close

Fødsel under corona - hvad gælder?

Må partneren være med til fødslen? Hvad sker der, hvis jeg får COVID-19, når jeg skal føde? Kan det smitte til en nyfødt? Coronavirusset påvirker fødeafdelingen – men hvad betyder det for en fødsel lige nu? Her får du mere at vide om, hvad der gælder for den, der snart skal føde under den nuværende coronapandemi.

Risikoen for at man ikke må have sin partner med ved fødslen gør mange nervøse lige nu. Specielt hvis man er førstegangsfødende, kan man blive meget nervøs for, om man ikke må have sin partner ved sin side. Men hvad er det egentlig, der gælder? Må partneren være med, og er der risici ved at være smittet med COVID-19, når man føder? Vi har talt med jordemoder Nina Sepstrup, der forsøger at besvare de mest almindelige spørgsmål om, hvad der er gældende. Vidensgrundlaget ændrer sig hele tiden, og Ninas svar nedenfor tager udgangspunkt i det, vi ved lige nu.

Må min partner komme med til fødslen, hvis ingen af os udviser symptomer?

Hvis man er rask, må man være med til selve fødslen. Din partner skal være opmærksom på god håndhygiejne og på at holde afstand til personale og andre indlagte. I nogle tilfælde kan partneren også blive bedt om at bruge mundbind. Hvad angår barslen, må I spørge jeres jordemoder, hvilke regler der gælder på jeres fødested. De fleste steder gælder de sædvanlige tilbud om barsel, men der er fortsat restriktioner på at modtage besøg på hospitalet. Tjek på fødestedernes hjemmeside og få opdateret information om, hvad der gælder for netop dit sygehus.

Må min forkølede partner komme med til fødslen, selv om det ikke er coronavirus?

Hvis din partner har lette forkølelsessymptomer op mod din termin, er det en god ide at blive testet med det samme. Man kan nemlig være med til fødslen på trods af symptomer, hvis man er testet negativ for coronavirus inden for de sidste 48 timer. Undersøg på forhånd, om testen skal tages via egen læge eller på fødestedet. Fortæl altid om symptomerne, inden I ankommer til fødegangen. Nogle fødesteder har  valgt at teste både den gravide og partneren i dagende op mod fødslen. Forhør jer på fødestedet om, hvad der gælder for jer. Hvis din partner testes positiv, har man som fødende mulighed for at tage en anden (rask) støtteperson med i stedet for; et godt tip er altså at planlægge, hvem der så vil kunne være back up.

Hvad gælder, hvis jeg der skal føde, selv er syg, og der er mistanke om COVID-19?

Alle fødende bliver testet for COVID-19, enten når man indlægges på fødestedet eller i dagene op mod terminen. Forhør dig om hvordan det foregår på dit fødested. Dette gøres for at man kan vide, om man smitter personalet eller andre patienter. Ved positivt svar vil man blive holdt helt isoleret fra andre patienter. Det er vigtigt at oplyse om symptomer på COVID-19 i telefonen, inden du ankommer til fødegangen.
Når det kommer til selve fødslen, kan al smertelindring oftest gives som sædvanligt – og er partneren rask, må han/hun blive under fødslen. En mor, der lige har født og har COVID-19, må i øjeblikket være sammen med sit fuldbårne, raske barn på fødestedet. Risikoen for at små børn bliver meget syge med COVID-19 er meget, meget lille. Man har simpelthen vurderet, at fordelene ved at moderen og den nyfødte er sammen fra begyndelse vejer tungere end eventuelle risici. Hvis barnet fødes for tidligt og har brug for behandling på neonatalafdelingen, kan der derimod være andre regler der gælder, hvis forældrene udviser symptomer. Årsagen er simpelthen, at så små børn er utroligt modtagelige over for alle typer af virus.

Hvad gælder, hvis jeg har COVID-19 og skal have foretaget kejsersnit?

Da man som regel ikke bliver fuldt bedøvet ved et kejsersnit, er risiciene ikke større end ellers, og hvis partneren er rask, må han/hun være med. Tal med din jordemoder eller læge, hvis du er bekymret.

Kan barnet blive smittet, hvis moderen er syg med COVID-19?

Der foregår netop nu studier, hvor man kigger på mulig smitteoverførsel til barnet under en fødsel. Ud fra det vi ved i dag, påvirker fødselsmåden ikke risikoen for at barnet bliver smittet, og man har ikke hidtil kunnet fastslå spredning fra moder til nyfødt under en fødsel.

Kontakt din fødeafdeling!

Det er let at tænke, at man vil undgå at belaste fødeafdelingen lige nu, eller forsøge at have så lidt kontakt med den som muligt og vente til det virkelig er aktuelt. Men sådan skal du ikke tænke! Det er præcist lige så vigtigt nu som ellers, at du kontakter din fødeafdeling, hvis der er noget, der ikke er som det plejer, eller hvis der er noget andet du er nervøs over, f.eks. færre fosterbevægelser. Du må hellere tage derind en gang for meget – selv i disse tider – end en gang for lidt. Som altid skal man ringe til fødeafdelingen først – så de ved, at det begynder at nærme sig, og kan rådgive og forberede sig på, at I kommer ind, og at barnet skal komme til verden!

Senest opdateret den: 2020-09-08

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...