
Man plejer sagtens at kunne rejse, når man er gravid, men en voksende mave kan naturligvis gøre rejsen lidt ekstra ubehagelig og besværlig. Derfor er det en god idé at planlægge omhyggeligt og få styr på sikkerheden, fx hvordan sikkerhedsselen skal sidde, når man er gravid, eller hvor langt ind i graviditeten man har lov til at flyve.
Er det passende at tage på en babymoon, inden barnet kommer til verden? Ja, så længe den gravide har det godt, og det ikke er alt for tæt på fødslen, så kan en før-baby-rejse være en god måde at få ny energi på. Her har vi samlet tips og råd om ting, man bør tænke på både før og under selve rejsen.
Man kan nemt komme til at tage sikkerhedsselen på helt automatisk og af gammel vane, men for gravide er det vigtigt, at selen placeres på en bestemt måde, så den beskytter både mor og barn. Det er nemlig almindeligt, at man tager sikkerhedsselen forkert på – hvilket i værste fald kan få meget alvorlige konsekvenser. Den mest almindelige fejl er, at man tager sikkerhedsselen på diagonalt hen over maven, altså sådan som man bruger selen, hvis man ikke er gravid. Men for at undgå at maven belastes i tilfælde af en ulykke eller en kraftig opbremsning, så skal hofteselen sidde under maven og ned mod lårene. Den del af selen, der går diagonalt hen over kroppen, skal placeres mellem brysterne og ved siden af maven. Selen må heller ikke glide ud over skulderen – den skal sidde tæt mod kroppen. Man bør også være klar over, at formålet med de graviditetsseler, der findes på markedet, er at gøre rejsen mere behagelig, men set ud fra et sikkerhedssynspunkt, så er de virkningsløse.
Airbaggen hjælper med at fordele kraften, og sammen med sikkerhedsselen beskytter den også maven. Men man bør dog huske ikke at sidde for tæt på en airbag. Det gælder også, hvis man er den, der kører – en afstand på ca. 20-25 cm mellem maven og midten af rattet er godt. Det er også godt, hvis den gravide ikke kører for lange strækninger, eftersom graviditetsgener som fx træthed og kvalme kan nedsætte koncentrationsevnen. Derudover kan det nogle gange være hårdt at sidde stille for lang tid ad gangen, så hvis I er flere, der har kørekort, er det altså en god idé at skiftes til at køre.
Lige netop lange rejser kan blive ekstra besværlige, når man er gravid. Behovet afhænger naturligvis af, hvilket transportmiddel man rejser med, men her får du et par tips, hvis du skal rejse langt.
Flyselskaberne har ofte forskellige regler for, hvor langt inde i graviditeten, man må flyve, så det bedste er at kontakte flyselskabet og høre, hvilke regler der gælder. Det kan fx dreje sig om, at gravide kun må flyve frem til et bestemt antal uger inden den forventede nedkomst, og derefter kan det være nødvendigt at få en ekstra godkendelse fra flyselskaberne. Hvis man venter tvillinger, kan der også være særlige regler for, om man må flyve. De regler, der findes, handler først og fremmest om, at flyselskabet ikke vil risikere at skulle lande, hvis fødslen går i gang, frem for at det skulle være farligt for mor og barn.
Lidt afhængigt af, hvor man skal rejse hen, så ser behovene jo lidt forskellige ud, men her får du et par forslag til, hvad der kan være praktisk at have med.
Inden man som gravid rejser til udlandet, er det ekstra vigtigt at undersøge, hvilke betingelser der gælder, hvis man er nødt til at søge læge i forbindelse med graviditeten under rejsen.
Det kan være værd at overveje, om rejser til lande, hvor der er større risiko for at blive smittet af forskellige sygdomme, måske bør udsættes til et senere tidspunkt i livet. Hvis man er gravid eller har planer om at blive gravid, bør man ikke rejse til steder, hvor der er risiko for at blive smittet med zikavirus, eftersom det kan medføre fosterskader. Hos Sundhedsstyrelsen kan du finde opdateret information om, hvilke områder det gælder. Du kan også tale med din jordemoder, hvis du har brug for råd inden rejsen.
Derudover er det en god tommelfingerregel, at man som gravid på rejse altid bør huske at vaske hænderne ofte, vælge vand på flaske og at spise veltilberedt mad. Det er nemlig ikke særlig sjovt at få madforgiftning som gravid.
Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder