Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

< Måned 5
close
<

Måned 5

Dit barn

Smag på verden

Omkring dette tidspunkt begynder barnet at afprøve sin stemme, så du hører nye lyde. Synet bliver bedre, og det kan fokusere på kort og lang afstand. Også musklerne bliver stærkere, og det kan være en god ide at være på vagt over for benenes entusiastiske spark. Den lille griber ting og holder godt fast – uden hensyn eller omtanke. Når barnet kigger på dig, så er det med stor interesse. Det trækker i dit hår, river dig i skægget og rækker ud efter dine briller ved enhver lejlighed. De små fingre undersøger din mund og trækker dig i næsen... Nu er barnet rigtig begyndt at udforske verden – med munden. I en periode vil alt uden undtagelse, som barnet kommer i nærheden af, blive puttet i munden. Alt! 

Du

Tid til legetøj?

Det er endnu ikke nødvendigt at have mere end et par stykker legetøj. Barnet kan stadig bruge plasticbøtter, låg, øser, grydeskeer og tomme æsker. Er der mere ro om natten? Føles livet lidt mere normalt nu? Er det til at klare? Eller føles tingene stadig lidt på den anden ende? Det hjælper at få nogle faste rutiner. Det kan lyde kedeligt, men børn elsker ro og regelmæssighed. Få ideer til lege, I kan lege igen og igen, gennem Liberoklubben. De trives bedst, når de ved, hvad de kan forvente. Klik her for at læse mere. . Pas på din ryg, nu hvor barnet bliver tungere. Husker du at bøje i knæene og knibe sammen, inden du løfter? Løft altid med lårmusklerne, aldrig med ryggen.

close

Barnepige for første gang

Barnepige for første gang

At aflevere sin baby til en barnepige første gang kan være svært. Man skal ikke gøre det for tidligt, hverken for barnets skyld eller for sin egen. Samtidig kan behovet for at få lov til at hvile og gøre voksenting være stort. Det er en afvejning – mærk efter, hvad der er bedst for jer.

Mange psykologer mener, at små børn ikke skal have barnepige om natten. Børn, som er to-tre år, har ingen tidsfornemmelse og så er det svært at forstå, at forældrene kommer tilbage næste dag. Samtidig kan det være, at du eller I virkelig har brug for ro og for at gøre noget andet lidt.
Læs også: Barnets separationsangst - en del af udviklingen

13 tips - når du beslutter dig for en barnepige

• Sund fornuft og hensyn til barnet er i første omgang vigtigt, når du eller I bestemmer jer for at få passet barnet første gang.

• Hvis du som mor ammer om natten, og dit barn ikke vil tage flasken, bør du vente med at få barnet passet ude af andre.

• Det er almindeligt, at barnet har brug for lidt ekstra nærhed, når forældrene har været væk. Lad det tage tid, og vær opmærksom på, om det varer længe. Så er det måske bedre at vente lidt med barnepigen til næste gang.

• Prøv at være væk nogle timer om dagen de første par gange, og se, hvordan det går. Det er god træning for jer alle.

• Endelig at få lov til at være sig selv nogle timer behøver ikke altid at foregå en sen aften. Hvis du eller I har mulighed for det, kan det være smart i stedet at komme tidligt hjem og slippe for at være trætte dagen efter. En god frokost eller kaffeaftale på en café og en lang gåtur kan være en god måde at være sammen på.

• Det er vigtigt at fortælle barnepigen om alle de rutiner, barnet er vant til. Dit barn føler sig mere trygt, hvis barnepigen holder sig til de kendte rutiner.

• Børn føler sig mere trygge, hvis de får lov at sove og vågne i samme miljø og med de samme mennesker - undgå at overlade dit barn til en barnepige, når det sover.

• Et hyggedyr eller et stykke af forældrenes tøj at kramme med kan hjælpe barnet til at føle sig tryggere i den tid, hvor I eller du er væk.

• Man skal være tydelig omkring, at man går og ikke bare liste sig væk. Det er bedre, at barnet er ked af det et stykke tid - det er en naturlig følelse.

• Kontakt en barnepige, som du føler dig tryg ved, og som barnet også kan lide.

• En ældre søskende skal være moden for at kunne tage det store ansvar, det er at tage sig af en mindre søskende. Det må ikke ske for tidligt, og her handler det om at beskytte dem begge mod en svær situation.

• Bliv enig med barnepigen om, at du kan fanges på mobilen hele tiden.

• Besteforældre har andre forestillinger om, hvad børn må og ikke må, når de passer barnet, men du bestemmer i dit hjem. Hjemme hos bedsteforældrene er det derimod deres regler, der gælder. Det plejer både børn og voksne at kunne forstå og rette sig efter.

Bedsteforældre som barnepige
At blive bedsteforældre kan være noget af det største, man har oplevet, og relationen mellem den nye og gamle generation kan være fyldt med lykke og glæde for alle. Det er en gave til både barn og bedsteforældre, hvis I giver dem mulighed for at få deres eget tætte forhold til hinanden.

Mange bedsteforældre er stadig på arbejdsmarkedet, når de får børnebørn, og en del bor langt væk. Så kan det være sværere at få en tæt kontakt og hjælp med børnepasning. Er I så heldige at have den ældre generation tættere på, har de forhåbentligt lyst og mulighed for at hjælpe med at være barnepige.

Måske vil de tage sig af deres barnebarn en hel dag om ugen - hvis barnet er tilstrækkeligt stort til det. Så kan det være barnets fridag fra børnehaven eller dagplejen, samtidig med at forholdet mellem dem styrkes, når de ses ofte. Måske kan de hjælpe til, hvis barnet bliver sygt og må blive hjemme. Tag imod, og glæd jer over den hjælp, I kan få af bedsteforældrene. Tøv ikke med at bede dem om hjælp, det er en god og tryg aflastning at få og som regel en glæde for alle parter, når det føles rigtigt.
close

De første dage med din baby

De første dage med din baby

Hjemme igen, med en lille bylt i armene. Hjertelig tillykke og velkommen hjem! Meget er nok ikke, som I havde forventet jer af den første tid, men det vænner I jer snart til.

Mange førstegangsforældre har gjort den samme opdagelse, at det føles uvirkeligt at forlade barselsgangen med det første barn. Man kan næsten ikke forstå, at man må tage det lille væsen med sig hjem. Det er stort, og alt er forandret. Og hvordan gør du egentlig med bleskift, den skrumpende navle, barnets tørre hud, det første bad eller barnets søvn? For ikke at tale om hele postyret med at få gang i en eventuel amning. Det tager tid, inden alt det praktiske fungerer, og inden du eller I føler, at hverdagens rutiner er faldet på plads på en god måde.

Lykkerus, grådanfald - eller lidt af hvert
Det er ikke sikkert, at den totale lykkerus indfinder sig direkte efter fødslen eller i de første døgn. Som nybagt mor er det almindeligt, at du føler dig utrolig træt, har ondt i underlivet og er bekymret for, hvordan toiletbesøg nu efter fødslen skal gå, og er lidt almindeligt forvirret (hvordan kan et så lille menneske tage så meget af ens tid?). Hormonforandringer i kroppen kan betyde, at du føler dig deprimeret eller begynder at græde uden grund. Det er hverken mærkeligt eller usædvanligt. Det tager desuden tid, inden I vænner jer til hinanden, du og dit barn. Det samme gælder for en eventuel partner – formentlig lykkelig, træt, forvirret, men måske ikke helt så træt i hele kroppen. Hvis den lille baby har en storebror eller storesøster derhjemme, vil du desuden få brug for at bruge tid på at sørge for, at han eller hun er med i processen, så søskendejalousi vendes til stolthed.

Glemt alt om at burde!
Du eller I skal bruge de første dage og uger på at lande og skabe en slags orden i livet efter den store forandring, der faktisk er sket. Og ikke mindst nyde, at I er blevet en mere i familien.
Hvor lang tid det tager, inden man vender tilbage til hverdagen, varierer fra familie til familie. Prøv at glemme alt om at burde. Det vigtige er, at I får tid til at lære hinanden at kende, du og dit nyfødte barn. Hvil selv, når barnet sover. Sluk indimellem for telefonen. Og sig nej tak til alt for mange besøg. Barnet er lige så sødt om et par uger, og så har I lært hinanden bedre at kende. Lad din partner tage sig af en større del af hverdagen. Og der er god grund til, at du ikke skal komme der, hvor der er mange mennesker, med dit nyfødte barn. Infektioner med såkaldt RS-virus er særligt almindelige i vinterhalvåret, og de kan give store problemer hos spædbørn. RS-virus er meget smitsom, blandt andet via nys og direkte kontakt.
Så læn dig tilbage, og forsøg at nyde tiden og nuet så meget, som du kan.

Ro og rutiner er vigtigt
At være mæt, tør, varm og have tæt kropskontant med mor og far er det væsentligste for et spædbarn. Det sover størstedelen af tiden. Men at du og andre mennesker i dets nærhed kæler og småsnakker med barnet, hører til livets højdepunkter. Små børn kan ikke forkæles for meget med nærhed og kærlighed. Kendte ting og hverdagsrutiner, som gentages, et øjebliks massage eller en gentagen vuggesang, giver barnet tryghed i hverdagen.
Giv barnet masser af fysisk kontakt. Bær det tæt ind til din krop, og lad det komme længere og længere op efterhånden, som det bliver stærkere i nakken og kan se over skulderen.

Læs gerne artiklen om det nyfødte barn fra top til tå - om bl.a. fosterfedt, griberefleks, hvor meget det egentlig ser, og hvorfor babyen har så kolde fødder.

Læs også fakta om hvad der sker hos sundhedsplejersken, og barnets vaccinationer.
close

Hvorfor græder barnet?

Hvorfor græder barnet?

Det gør ondt at se og høre din baby græde. Samtidig er det en del af barnets første mulighed for at kommunikere, at noget er forkert, eller at det har brug for noget. Mange forældre lærer at høre på gråden, om det drejer sig om sult, træthed eller frustration. Hvis dit barn ikke er sultent, har en ny ble og ikke virker sygt, vil det for det meste bare være tæt på dig for at få tryghed og øjenkontakt.

Alle børn har deres egen personlighed
Undersøgelser viser, at babyer græder eller er urolige i gennemsnit op til to timer om dagen, indtil de er tre måneder gamle, og når de er mellem fire og seks måneder en time om dagen. Men den tid kan nogle gange føles som en evighed.

Alle børn fødes med en egen personlighed og et eget temperament. Det påvirker også, hvordan barnet græder. En del børn hører man næsten ikke. Andre, som har mere energi, bruger hele deres stemmepragt, hvilket naturligvis bliver mere belastende for forældrene. Der er dog også positive sider ved at have en baby, som skriger meget og fortæller, hvad den vil. Stædighed er et karaktertræk, som kan være en fordel senere i livet.

Hvad betyder gråden?
Når du ikke kan trøste din baby, føler du dig måske som en dårlig forælder. Et utrøsteligt barn kan vække mange følelser som frustration, ængstelse og desperation og til og med indimellem irritation. Men hensigten er jo netop, at det skal føles helt ind i sjælen, og at du skal finde årsagen og tage dig af dit barns behov. Vi er skabt sådan for at overleve.

Gråd er et udtryk for behov for noget. Gråden kan betyde mange ting, som fx jeg er sulten, jeg vil ikke sidde her, for det er ubehageligt, jeg kan ikke sove, jeg vil ikke være i de her arme osv. Nogle gange er der mere gråd og piberi end andre. Det er normalt i perioder med hurtig udvikling eller vækst. Det kan nogle gange være svært, og du kan ikke altid forstå, hvorfor barnet er så ked af det. Måske ved barnet det heller ikke selv. At forstå, give trøst og indimellem lade barnet græde ud i dine arme
Du bliver bedre og bedre til at vide, hvad dit barn har brug for og læse dets behov. Nogle gange er det de grundlæggende behov, som skal dækkes. Men andre gange er det måske sværere at vide, hvad det mangler. Så kan det være, at man forsøger med alt, og her mener vi virkelig alt, for at trøste barnet. Det er dog ikke farligt for barnet at græde, og barnet tager ikke skade af det. Det er heller ikke farligt at mærke sine følelser - som at være ked af noget, skuffet eller vred. Hvis du er i nærheden, kan det føles godt for barnet nogle gange bare at få lov at græde ud lidt, mens det sidder hos dig eller får et kram. Det vigtige er, at barnet føler tryghed og får trøst af en, det kender godt.


Man kan ikke forkæle små børn
På vore bedsteforældres tid mente man, at det var godt at lade spædbørn græde, da det skulle være godt for deres lunger. Men det tror man ikke længere. Børn har brug for forældre, som reagerer på deres gråd og er klar med støtte til dem.Tag barnet op, hvis du vil - uanset hvad folk omkring dig siger. Man kan ikke forkæle et spædbarn med for meget opmærksomhed eller ved at det blive båret på armen. Følg din mavefornemmelse, og vælg selv, hvilke af de råd, du får, du vil følge.
Her kan du læse mere om, hvordan du trøster barnet. Eller se vores korte film med tips til, hvad du kan gøre, når barnet græder.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...