Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Når din baby gylper

Det er helt normalt, at spædbørn gylper lidt, lige efter de har spist. Det kan være en god idé at have en vaskeklud eller en køkkenrulle i nærheden, når du mader dit barn. Gylp/opkast i forbindelse med feber eller diarré kan dog betyde, at dit barn er sygt.

Ni af ti babyer gylper af og til lidt, når de har spist. Jo ældre barnet bliver, desto mindre plejer det at gylpe efter måltiderne. Denne type af gylp er ikke ubehageligt for dit barn.
Mængden, som kommer op, kan virke stor, men det er den ikke. Så længe babyen ser ud til at have det godt og tager på i vægt, er der ikke noget at bekymre sig om. Men hvis barnet gylper meget og ofte, kan det være tegn på sygdom.

Gylp ved overspisning

Hvis barnet drikker mere, end det kan have i maven, vil det sandsynligvis gylpe. Ikke sjældent bobler maven over i en bøvs eller et hik. Hvis du har prøvet at løfte eller lave sjov med barnet, lige efter amningen, gør du det nok ikke igen!
Men gylp kan faktisk også skyldes, at barnet får for lidt at spise. Hvis barnet er meget sultent, kan det blive alt for ivrigt, når det skal spise. Så sker det nemt, at barnet sluger meget luft og skal bøvse. Med luften får barnet lidt af det mad op, som det spiste sidst - i form af et lille gylp. Derfor kommer der ofte gylp sammen med en bøvs. Sådan hjælper du dit barn med at bøvse.

Du kan prøve to ting for at mindske tendensen til gylp:

  • Sørge for at barnet tager små pauser, når det spiser, så det får mulighed for at bøvse.
  • Undgå at udsætte barnet for megen bevægelse eller fysisk aktivitet direkte efter måltidet.

Gylp som skyldes sygdom

Nogle gylp eller opkastninger kan fx skyldes, at barnet har fået en infektion eller er overfølsom overfor noget mad. Kontakt læge eller sundhedsplejerske, hvis barnet taber sig, bliver mindre aktivt, eller hvis der ikke er så meget i bleen.

En virusinfektion, som kan give store opkastninger, er maveinfluenza. Barnet får ofte diarré i forbindelse med en sådan infektion.
Også forkølelse kan gøre, at barnet kaster op. Gylpene er så ofte slimede, og barnet er generelt pibet og ked af det.
Andre infektioner, som mellemørebetændelse eller urinvejsinfektion, kan også give opkast.

Komælksallergi eller glutenintolerance

Hvis barnet begynder at gylpe mere, i forbindelse med at det begynder på modermælkserstatning eller vælling, kan det skyldes allergi overfor komælksprotein. Omkring to procent af alle børn har en sådan allergi, og opkast er et af de mest almindelige symptomer. Komælksallergi plejer barnet at vokse fra, når det er to-fire år, men nogle har stadig allergien som voksne.
Hvis barnet rammes af mavebesvær og taber sig, når det er startet på almindelig mad, vil lægen formentlig tjekke, om det drejer sig om glutenintolerance. Gluten finde bl.a. i vælling, grød og brød. Læs mere om fødevareallergi og -intolerance hos børn.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...