Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Arbejde eller ej under graviditeten?

Arbejde eller ikke arbejde? Det mest almindelige er, at du fortsætter med dit arbejde under hele graviditeten. Men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at du får nye arbejdsopgaver eller bliver hjemme.

Hvis der er risici i dit arbejdsmiljø, kan du have ret til at blive sygemeldt. Hvis du får alvorlige komplikationer, kan du også blive sygemeldt.
Fire uger før beregnet fødsel kan du få graviditetsorlov.

Hvornår skal jeg fortælle, at jeg skal have orlov?

Hovedreglen er, at du skal fortælle din arbejdsgiver, at du skal have orlov senest tre måneder i forvejen. Her fortæller du også, hvor længe du har tænkt dig at holde orlov. På nogle arbejdspladser er der overenskomster, som har andre regler for tidspunktet - spørg din tillidsmand om, hvilke regler I har.

En graviditet kan være trættende, og der kan opstå komplikationer, som du ikke havde forudset. Et godt råd er at planlægge at trappe ned, inden du går på graviditetsorlov den sidste måned før beregnet termin.
Læs mere om at forberede sig på fødslen.

Et arbejdsmiljø uden risici

Alle arbejdsgivere har ansvaret for, at gravide kvinder ikke udsættes for sundheds- eller sikkerhedsrisici.

Hvis du er bange for, at du bliver udsat for stoffer, som kan påvirke dig og dit barn, kan du kontakte virksomhedens sikkerhedsrepræsentant. Tal med din chef og med din jordemor eller læge, hvis der ikke er nogen sikkerhedsrepræsentant i virksomheden.

Det er ikke bevist, at det skulle være skadeligt for gravide kvinder at arbejde med og foran en computer. Stress kan derimod påvirke graviditeten. Tal med din jordemor, hvis du føler du har problemer og mange plukveer, det kan skyldes stress. Hvil midt på dagen, hvis du har mulighed for det.

Hvis du oplever, at du bliver diskrimineret, fordi du er gravid, fx ved lønforhandlinger, kan du kontakte din tillidsmand, din fagforening eller Ligebehandlingsnævnet.

Sygemelding - hvis du ikke kan omplaceres

Dit arbejdsmiljø skal være sikkert for både dig og dit ufødte barn. Ved nogle arbejdsforhold skal arbejdsgiveren tilpasse arbejdsopgaverne, når du er gravid. Det gælder fx hvis du har tunge, belastende opgaver, eller hvis du i dit arbejde er i kontakt med farlige stoffer som fx narkosegasser, bly, opløsningsmidler eller smitstoffer.

Hvis det er svært at omplacere dig, kan du blive sygemeldt under graviditeten. Hvor længe du bliver sygemeldt, afhænger af den aktuelle situation. Ansøgningen skal laves i god tid, og din arbejdsgiver skal sende den til kommunen for at få udbetalt sygepenge.

Barselsorlov, sygemelding og feriedage

De fire sidste uger inden beregnet termin er man ikke længere sygemeldt, men overgår til almindelig graviditetsorlov.
Du har ret til graviditetsorlov fire uger før beregnet fødselsdato. Barselsdagpenge udbetales efter fødslen for 14 uger. Herefter har man yderligere 32 uger forældreorlov med barselsdagpenge. Svære komplikationer under graviditeten kan blive betragtet som sygdom og give ret til sygemelding. Normalt graviditetsbesvær som fx ondt i ryggen og træthed er ikke sygdom. Du kan selvfølgelig også tage ferie i slutningen af graviditeten.

Far eller partner får to uger hjemme

I forbindelse med barnets fødsel har den anden forælder ret til at være hjemme med barselsdagpenge i to uger, hvis ikke han eller hun får løn under barsel.

Tag vare på denne helt særlige tid

Du som er partner til den, der netop har født jeres barn: En nybagt mor har brug for både følelsesmæssig støtte og praktisk hjælp med en hel masse ting.
Og du som er enlig forælder: Prøv at få god hjælp hjemme i de første dage, eller måske uger.

Læs også gerne vores tips, hvis du har kvalme under graviditeten

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...