Mange nybagte eller kommende forældre er nervøse for, hvordan coronavirusset kan påvirke babyen. Er der risiko for at smitte sin baby i forbindelse med amningen? Og hvad skal man tænke på ved flaskegivning? Vi har talt med jordemoder Nina Sepstrup om alt dette, og vi har stillet de mest almindelige spørgsmål. Læger og forskere bliver hele tiden klogere på coronavirusset og COVID-19, og Ninas svar afspejler det vi ved lige nu.
Risikerer jeg at smitte min baby, hvis jeg ammer?
Der er i øjeblikket ingen rapporter om, at amning vil øge risikoen for infektion. Hvis man vil og kan amme, bør man gøre det, da amning er en god måde at give babyen nærhed, trøst og tryghed. Babyen får også automatisk den vigtige hud mod hud-kontakt. Derimod skal man huske at vaske hænderne ofte og forsøge at hoste eller nyse et stykke væk fra babyen. Hvis du er syg med COVID-19, skal du vaske dine hænder med vand og sæbe, før du rører ved din baby. Før amningen skal du vaske dit bryst med vand og sæbe, og du skal bære mundbind under amningen, og når du er i tæt kontakt med barnet. Hvis du bruger maskine til udmalkning, skal du følge anbefalingerne vedr. rengøring af pumpen efter brug.
Hvordan kan det være, at coronavirusset smitter gennem dråber fra mund og næse, men ikke fra brystmælk, som jo også er en væske der kommer fra kroppen?
Godt spørgsmål! Dette skyldes, at det er to meget forskellige typer af væske. Den væske, der løber fra næsen, er jo en form for sekret, der virker ved at holde slimhinderne rene og fugtede, og deres opgave er netop at fjerne affaldsstoffer og viruspartikler. Af naturlige årsager findes de fleste viruspartikler da også her. Brystmælken dannes derimod i kirtler inde i kroppen uden kontakt med omgivelserne, og derfor er brystmælk meget rent. På nuværende tidspunkt er der ikke studier der viser at modermælk er en kilde til infektion. Den primære smittevej er dråbesmitte, altså via sekret fra luftvejene hos den ammende mor.
Bør jeg undgå at være sammen med min nyfødte baby, hvis jeg har COVID-19?
Nej, det skal du ikke! Her vejer fordelene ved at have sin baby tæt på tungest. Hvis din partner eller andre i familien er syge, bør de undgå kontakt med den nyfødte indtil 48 timer efter at symptomerne er forsvundet, og I skal være meget opmærksomme på hygiejnen i hjemmet.
Hvis jeg er for syg til at kunne amme, hvad gør jeg så?
Prøv at få hjælp til at pumpe brystmælk ud, som du eller din partner så kan give på flaske eller i en kop. Hvis man alligevel vil forsøge at amme, kan partneren sidde ved siden af og hjælpe med at holde babyen, på den måde behøver den ammende ”kun” at fokusere på at babyen ligger ved brystet, hud mod hud. Hvis det er en partner, der mader babyen, er det også godt at forsøge at gøre det hud mod hud, da dette er meget vigtigt for små babyer og en god måde at styrke deres immunforsvar.
Kan babyen blive immun over for COVID-19, hvis jeg som forælder har haft det?
Da børn oftest får milde symptomer, kan babyen meget vel have været syg, uden at man har lagt mærke til det. Hvis det er tilfældet, får babyen ganske rigtigt antistoffer, der skaber en vis immunitet. Men endnu ved vi for lidt om virusset til at kunne vide, hvor længe en immunitet holder.
Hvis moderen har antistoffer mod COVID-19, når babyen fødes, bliver babyen så også immun?
I øjeblikket ser det ud som om en overstået COVID-19-infektion og påviste antistoffer kan garantere immunitet i mindst 6 måneder for den, der har haft infektionen. Man kan dog have svar med forskellig styrke og dannelse af antistoffer ved en infektion. Og mht. spørgsmålet, om babyen kan få antistoffer fra den, der har født barnet, tyder forskning på at antistofferne overføres via moderkagen. Jo tidligere i graviditeten moren har haft COVID-19, jo flere antistoffer bliver videregivet. Det vides endnu ikke om mængderne er store nok til at beskytte den nyfødte mod smitte. Hvis den gravide bliver vaccineret har det en beskyttende effekt for både mor og barn.
Hvis man ikke vil eller kan amme, får babyen så et dårligere immunforsvar?
Fra fødslen har babyer et forberedt immunsystem, og det indebærer, at babyen kan udvikle et immunforsvar mod de fleste typer af infektioner. Man har altså ikke et dårligt immunforsvar som lille, men årsagen til at babyen er mere følsom over for infektioner er, at det aldrig har været udsat for verdens vira og bakterier og derfor mangler immunologisk hukommelse. Denne udvikles i takt med, at babyen gennemlever forskellige stadier af infektioner.
For at kompensere for at babyen ikke har haft nogle infektioner, fødes barnet med antistoffer, og størstedelen af disse får babyen allerede under graviditeten via moderkagen. De nedarvede antistoffer nedbrydes derefter i takt med, at barnet begynder at udvikle sine egne antistoffer. Men de antistoffer, der findes i brystmælk, er af en anden type, de giver nemlig ekstra beskyttelse mod visse typer af infektioner, f.eks. luftvejsinfektioner og bakterielle diarrésygdomme.
Kan jeg give mit barn flaske, selv om jeg er syg, eller er det bedre, at min partner gør det?
Ja! Det er vigtigt at give nærhed til sin baby, så man giver trøst og tryghed, og det anbefales, at man bruger meget tid sammen med sin baby. Gerne hud mod hud, da det både er godt for tilknytningen, skaber tryghed og styrker babyens immunforsvar. Hud mod hud-metoden er vigtig og bruges inden for sygeplejen, når man passer for tidligt fødte børn. Det er vigtigt, at du under den igangværende pandemi, og som altid, vasker hænderne ofte, og især før du rører ved dit barn. Ved tæt kontakt med din baby skal du bære maske, og du skal så vidt muligt hoste og nyse et stykke væk fra barnet.
Hvis jeg skal flaskemade, er der så noget specielt, jeg bør tænke på mht. rengøring af flasken?
Du kan koge flasken (i henhold til producentens anbefaling) lidt oftere i virussæsonen, eller hvis nogen i familien er syge. Undgå også at røre ved selve sugedelen, og hvis du smager på indholdet af flasken, så gør det hellere ved at hælde indholdet på en ske.
Bør de mennesker, som er sammen med min baby, bruge mundbind?
Mundbind erstatter ikke anbefalingerne om, at holde afstand for at forebygge smitte, men er kun et ekstra supplement. Så det er bedre at undgå, at din baby er tæt på andre, specielt i begyndelsen, når babyen er nyfødt og naturligvis, hvis nogen udviser symptomer. Risikoen for at babyer bliver dårlige, når de har COVID-19, er som sagt meget, meget lille, men andre vira, f.eks. RS-virus kan gøre større skade. Så når I har besøg hjemme efter fødslen anbefales det altså, at følge Sundhedsstyrelsens generelle retningslinjer om forebyggelse af smitte.
Hvorfor bliver børn mindre syge af coronavirusset?
Dette er noget, som forskerne stadig ikke ved. Ganske vist har børn sjældent nogle af risikofaktorerne som overvægt eller forhøjet blodtryk, men selv i de tilfælde, hvor man ved, at børn har underliggende sygdomme, eller endog nedsat immunforsvar, er de ikke blevet specielt syge af coronavirusset. Hvorfor ved vi som sagt ikke i øjeblikket, men det ser ud til at alder er den vigtigste risikofaktor.
Kan jeg blive vaccineret, hvis jeg ammer?
Ja, det kan du. COVID-19-vaccinerne er nu godkendt til gravide og til kvinder, der ammer. Sundhedsstyrelsen har efter gennemgang af nyere data og erfaringer fra andre lande, besluttet at anbefale vaccination til gravide og ammende.
Senest opdateret den: 20.04.2022