Mærkelige farver

Konstig färg på bajset – en varningssignal?

Afføring med mærkelige farver – et advarselssignal?

Babyprut kan have alle tænkelige farver uden at der er nogen fare på færde. Men hvid eller lysegrå prut kan være tegn på at galden, som er det der giver farven, ikke når ud i tarmen. Det kan på sin side være et symptom på lever- eller galdevejsproblemer. Kontakt sundhedsplejersken, og medbring gerne en brugt ble ved næste besøg.

Sort babyprut

Sort eller meget mørk afføring kan være blod, hvilket kan tyde på problemer i tarmen. Kontakt sundhedsplejersken for at få hjælp. Babyer der ammes, kan også få blod i sig hvis moderens brystvorter bløder. Det er ikke farligt for babyen, men kan naturligvis være ubehageligt for både mor og barn. Hvis det sker for dig, kan du kontakte sundhedsplejersken for at få hjælp.

Svart bebisbajs

Afføring med blod

Afføring med en stribe blod er almindeligt og i de fleste tilfælde helt ufarligt. Som regel er det bare et lille tyndvægget blodkar der er sprunget. Men finder du blod i bleen flere dag i træk, skal du tale med sundhedsplejersken.

Hvis din baby har afføring med blod i og har en af nedenstående gener, skal du tage til et lægehus/en lægekonsultation eller akutmodtagelse med barnet.

  • Træthed/sløvhed – ingen energi til at lege og interesserer sig ikke for omgivelserne.
  • Slim og blod i bleen, men ingen prut.
  • Ondt i maven.
  • Diarré.
  • Feber.
Blod i bajset

Jerntilskud

For tidligt fødte børn og børn med lav fødselsvægt kan i nogle tilfælde få jerntilskud. Det kan betyde sort eller meget mørk prut. Det er helt normalt, men tal med sundhedsplejersken hvis du er urolig.

Järntillskott