190913_libero_cf3_165-final_desktop

Sikkert legetøj

Når det drejer sig om små børn, så findes det sjoveste legetøj som regel allerede i dine skuffer og skabe. Forklædt som bageforme, træskeer og plastikredskaber kan de være de rene skatte for et nysgerrigt barn. Derfor kan det være godt at vide, hvor sikre de enkelte ting er som legetøj til et lille barn. Er plasten giftfri, er størrelsen i orden eller – hvis det er et rigtigt stykke legetøj – er det CE-mærket?

At lade børn lege med det, man har ved hånden, er en måde at give dem mulighed for at udforske verden på. Men det kan være en god idé at vide, at lige netop legetøj er nøje reguleret og følger regelværker, som andre ting ikke gør. Lige netop fordi, det skal være sikkert for børn. Når du køber, eller får, nyt legetøj, så er det – så længe det er købt inden for EU – forsynet med CE-mærket. CE-mærkningen på legetøjet er en garanti for, at det opfylder EU’s sikkerhedskrav, og hvis det ikke er forsynet med CE-mærket, så må det ikke sælges i EU.

Strenge sikkerhedskrav for legetøj

I Danmark er det kemikalieinspektionen og sikkerhedsstyrelsen som skal kontrollere, at legetøj, der findes på markedet, er sikkert for børn og følger loven. Uanset om det drejer sig om størrelser og løse dele, kemikalier i legetøj eller alt, der har med det elektriske at gøre, som får det til at lyse og afgive lyde, så er der tydelige retningslinjer for, hvordan man skal beskytte babyer og børn. Som forælder kan det være en god idé at tænke på, at de ting, barnet leger med:

  • ikke er farlige og har skarpe kanter eller spidser
  • ikke kan synkes eller medføre risiko for kvælning – brug en testcylinder til små dele, hvis du er i tvivl
  • ikke indeholder nogen dele eller snore, der kan gå i stykker og komme til at sidde fast i, eller omkring, halsen
  • ikke skader hørelsen.

Brugt legetøj

At købe brugt legetøj kan jo være en god idé set ud fra et genbrugsperspektiv – men se efter CE-mærkningen, inden du slår til. Legetøj, der fandtes inden CE-mærkningen så dagens lys, kan være bedre at efterlade i forretningen – eller udelukkende have som indretningsdetaljer. Noget andet, det kan være en god idé at tænke på, er, at selvom tidens tand kan resultere i utroligt blødt børnetøj, så kan den for legetøj i stedet resultere i slitage, som gør det lidt mindre sikkert.

Økologisk legetøj – giftfrit legetøj

Der findes jo love og regler til at sikre legetøj, men forældre stiller også stadigt flere krav om giftfrit legetøj. Mange legetøjsvirksomheder sætter nu stort fokus på ikke bare sikkerhed, men også på økologisk og giftfrit legetøj for at kunne tilbyde det, som forældre efterspørger. Når det gælder legetøj til lidt større børn, så kan det være godt at vide, at visse opskrifter på trylledej kan indeholde en hel del salt, hvilket ikke er sundt i større mængder. Gå også efter giftfri maling eller lim, som barnet vil bruge, så du køber det, der er tilpasset til børn.

Du er allersjovest

Midt i alt legetøjet, er det vigtigt, at du ikke overser det vigtigste: at du stadig er den sjoveste at lege med! Børnerim, børnesange og fingerlege er altid populære – og ud over at det er hyggeligt, så er det også udviklende rent sprogmæssigt. Det er også sjovt at se på billeder og læse bøger. At bade kan være en sjov leg, hvis barnet er en lille vandhund! Der er også en masse ting, man kan lege, hvor der ikke er brug for legetøj – kun fantasien. Og de gange, hvor den mangler, har vi samlet nogle legeidéer, som passer til både store og små.

Tre tips til, hvordan man organiserer legetøj

Den måske største udfordring med det legetøj, man skaffer, er det evigt tilbagevendende problem: Hvordan holder man orden på det? En stor, dyb legetøjskasse til det hele er sjældent nem at finde rundt i, når barnet skal finde den rigtige ting. Så er det bedre at have flere mindre kasser – gerne sorteret efter aktivitetsområde: puslespil, læsning, krea – så alt, der har med en aktivitet at gøre, er samlet på ét og samme sted.

1. Markér kasser og æsker

Sørg for, at det er nemt og spændende at finde forskellige ting frem og at rydde dem op igen. På den måde skaber man gode vaner, som barnet kan have nytte af hele livet. Markér kasser og æsker, så ved dit barn, hvor alle ting skal være.

2. Hjælp barnet med at lægge legetøjet på plads

Efterlign vuggestuen og børnehavens rutiner ved at tage legetøj frem og lægge det på plads igen. Hjælp barnet med at lægge legetøjet eller spillet på plads på det rigtige sted, inden det begynder at lege med noget andet. Så slipper I for at rydde op efter hele dagens leg ved aftenstid.

3. Fjerne noget af legetøjet midlertidigt

Hvis barnet har meget legetøj, kan I lægge noget af det væk og tage det frem igen på et senere tidspunkt. Så er det ofte blevet nyt og spændende, og legetøjet bliver sjovt at lege med igen.

Del artiklen