when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_image

Hvorfor bliver jeg ikke gravid igen? – Sekundær infertilitet

Efter et stykke tid begynder I måske at længes efter flere børn, og tiden er inde til at prøve at få barn nr. 2. Men nogle gange kan det være svært at blive gravid igen. Læs om sekundær infertilitet, hvad det kan skyldes, og hvilken hjælp man kan få.

Hvis man ikke har haft problemer med at få det første barn, kan man måske nemt gå hen og tro, at det er lige så nemt næste gang. Det har jo fungeret tidligere og burde altså fungere igen. Men helt så nemt er det desværre ikke altid, og det er ikke usædvanligt med sekundær infertilitet, som det også kaldes.

Hvorfor bliver jeg ikke gravid igen?

For mange, der bliver ramt af sekundær fertilitet, skyldes det den samme type årsager, som er almindelige i forbindelse med ufrivillig barnløshed. Man kan altså have haft et problem fra tidligere, som ganske enkelt ikke blev opdaget dengang, eftersom man var heldig og blev gravid alligevel. Forskellige typer af fertilitetsproblemer indebærer nemlig ret sjældent, at man slet ikke kan få børn, men at det kan være sværere at blive gravid. Derudover kan der også være sket noget, siden du eller I blev gravide sidst – noget som kan have givet problemer med fertiliteten. Nogle underlivsinfektioner hos kvinder kan fx påvirke livmoderen og nogle gange (selvom det ikke er særlig almindeligt), kan komplikationer efter en fødsel gøre det sværere at blive gravid for anden gang.

Alder kan påvirke sekundær barnløshed

En anden ting, der kan påvirke, er jo alder, og den kan også være årsagen til, at det er svært at blive gravid igen. Fertiliteten falder nemlig med alderen, og det gælder især kvinder, men også mænd, og eftersom man jo er ældre, end man var med det første barn, så kan det have betydning for, hvorfor det er svært at få et søskende. Hvis du nu har problemer med at blive gravid med dit andet barn, skal du derfor ikke vente for længe med at søge hjælp, især ikke hvis du, som skal bære barnet, er over 35 år.

Samtidig er det jo sådan, at en graviditet kræver både æg og sædceller, og begge dele er nødt til at være af god kvalitet. Så hvis man har skiftet partner, kan det naturligvis spille en afgørende rolle, hvis det er svært at blive gravid anden gang.

Fertilitetsbehandling ved barn nr. 2 – hvad gælder?

Hvis du har en ny partner siden du fik barn sidst, kan du ofte få hjælp med en fertilitetsudredning og behandling via det offentlige, men hvis man derimod er et par, som allerede har et fælles barn, er man nødt til selv at stå for en fertilitetsbehandling ved barn nr. 2, hos en privat fertilitetsklinik.

Sorgen, når der ikke kommer et søskende

Når livet ikke bliver, som man havde håbet på eller forestillet sig, så bliver man ofte ramt af sorg. Det kan føles mærkeligt – både for en selv og omgivelserne, at det kan være en så stor sorg, at der ikke kommer et barn til – eftersom der jo allerede findes et. Men at man er ked af det, stresset og frustreret over, at der ikke kommer en søskende har jo intet med at gøre, at man ikke er utroligt taknemmelig for, og elsker, det barn, der allerede findes! Det er helt normalt at være ked af det og på ingen måde mærkeligt, hvis kampen for at få barn nr. 2 påvirker ens tilværelse. Hvor længe man skal prøve at få et barn til er meget individuelt – ikke mindst alder og årsager spiller en afgørende rolle – så her er man nødt til at have en tæt dialog med sin læge. For nogle ender det til sidst med et barn nr. 2, men for andre vil livet ikke det, man selv vil, og alle forsøgene kan ende med, at man er nødt til at konstatere, at der ikke kommer flere børn. Da kan det være rart at lade skuffelsen og sorgen tage plads i livet et stykke tid. Vi mennesker har ofte brug for at få lov til at sørge først, inden vi går videre! Og når du har sørget et stykke tid over, at livet ikke blev, som du havde håbet, så bliver det nok nemmere for dig at fokusere på at være i nuet med det barn, du har og elsker.

At vokse op som enebarn

Noget, det kan være fint at tænke på, er, at for barnets skyld, er der ikke noget, der tyder på, at det skulle være dårligere at vokse op som enebarn. Det kan være sjovt med søskende, men de kan også være irriterende og tage forældres overskud og energi. Søskende kan være legekammerater, men også bitre fjender … Dit barns opvækst er på ingen måde dårligere, fordi det ikke har søskende – det vigtige for børn er derimod, at de har trygge voksne, de kan skabe relationer til, og mulighed for at lege med og lære andre børn at kende i vuggestue, børnehave og senere skolen.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder.

Del artiklen