Hindeløsning – sådan gør man

Det er almindeligt at gå over tiden, især som førstegangsfødende, og det kan være både hårdt og frustrerende, når dagene går, og kroppen føles tungere og tungere. Mange spekulerer måske på, om en hindeløsning kan være aktuel. Vi ser nærmere på, præcis hvad det er, og hvordan man gør.

Hvad er hindeløsning?

Hindeløsning er en metode, der kan bruges mod slutningen af en graviditet for at hjælpe kroppen med at starte sine naturlige veer. En hindeløsning omfatter ikke brugen af medicin eller medicinske instrumenter, og den kan reducere risikoen for en medicinsk igangsættelse af fødslen. Den tilbydes ofte når man kommer til jordemoder efter sin terminsdato.

Hvordan laver man en hindeløsning?

En hindeløsning er en slags vaginal undersøgelse, hvor en jordemoder eller læge forsøger at løsne fosterhinderne fra den nederste del af livmodermunden ved hjælp af cirkulære bevægelser med en finger. Det stimulerer frigivelsen af hormonet prostaglandin, som er med til at aktivere veerne. For nogle er hindeløsningen effektiv, og så plejer fødslen at gå i gang inden for et par døgn. Men det er ikke alle børn, der falder for tricket – nogle insisterer på at blive i livmoderen lidt længere. Da kan man være nødt til at gentage hindeløsningen efter et par dage, hvis jordemoderen eller lægen mener, at det er hensigtsmæssigt.

Tegn på en vellykket hindeløsning

Efter en hindeløsning kan man kan som regel ret hurtigt se, om den har været effektiv eller ej – der kan gå alt fra nogle få timer og op til et par døgn. Det mest almindelige tegn er, at man begynder at få veer, og at de bliver kraftigere og mere regelmæssige. Hvis en jordemoder foretager en undersøgelse, kan vedkommende også se, om kroppen er begyndt at reagere på stimuleringen ved at åbne sig.

Hvem kan lave en hindeløsning?

Hvis man skal lave en hindeløsning, er den gravide nødt til at have åbnet sig cirka 1,5 cm, for ellers kan jordemoderen ikke komme til at stimulere på det rigtige sted. Graviditeten skal også være fuldbåren og have været uden komplikationer, for at hindeløsning kan komme i betragtning. En hindeløsning er naturligvis også frivillig og laves kun, hvis den gravide ønsker det. Det er trods alt et indgreb, der kan være forbundet med en del smerter for den fødende, og man kan ikke være sikker på, om det har nogen effekt. Der er også forskellige forhold, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at lave en hindeløsning, fx hvis barnet endnu ikke har lagt sig med hovedet nedad ved visse typer infektioner, eller hvis man tror, at vandet kan være gået.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en hindeløsning?

Hindeløsninger reducerer antallet af graviditeter, der går over tid, og kan i mange tilfælde gøre medicinsk igangsættelse unødvendig. Men det kan være godt at vide, at en hindeløsning ofte føles ubehagelig eller lidt smertefuld, og der kan komme en mindre blødning eller blodblandet udflåd bagefter. Det er ufarligt, men det kan som sagt føles lidt hårdt. Det er også vigtigt at vide, at man altid kan afbryde behandlingen, hvis den føles ubehagelig! Det er ikke ualmindeligt, at en hindeløsning forårsager flere uregelmæssige plukveer, som også kan være lidt smertefulde. Men selv om en hindeløsning kan føles ubehagelig, er det faktisk en ret skånsom og naturlig måde at sætte fødslen i gang på.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Nina Sepstrup
jordemoder