være rart at vide, at det er helt normalt at føde alt fra tre uger før til to uger efter den forventede nedkomst. Det er kun ca. fem procent, som faktisk får deres barn på den ”rigtige” dag.

De fleste synes, det er hårdt at komme igennem de sidste uger af graviditeten, og hvis man desuden går over tiden, så kan ventetiden føles næsten urimelig lang. Når datoen for den forventede nedkomst er passeret, og man er gået over tiden, skal man gå til kontrol hos jordemoderen oftere. Der holder man øje med, at både den, der bærer barnet, og barnet selv har det godt. Nogle gange, hvis livmodermunden er moden, så prøver man at sætte fødslen i gang med en hindeløsning, men ellers stræber man efter ikke at gribe mere ind mere end nødvendigt, så man får en naturlig start på fødselsarbejdet.

At gå over tiden, og hvad man kan gøre

Er der så noget, man selv kan gøre for at få barnet til at ville komme ud og sætte fødslen i gang? Man får tips som at pudse vinduer, spise masser af stærk chili og gå med den ene fod på en kantsten – men det bedste er at spare på kræfterne og lade vinduerne være. Der er nemlig ingen videnskabelige beviser på, at det virker, og man risikerer at blive både træt og få lidt ondt i maven af al den stærke mad. Te af tørrede hindbærblade eller at have samleje (hvis man har lyst!) kan være værd at prøve for at sætte fødslen i gang. Selvom ingen forskning viser, at det virker med te, så kan det aldrig skade med en kop. At have samleje ved man derimod kan øge mængden af oxytocin i kroppen – dette er det vigtigste hormon med hensyn til vestimulering. Det kan være forsøget værd, selvom det er sådan, at det er under en aktiv fødsel, at et forhøjet oxytocinniveau udløst af nærhed og kærlighed gør størst nytte og gør fødslen nemmere. Det kan man tænke på under fødslen ved f.eks at ligge tæt op af hinanden eller få massage af sin partner

Det er mere almindeligt at få fødslen sat i gang, når man er førstegangsfødende. Hvad det skyldes, ved man ikke med sikkerhed, men også alder, arvelighed og overvægt spiller ind. For flergangsfødende er det også mere almindeligt, hvis man gik over tiden med det forrige barn.

Hvad er hindeløsning?

Når man som gravid går over tiden, og livmodermunden er moden, kan det være effektivt at få foretaget en hindeløsning. Det kan man få tilbud om at få gjort, uanset om man er førstegangsfødende eller er gået over tiden som flergangsfødende. Hindeløsning er en metode, der kan hjælpe kroppen med at komme i gang med veerne. Den går ud på, at en jordemoder eller læge foretager en vaginal undersøgelse med henblik på at nå op til fosterhinderne og adskille dem fra den nederste del af livmodermunden. Separationen stimulerer udskillelsen af hormoner, der bidrager til at sætte fødslen i gang. For nogle giver hindeløsningen effekt, mens andre børn ikke lader sig narre og stædigt bliver liggende i maven.

Det kan være godt at vide, at hindeløsning ofte opleves som ubehagelig eller smertefuld, og at der ofte kan komme en lille blødning bagefter. Det er også vigtigt at vide, at man altid kan afbryde behandlingen, hvis den føles ubehagelig. En hindeløsning er altså ikke noget, man skal prøve at gøre derhjemme, men derimod et indgreb, som kræver en jordemoder, der holder styr på tingene, og som kan supplere med at lytte til fosterlyden. Man kan også foretage flere hindeløsninger med et par dages mellemrum, hvis jordemoder og læge synes, at det er en god idé.

Andre grunde til at sætte en fødsel i gang

Det er ikke bare dem, der er gået over tiden, som kan få en planlagt igangsættelse. Fødslen kan også sættes i gang, hvis vandet går, uden at veerne kommer i gang, eller hvis man kan se, at barnet eller den gravide af en eller anden grund ikke har det godt, fx svangerskabsforgiftning.

Man kan sætte en fødsel i gang på forskellige måder, hvor følgende metoder er de mest almindelige:

  1. Hormoner, som tages vaginalt eller sluges. Det blødgør livmodermunden og øger hormonudskillelsen, som sætter veerne i gang.
  2. Hormondrop, som sætter veerne i gang.
  3. At stikke hul på fosterhinderne, så vandet går.
  4. At føre et specielt kateter ind i skeden, så spidsen placeres inde i livmodermunden. Derefter blæser man en lille ballon op med vand, og på den måde får man et tryk nedad, som bidrager til, at livmoderhalsen udvider sig og får veerne til at starte.

Også en igangsat fødsel plejer at tage tid

Hvis en fødsel bliver sat i gang, indebærer det ikke nødvendigvis, at resten af fødslen adskiller sig ret meget fra en fødsel, der går i gang af sig selv – man skal stadig igennem fødslens fire faser, inden man får lov til at møde det lille barn. Forskellen kan være at man i højere grad skal benytte fosterovervågning med bælter om maven og derfor ikke vil kunne bevæge sig helt så frit under fødslen eller fx føde i vand. Det kan tage et til to døgn, inden fødslen kommer i gang, men hvis livmodermunden allerede er moden, og man kan starte med vestimulerende drop eller prikke hul på fosterhinden, så tager det som regel mindre end et døgn. Det er altid lettere at sætte en fødsel i gang, hvis processen allerede er i gang, og livmodermunden er modnet af sig selv.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen