libero_tomorrow_project_09_desktop

Flyve og rejse som gravid

Man plejer sagtens at kunne rejse, når man er gravid, men en voksende mave kan naturligvis gøre rejsen lidt ekstra ubehagelig og besværlig. Derfor er det en god idé at planlægge omhyggeligt og få styr på sikkerheden, fx hvordan sikkerhedsselen skal sidde, når man er gravid, eller hvor langt ind i graviditeten man har lov til at flyve.

Er det passende at tage på en babymoon, inden barnet kommer til verden? Ja, så længe den gravide har det godt, og det ikke er alt for tæt på fødslen, så kan en før-baby-rejse være en god måde at få ny energi på. Her har vi samlet tips og råd om ting, man bør tænke på både før og under selve rejsen.

Bilsikkerhed og sikkerhedssele, når man er gravid

Man kan nemt komme til at tage sikkerhedsselen på helt automatisk og af gammel vane, men for gravide er det vigtigt, at selen placeres på en bestemt måde, så den beskytter både mor og barn. Det er nemlig almindeligt, at man tager sikkerhedsselen forkert på – hvilket i værste fald kan få meget alvorlige konsekvenser. Den mest almindelige fejl er, at man tager sikkerhedsselen på diagonalt hen over maven, altså sådan som man bruger selen, hvis man ikke er gravid. Men for at undgå at maven belastes i tilfælde af en ulykke eller en kraftig opbremsning, så skal hofteselen sidde under maven og ned mod lårene. Den del af selen, der går diagonalt hen over kroppen, skal placeres mellem brysterne og ved siden af maven. Selen må heller ikke glide ud over skulderen – den skal sidde tæt mod kroppen. Man bør også være klar over, at formålet med de graviditetsseler, der findes på markedet, er at gøre rejsen mere behagelig, men set ud fra et sikkerhedssynspunkt, så er de virkningsløse.Airbaggen hjælper med at fordele kraften, og sammen med sikkerhedsselen beskytter den også maven. Men man bør dog huske ikke at sidde for tæt på en airbag. Det gælder også, hvis man er den, der kører – en afstand på ca. 20-25 cm mellem maven og midten af rattet er godt. Det er også godt, hvis den gravide ikke kører for lange strækninger, eftersom graviditetsgener som fx træthed og kvalme kan nedsætte koncentrationsevnen. Derudover kan det nogle gange være hårdt at sidde stille for lang tid ad gangen, så hvis I er flere, der har kørekort, er det altså en god idé at skiftes til at køre.

Tips og råd til gravide, hvis man skal rejse langt

Lige netop lange rejser kan blive ekstra besværlige, når man er gravid. Behovet afhænger naturligvis af, hvilket transportmiddel man rejser med, men her får du et par tips, hvis du skal rejse langt.

 • Det er ikke kun godt for miljøet at tage toget i stedet for at flyve, hvis det er muligt – der er også mere plads at bevæge sig på, og det kan i det hele taget være en mere behagelig måde at rejse på som gravid.
 • Hvis du har mulighed for det, så rejs tidligt i graviditeten. Det kan være klogt at rejse i det første eller andet trimester. Derefter bliver graviditeten ofte tungere, og kroppen stiller højere krav, hvilket kan gøre rejsen mere besværlig og sværere at nyde.
 • Ved tog- eller flyrejser er der ofte en gang, man kan bevæge sig frem og tilbage i – sørg for at benytte den mulighed for at strække benene engang imellem, eftersom det ofte kan være hårdt for ryggen at sidde stille. Hvis man sidder stille længe, så stiger risikoen for blodpropper faktisk også.
 • Bestil en plads så tæt på gangen som muligt i toget eller flyet for at få bedre plads, og så du nemmere kan komme ind og ud.
 • Ved lange bilrejser er det en god idé, at afsætte tid til at kunne stoppe og holde pause ofte.
 • Sørg for at drikke rigeligt. Og det gælder især hvis du flyver, eftersom luften er tørrere der, og man nemt bliver dehydreret.

Hvor længe må man flyve, hvis man er gravid?

Flyselskaberne har ofte forskellige regler for, hvor langt inde i graviditeten, man må flyve, så det bedste er at kontakte flyselskabet og høre, hvilke regler der gælder. Det kan fx dreje sig om, at gravide kun må flyve frem til et bestemt antal uger inden den forventede nedkomst, og derefter kan det være nødvendigt at få en ekstra godkendelse fra flyselskaberne. Hvis man venter tvillinger, kan der også være særlige regler for, om man må flyve. De regler, der findes, handler først og fremmest om, at flyselskabet ikke vil risikere at skulle lande, hvis fødslen går i gang, frem for at det skulle være farligt for mor og barn.

Godt at have med i rejseapoteket og bagagen, hvis man er gravid

Lidt afhængigt af, hvor man skal rejse hen, så ser behovene jo lidt forskellige ud, men her får du et par forslag til, hvad der kan være praktisk at have med.

 • Øjendråber med saltvandsopløsning for at undgå tørre slimhinder.
 • Myggemiddel, der er godkendt til gravide. Læs på emballagen, eller spørg på apoteket.
 • Solcreme og solhat, hvis du skal rejse sydpå. Der er nemlig større risiko for, at man får pigmentforandringer under graviditeten.
 • Medicin mod forstoppelse eller diarré, der er godkendt til gravide, hvis man skulle få brug for det.
 • Støttestrømper (men tal med jordemoderen først, eftersom visse medicinske tilstande kan medføre, at støttestrømper kan være uegnede).
 • Smertelindring, der er godkendt til gravide.
 • Middel mod halsbrand.
 • Væskeerstatning.
 • Svampemiddel mod infektion i underlivet. Som gravid er man mere udsat, og især i varmere lande stiger risikoen for at få svamp.
 • Næsespray, hvis man skal flyve – men tjek først, at den, du vælger, er egnet til gravide.
 • Ammeindlæg til bh’en, hvis man er i slutningen af graviditeten, og brysterne lækker.
 • Håndsprit og vådservietter, så man kan gøre hænderne rene, selvom man ikke har adgang til vand og sæbe.
 • Ørepropper og sovemaske.
 • Behagelige sko og behageligt tøj.

Vaccinationer og rejseforsikring for gravide ved rejse til udlandet

Inden man som gravid rejser til udlandet, er det ekstra vigtigt at undersøge, hvilke betingelser der gælder, hvis man er nødt til at søge læge i forbindelse med graviditeten under rejsen.

 • Nogle rejseforsikringer dækker ikke læge- og hospitalsregninger i forbindelse med graviditeten efter uge 28, mens andre dækker helt indtil seks uger før terminen. Hvis barnet bliver født for tidligt og har brug for lægehjælp i udlandet eller hjemtransport, kan man komme til at stå for omkostningerne selv. Men vilkårene kan variere, så hør med dit forsikringsselskab for at få mere at vide om, hvilke betingelser der gælder, og om det er nødvendigt at tegne en tillægsforsikring for gravide.
 • I nogle lande er man nødt til at have et EU-sygesikringskort, som giver ret til lægehjælp i det pågældende land. I Norden er det dog ikke nødvendigt, eftersom de nordiske lande har en særlig aftale, som dækker ekstra udgifter i forbindelse med hjemtransport. EU-kortet bestiller man på borger.dk.
 • Danmark har også indgået aftaler med nogle andre lande i verden. Dette kan du ligeledes få yderligere information om på borger.dk.
 • Husk også at undersøge, om du har brug for vaccinationer, hvis du skal rejse til udlandet – og om de må gives, når man er gravid.
 • Det kan også være en god idé at tage en kopi af sin vandrejournal med på rejsen, eftersom den indeholder vigtig information om graviditeten, der kan være vigtig, hvis man er nødt til at søge læge. Det er også godt at have en lægeerklæring vedrørende graviditeten med, hvis rejsebureauet eller sundhedsvæsenet i det pågældende land har brug for et bevis på, hvilken graviditetsuge du er i.

Undgå at blive smittet på udlandsrejsen

Det kan være værd at overveje, om rejser til lande, hvor der er større risiko for at blive smittet af forskellige sygdomme, måske bør udsættes til et senere tidspunkt i livet. Hvis man er gravid eller har planer om at blive gravid, bør man ikke rejse til steder, hvor der er risiko for at blive smittet med zikavirus, eftersom det kan medføre fosterskader. Hos Sundhedsstyrelsen kan du finde opdateret information om, hvilke områder det gælder. Du kan også tale med din jordemoder, hvis du har brug for råd inden rejsen.

Derudover er det en god tommelfingerregel, at man som gravid på rejse altid bør huske at vaske hænderne ofte, vælge vand på flaske og at spise veltilberedt mad. Det er nemlig ikke særlig sjovt at få madforgiftning som gravid.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen