Diarré

Diarré hos bebisar

Diarré hos babyer

Det er normalt at babyer og små børn får diarré. Men fordi babyprut normalt er løs og flydende, især hos de allermindste, kan det være svært at vide hvornår det rent faktisk er diarré. Når det ser ud som om der er sket en mindre eksplosion i bleen, kan du være sikker på at maven er i uorden. Men symptomerne kan også være mere ubetydelige i form af bare lidt mere flydende afføring end normalt.

Hvad forårsager diarré?

Maveinfektion er ofte synderen

Den mest almindelige årsag til diarré hos børn mellem et halvt og to år er maveinfektion. Hvis det er en maveinfektion, kaster barnet som regel op i et par døgn, mens diarréen kan vare længere. Der ligger tit en virus, som for eksempel rotavirus eller roskildesyge (omgangssyge), bag balladen i bleen. Babyer kan også få våde prut-bleer ved en almindelig forkølelse eller ved en madforgiftning, lungeinflammation eller urinvejsinfektion.

Småbørnsdiarré

Det er ikke ualmindeligt at børn mellem seks måneder og tre år får diarré uden nogen påviselig årsag. Denne type diarré kan vare i op til to uger og kaldes småbørnsdiarré. Hvis dit barn har småbørnsdiarré, kan du også støde på ufordøjet mad i bleen. Diarré er jo aldrig nogen behagelig oplevelse, men så længe barnet i øvrigt er frisk og ser ud til at have det godt, er det ikke noget at hidse sig op over. Småbørnsdiarré smitter heller ikke, så hvis dit barn går i børnehave, er det en god idé at sige det til personalet så de ikke bekymrer sig unødigt omkring dit eller andres børn.

Overfølsomhed og intolerance

Fortsætter diarrébleerne, kan din baby være overfølsom over for et eller andet i kosten, for eksempel gluten, laktose eller komælk. Tal med sundhedsplejersken eller lægen, hvis du er bekymret eller har mistanke om at din baby er overfølsom.

Hjælp ved diarré

Undgå fiberrig kost

Hvis din baby har problemer med diarré, skal du undgå fiberrig kost som for eksempel fuldkornsvælling. Hvis den lille er begyndt at spise fast føde, skal du skære ned på den fiberrige mad. Server i stedet lidt blåbær- eller gulerodssuppe, og bland lidt ekstra fedt i den normale mad. Giv også mad lidt oftere, men i mindre portioner.

Diarre 01

Våd afføring giver udtørret baby

Diarré kan nemt forårsage væskemangel, så giv dit barn væske ofte og i små portioner, gerne med en ske eller i en sutteflaske. Hvis den lille er under 4 måneder, skal du undgå vand. Giv i stedet modermælk eller erstatning oftere og i mindre portioner. Du kan også give dit barn væskeerstatning. Tal med sundhedsplejersken eller personalet på apoteket for at finde frem til en væskeerstatning der egner sig til små børn.

Skift ofte, og tør tørt

Da diarré er vådere end almindelig afføring, skal du være ekstra omhyggelig når du skifter en ble. Fugten kan let udtørre den sarte babyhud, så sørg for at numsen er tør, og brug babyolie for at genfugte. Og lad din baby få luftet numsen godt og grundigt ved hver bleskift for at mindske risikoen for en "rød hale".

Hjælp ved diarré

Diarré er som regel ufarlig, men det kan føre til andre problemer. Hvis der er noget på listen nedenfor der passer på dit barn, skal du kontakte sundhedsplejersken, lægen eller ringe til lægevagten.

 • Barnet er under to måneder og har diarré.
 • Barnet er under tre måneder og har tilbagevendende diarré.
 • Barnet har rigelige eller vandtynde diarréer i flere dage.
 • Du er usikker på om barnet indtager tilstrækkelig meget væske.
 • Barnet har slim eller blod i bleen.
 • Barnet har diarré og en kronisk sygdom.
 • Barnet har diarré i over to uger efter maveinfektion.

Hvornår skal du straks søge læge?

Hvis dit barn har diarré og bare et af punkterne nedenfor passer på situationen, skal du så hurtigt som muligt kontakte læge, lægevagt eller akutmodtagelsen.

 • Barnet er under et år og får ikke tilstrækkelig med væske i sig.
 • Barnet tisser meget mindre end normalt.
 • Barnet er under et år og skriger på en måde du ikke genkender.
 • Barnet er træt og uinteresseret i at lege og i andre ting omkring sig.
 • Barnet har slim eller blod i bleen.
 • Barnet har høj feber.
 • Barnet ser ud til at have meget ondt i maven.