birthstart_image

Tegn på fødsel?

Hvordan starter en fødsel egentligt? Der findes mange ting, man ofte ser efter, men det findes kun et sikkert tegn på fødsel.

Når fødslen nærmer sig kommer der ofte tiltagende plukveer, der gradvist bliver kraftigere og længere. Måske gør de også lidt ondt og kan lige tage pusten fra dig mens de varer. Plukveerne er med til at modne din livmoderhals – det vil sige gøre den kortere og blødere. Det er som regel tegn på, at det snart er ved at være tid – barnet er klar til at komme til verden! Det kan dog nogle gange være svært at afgøre, om det er tiden til at tage på sygehuset – så kan det være rart at vide, hvad man skal se efter.

Tegn på at fødsel er nær:

  • Livmoderhalsen begynder at åbne sig (det kan man ikke se eller mærke).
  • Slimproppen går (men det er noget, man nemt kan misse, og den kan gendannes).
  • Man får tynd mave (men det er ikke alle, der gør det, og man kan jo godt få det af andre årsager).
  • Vandet går (men det er langt fra altid, og nogle gange sker det ikke før i slutningen af fødslen).
  • Kraftigere plukveer (de kan komme flere dage inden, det er tid, og nogle får dem slet ikke).

Som du kan se, så er det meget usikre tegn. Man kan ikke selv se, om ens livmoderhals er ved at åbne sig. Slimproppen kan løsne sig og derefter gendannes, og tynd mave kan man have af andre årsager. Hvis vandet går, eller hvis man tror, at det har gjort det, så skal man altid kontakte fødeafdelingen. Men det er jo langt fra sikkert, at vandet går før under eller i slutningen af fødslen – så det er ikke noget, man skal sidde og vente på. Plukveer der bliver kraftigere end tidligere, er det mest sikre tegn på, at fødslen så småt er ved at gå i gang, men det er ikke alle, der får dem. Hvis de kommer, så plejer de at begynde fra en til et par dage inden fødslen, og derefter bliver de efterhånden til fødselsveer. Når de gør det, så er der et sikkert tegn på, at fødslen er ved at gå i gang, og at barnet er på vej.

Et sikkert tegn på fødsel:

  • Regelmæssige veer, ca. 3-5 minutters interval og varer et minut.

Hvornår skal man ringe til fødeafdelingen?

Det magiske tal for at tage på sygehuset plejer at være veer med 3-5 minutters interval, hvis man er førstegangsfødende. Derudover skal de være forholdsvis regelmæssige, have været der en times tid og veerne skal vare i ca. 1 min. Flergangsfødende skal som regel hurtigere på sygehuset, og da plejer man at sige at man skal ringe når veerne er blevet nogenlunde regelmæssige med 5-7 minutters interval, de varer et minut og er tiltagende smertefulde. Vi har en ve-timer i vores app, som kan hjælpe dig med at holde styr på dem. Når veerne er blevet regelmæssige, så er tiden inde til at ringe til fødeafdelingen for at høre, om det er på tide at tage på sygehuset.

Indtil da er det almindeligt, at man bliver derhjemme og prøver på at håndtere veerne med varme, massage eller smertestillende håndkøbsmedicin. Man føler sig som regel mest tryg og har det bedst i sine hjemlige omgivelser – men der er naturligvis nogen, som helst vil på sygehuset hurtigst muligt. Dette er individuelt og varierer meget – der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert!

Vandet går – ikke et sikkert tegn

På film starter en fødsel ofte med, at vandet går. Det ser dramatisk ud, men i virkeligheden er det som regel en mere gradvis udvikling. Vandet snarere drypper end vælter ud – nogle gange fordi barnets hoved ligger og stopper fødselskanalen til. Men fødselsprocessen går oftest i gang, uden at vandet går. Derfor skal man ikke sidde og vente på, at vandet vælter ud, men derimod holde øje med veerne – de regelmæssige, som gradvis bliver kraftigere og kommer med stadigt kortere intervaller.

Kun ca. 5 % bliver født på den fastsatte dato

Barnet kan komme både nogle uger før og efter terminsdatoen. Ugerne omkring denne dag er det en god idé at være forberedt på, at fødslen kan gå i gang – det kan ske, når du mindst aner det.
Der er dog børn, der kommer flere uger for tidligt, og samtidig er der børn, som slet ikke lader til at have lyst til at komme ud. Hvis det sidste er tilfældet, så kan man være nødt til at sætte fødslen i gang. Der er ikke noget farligt ved, at fødslen sættes i gang, men det kan føles lidt tungt at være nødt til at vente længe på barnet.

Faktatjekket af Nina Sepstrup uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen