Modermælk og erstatning

Bebisbajs vid bröstmjölk och ersättning

Baby-poo ved modermælk og modermælkserstatning

Det der kommer ind, påvirker naturligvis det, der kommer ud. Derfor er der, som regel, forskel på såvel farve som form og lugt på afføringen hos en baby, der får modermælk, sammenlignet med en baby der får erstatning.

Modermælk og baby-”poo”

Hvis din baby får modermælk, giver det gul eller gulgrøn afføring med en cremet og ofte kornet konsistens. Mange synes at det minder om sennep, både i farve og konsistens. Det kan også ligne voksendiarré, og din baby kan være nødt til virkelig at trykke til for at få det ud. Det er helt normalt, og ikke noget du behøver at være urolig over. Det her er afføring, der lugter lidt syrligt, men de fleste synes stadig ikke at bleskiftene er specielt afskrækkende.

Bröstmjölk

Modermælk

Både farve og form på modermælks-”poo” minder om sennep, men lugter lidt syrligere.

Hvor ofte laver babyen ”poo”?

I de første uger er det almindeligt, at babyer har afføring hver dag og ofte i forbindelse med at de får mad. Fra omkring fire ugers alderen kan det variere meget, hvornår og hvor tit de har afføring. Nogle babyer leverer velfyldte bleer flere gange om dagen, mens andre kun har afføring et par gange om ugen eller mindre.

Brostmjolk och ersattning 01

Modermælks­erstatning og baby-”poo”

Babyer, der får erstatning, har som regel fastere og mørkere afføring end deres modermælksdrikkende kammerater. Desuden lugter deres afføring lidt mere.

Ersättningsbajs

Modermælks­erstatnings-”poo”

Babyer, der får erstatning, har ofte lidt brunere og fastere afføring end dem der får modermælk.

Hvor ofte laver babyen ”poo”?

Ligesom modermælksbabyer har nyfødte, der får erstatning, tit afføring straks når maden serveres. Efter den første uge har barnet ofte færre afføringer end babyer der får modermælk. Hvis din baby ikke har afføring hver dag efter den første uge, skal du tale med din læge eller sundhedsplejerske. Modermælkserstatning er nemlig sværere at fordøje og kan give forstoppelse.