close

Små middagsgæster - barnet nægter at spise

Kun ærter eller kun ris? Senere kun pølse? Hvad gør du, hvis dit barn kun vil spise en eneste ting, og hvis det ikke vil spise noget andet overhovedet? Det bedste råd er at tage det roligt og afvente og fortsat tilbyde barnet små smagsportioner.

De to ting, som nybagte forældre bekymrer sig mest om, er søvn og mad. Det skyldes, at begge er så grundlæggende behov. Når det handler om mad, gælder bekymringen som oftest, at barnet ikke vil spise.

Rigtigt tidspunkt til rigtigt mad
Hvis dit barn ikke vil spise fast føde, er det måske ikke parat til det. Vent et par dage eller mere, måske endda en uge eller to, og prøv så igen. Husk at vælge et tidspunkt på dagen, hvor dit barn er i godt humør, når det skal begynde med fast føde. Det gør det nemmere for jer begge to.

Stikker til maden
Børns appetit varierer meget. Der findes ikke noget, man kan kalde den perfekte portion. Se på dit barns almene appetit i stedet for at fokusere på enkelte måltider. Det kan være, du opdager, at dit barn faktisk spiser en hel del i løbet af dagen. Det vigtigste er at servere varierede og balancerede måltider. Hvis dit barn ser ud til at have det godt og vokser, er alt, som det skal være.

Mit barn vil kun spise agurk
Nogen gange bliver barnet ved en særlig type mad i en periode og nægter at spise andet. Det kan være kartofler, ærter, agurker, ja i prinippet næsten hvad som helst. Du skal ikke bekymre dig. Der findes teorier om, at det er barnets måde at øve kroppen på forskellige fødevarer. Fortsæt med at servere det, du har tænkt sig, og sørg for, at måltiderne er varierede. Dit barn får snart en eller flere livretter.

Total spisevægring og kamp ved middagsbordet
Det er ikke usædvanligt, at et barn i perioder fuldstændig nægter at spise. Forsøg ikke at gøre et alt for stort problem ud af det. Det er måske lettere sagt end gjort, da det kan være stressende og frustrerende. Vi ved alle, hvor vigtigt maden er, både på kort og langt sigt. Det kan være fristende at bruge alle mulige tricks som fx lege, belønninger og trusler for at få barnet til at synke en mundfuld eller to. Men det kan nemt blive til et cirkus, som bare stresser alle involverede endnu mere.

Gode råd og tips, når barnet ikke vil spise 

• Sid sammen ved bordet, og gå ikke ind i kampen
Læg små mængder mad på barnets tallerken. Brug ikke for meget energi på at overtale. Måltiderne skal ikke være en konkurrence om, hvem der har den stærkeste vilje. Det betaler sig som regel at tage den med ro. Husk, at du har sulten på din side. Varm maden, og server den, hvis barnet bliver sultent. Undgå at belønne dit barn med kiks eller anden uhensigtsmæssig, sød mad.
• Tving aldrig et barn til at spise
Hvis dit barn fuldstændigt nægter at spise og ikke virker sulten ved måltiderne, kan du prøve at servere små, måltider lidt oftere i stedet. Dit barns indre madur er måske bare i utakt med resten af familiens.
• Dit barns smag er personligt - ligesom din egen
Der kan være nogen slags mad, som dit barn helt enkelt ikke kan lide. Tænk på dine egne smagspræferencer. Der findes formentlig ting, som du stadig ikke spiser, mens der er anden mad som du har lært at sætte pris på, da du blev ældre. Dit barn går gennem samme proces.
• Barnet mærker selv, når det er mæt
Barnet kan godt bestemme, hvor meget det vil spise af det, der serveres. Det er vigtigt, at barnet lærer sin egen sult- og mæthedsfølelse at kende. Hvis vi bestemmer, at de skal spise op, selvom de er mætte, kan det betyde, at de lærer at overspise og ikke genkender deres egen mæthedsfølelse.
• Roligt og hyggeligt ved spisebordet
En del børn har brug for fred og ro til at spise, andre spiser hurtigt eller langsomt. Find ud af, hvad der er vigtigt for dit barn. Måske bliver dit barn mere interesseret hvis det får lov selv at øse op? En del børn bliver mætte når de ser meget mad, så er det godt at øse små portioner op og lade barnet selv tage maden, fx ærter.

Snak med sundhedsplejersken, og få gode råd. Sundhedsstyrelsen har også god information om mad til børn på sin hjemmeside

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...