Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Hav det godt som nybagt forælder

Det er fantastisk at blive forælder, men indimellem også ret hårdt. Vi fodres med budskabet om at nyde babyboblen. Og hvad gør du så, hvis den første tid med din baby måske ikke føles specielt dejlig? Vi har talt med Helga Johnsson Wennerdal og Clara Zelleroth, psykologer og selv forældre, som har skrevet en bog om at have det godt som forælder, for at høre deres strategier til at få det bedre som småbørnsforælder.

Når den første tid føles tung

Det er en udbredt forestilling, at den første tid med barnet skal være skøn og herlig, men sådan er virkeligheden ikke altid. Og hvis det ikke føles så skønt, som man havde forestillet sig, kan der opstå en indre stress. 

– Som regel har man jo glædet sig til at blive forælder og selv valgt det. Men det er bare ikke altid, at man trives i forældrerollen. At man ikke elsker forældrerollen er ikke det samme som, at man ikke føler kærlighed til og omsorg for sit barn. Det har ikke noget med hinanden at gøre. Omgivelserne kan have et forvrænget billede af, hvordan den første tid som forælder skal være, fx forældre med store børn, som kun kan huske alt det gode og har fortrængt, hvor besværligt det hele faktisk også kunne være, siger Clara.

At tale om sine følelser og vise sin sårbarhed kan gøre det lettere, når det føles tungt i den første tid.

– Har du en partner eller nær ven, så fortæl om dine følelser. Det kan være svært at forstå for nogen, som ikke er hjemme hele dagen, hver eneste dag. Vær også ekstra god ved dig selv. Hvis det hele ikke føles så skønt, så glæd dig over de få stunder, du faktisk kan nyde. Behandl dig selv, som du ville behandle en ven, som har det skidt, siger Helga. 

”Prøv ikke at reagere på, dømme eller evaluere dine følelser. Accepter, og lad dig selv være i følelsen – den er ofte forbigående.”

Prøv at acceptere dine følelser, og slip ambitionerne 

Nogle forældre oplever måske den første tid helt uden problemer, men det er langt fra alle, der har den oplevelse.

–  Der er mange følelser at forholde sig til som nybagt forælder. Prøv ikke at reagere på, dømme eller evaluere dine følelser. Accepter, og lad dig selv være i følelsen – den er ofte forbigående. Det er let at begynde at få tanker som "sådan bør man ikke føle", hvilket i stedet fører til følelsen af skyld og skam, forklarer Clara. 

Inden barnet er der, er det almindeligt, at man gerne vil planlægge, hvordan man skal agere og føle som forælder. Det kan dog også stresse mere end det gavner, da det sjældent bliver, som man har forestillet sig. Det er svært at vide, hvordan det hele vil blive, og hvordan man reagerer. Selv om man er en person, som er vant til at kunne klare meget, presse sig selv og have styr på tingene, kan tingene se helt anderledes ud, når barnet først er der. Prøv at undgå at overtænke og gå ind i forældrerollen med et åbent sind – drop ambitionerne. 

”Vi bliver påvirket af alle slags forandringer, som at flytte eller skifte job. At din sindsstemning så også påvirkes af at få et barn er fuldt forståeligt og helt normalt.”

Følelser er ofte forbigående

Det er ikke usædvanligt, at man føler både lykke, stress og fortvivlelse som nybagt forælder. Der findes til og med studier, som viser, at overgangen til at blive forælder ofte er ledsaget af en periode med en oplevet forringet livskvalitet.

– Det er helt normalt. Det behøver ikke handle om en depression, men snarere om midlertidige følelser som stress og problemer med at finde sin identitet. Vi bliver påvirket af alle slags forandringer som at flytte eller skifte job. At din sindsstemning så også påvirkes af at få et barn er fuldt forståeligt og helt normalt.

Fødselsdepression

Fødselsdepression er noget, som mange nybagte forældre bekymrer sig om. Det er vigtigt, at signalerne tages alvorligt, men nogle gange kan bekymringen for en fødselsdepression i sig selv udløse stress. Nedtrykthed er ikke det samme som depression. Her kan du læse mere om nedtrykthed og fødselsdepression, som også kan opstå hos partneren.

Læs også om, hvordan du kan finde tryghed i din forældrerolle her: At finde tryghed i sin forældrerolle

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...