190918_libero_image_414_desktop

Babysitter for første gang

At aflevere sin baby til en barnepige første gang kan være svært for både store og små. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert med hensyn til tidspunkt, eller hvordan man gør – det afhænger helt af både barnets personlighed, de voksnes behov og familiens situation. Man bør ganske enkelt gøre det, der føles bedst for en selv.

Selvom der er mange, som har en mening om dette, så er der ikke et bestemt tidspunkt eller en bestemt alder for, hvornår man kan overlade sin baby til en babysitter. Der er mange forskellige faktorer, der påvirker: barnets modenhed og personlighed, relationen til barnepigen, og hvor stort forælderens eller forældrenes behov for en pause er. Hvis man har et barn med kolik, så kan en forælders behov for at få et øjebliks hvile være enormt, mens det for et barn, der har problemer med separationer, kan være lige modsat – der er der et stort behov for at være tæt på lige netop en forælder. Man er ganske enkelt nødt til at prøve på at tilgodese alles behov.

Generelt vil små børn helst være sammen med deres forældre, men grænsen for, hvor længe de kan undvære dem, er forskellig. Prøv at finde tryghed i, at du kender dit barn bedst og ved, hvad det (og du) er moden til, og lad ikke andre blande sig i, hvad du gør med hensyn til barnepige. For nogle børn kan det fungere fint at blive passet af en tryg person flere dage om ugen fra en tidlig alder, mens andre har bedst af næsten aldrig at blive passet af andre under hele barndommen. Det handler udelukkende om, hvad der passer lige netop dit barn og jeres familie.

Bedsteforældre som babysitter

At blive bedsteforælder kan være noget af det største, man har oplevet, og forholdet mellem den nye og den ældste generation kan byde på masser af lykke og glæde for alle parter. Det er en gave til både barn og deres bedsteforældre, hvis de kan få mulighed for at skabe et tæt forhold til hinanden.

Men samtidig er der ikke mange, som har mulighed for det – ikke sjældent er bedsteforældre stadig på arbejdsmarkedet, når de får børnebørn, og en del bor langt væk. Da kan det være sværere at få hjælp med børnepasning og sørge for, at de får et tæt forhold. Men hvis I er så heldige, at I har den ældre generation lidt tættere på, og de har tid, så kan de måske være barnepassere. Alt efter hvordan I alle sammen ser på tingene, og om barnet er stort nok og vil, så kan de passe deres barnebarn en hel dag om ugen. Eller hente barnet i vuggestuen eller hos en dagplejemor og derefter passe barnet om natten. Det er ikke kun en tryg aflastning for forælderen og en glæde for bedsteforældrene og barnet, det er også en måde at styrke deres relation på. Så hvis du ved, at der findes en vilje, så vær ikke bange for at bede om hjælp.

Udenforstående som babysitter

Nogle gange er der ikke nogen familie eller venner i ens nærhed, som kan hjælpe med børnepasning, og da kan det i stedet være en løsning, hvis man har lyst og mulighed, at betale en udenforstående for at være barnepige. Da er det vigtigt at tænke på, at barnet har brug for at lære ham eller hende at kende, inden det afleveres hos vedkommende første gang, og at det er den samme person hver gang og ikke nye hele tiden. Hvis barnet bare får et trygt forhold til babysitteren, så kan en professionel barnepige fungere nøjagtigt lige så godt som et familiemedlem eller en ven.

Bytte børnepasning

En anden måde at gribe det her med børnepasning an på er at finde en ”børnepasningsbyttefamilie”. Altså en vennefamilie, I kender, og som I plejer at komme sammen med – sådan en familie kan blive en perfekt barnepige i et par timer, også selvom barnet er lille. Derefter kan I gøre gengæld med at passe deres barn, når der er behov for det. For nogle er det perfekt med et fast skema, der giver forældrene mulighed for alenetid med jævne mellemrum, og samtidig kan de føle sig trygge, når de ved, at barnet har det godt så længe.

Gode tips, når du skal vælge babysitter

Det er nogle ting, man kan tænke på, inden barnet skal have barnepige.

  • Forbered barnet i god tid, og gentag gerne forberedelsen, så barnet har en mulighed for nogenlunde at forstå, hvad der skal ske. Forberedelser for en baby kan være, at den får mulighed for at være alene med babysitteren lidt kortere tid ad gangen, mens forælderen fx går i bad eller går ud med skraldespanden. For et ældre barn kan det være at gennemgå, at barnepigen skal komme, at man selv siger farvel, taler lidt om, hvad barnet skal lave med barnepigen, mens man er væk, og at man derefter kommer tilbage. Nogle gange kan det hjælpe at tegne en lille historie om, hvad der skal ske.
     
  • Sørg for, at barnepigen er en tryg person både for barnet og for jer selv. Børn kan tydeligt mærke, hvordan en forælder har det, og det er meget nemmere at signalere ro til barnet, hvis man selv er helt sikker på, at barnepigen kommer til at tage sig godt af barnet. Der er ingen grund til at efterlade sit barn med nogen, man selv føler sig utryg ved, selvom vedkommende insisterer. Du har ret til helt selv at bestemme, hvem der får lov til at passe dit barn!
     
  • For nogle børn kan det føles nemmere at blive passet hjemme hos sig selv, mens det for andre kan være meget sjovere at få lov til at være hjemme hos en anden, hvor alt er nyt og spændende. Mærk efter, hvad du tror, lige netop dit barn foretrækker. Hvis barnet skal hen til babysitteren, så plejer det at være rart at have noget af sit eget legetøj med og måske ens egen pude eller noget andet trygt hjemmefra.
     
  • Til at begynde med plejer det at være bedst, at barnet kun er sammen med barnepigen kortere tid ad gangen. Hvis barnet ikke behøver længes efter sine forældre så længe, så øger det sandsynligheden for, at det opleves som noget positivt og ikke er så hårdt at have barnepige. Et par timer kan være fint i starten! Tiden går hurtigt for forældre, der er ude at spise og hygger sig, men for et lille barn kan et døgn føles som en evighed.
     
  • Sig tydeligt farvel, når du går – smut ikke, når barnet ikke mærker det.
     
  • Giv barnet lidt ekstra nærhed bagefter, og vær forberedt på en reaktion! Det er meget almindeligt, at barnepigen fortæller, at alt er gået godt, men at barnet bliver vrantent og surt, når forældrene kommer tilbage. For det er jo først da, at barnet kan slappe af og vise alle sine følelser igen. Da er det vigtigt, at man som forælder har tid og overskud til at trøste og give masser af nærhed. Hvis barnet reagerer meget stærkt efter at have haft barnepige, så er det sandsynligvis et tegn på, at det efter barnets mening var lidt for længe – da kan det være en god idé at træde et skridt tilbage og prøve med lidt kortere tid næste gang.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen