feeling-low-after-childbirth_id130_image

Baby blues efter fødslen

Hjemme efter fødslen med en vidunderlig lille baby i favnen, og livet kunne ikke være bedre. Så hvorfor føler jeg mig så nedtrykt og trist? Lær mere om, hvad baby blues handler om, og hvordan det vil gå over.

Efter mange måneders venten får du endelig mulighed for at møde den lille knøs. Eller måske har du bare lyst til store tudedag, selvom dette skulle være den lykkeligste tid i livet? Så kan det være godt at vide, at denne efterfødselsreaktion er meget normal; mere end halvdelen af alle nybagte mødre rammes af det, der kaldes baby blues eller tudedagen.

Hvad er baby blues?

Tudedagen, eller babyblues, har fået sit navn, da den typisk dukker op tre døgn efter fødslen. Den kan variere i styrke. Nogle føler sig måske bare lidt nedtrykte, og for andre kan det føles som en dyb afgrund, som om hele verdens PMS kom forbi på samme tid. Selvom det kaldes tudedagen, behøver det ikke altid at komme til udtryk som gråd, det er helt forskelligt fra person til person. Måske er man konstant irriteret på sin partner eller føler sig generelt misforstået. De mest bizarre og ubehagelige tanker kan også begynde at summe, såsom at man føler sig skuffet over babyen eller fortryder, og man kan tvivle på, om man bliver en god forælder. Det kan naturligvis være stressende ikke at føle sig som en del af den “lykkelige babyklub”, men du skal vide, at det er en meget almindelig reaktion. Det er en proces at blive forælder, og det kan godt gøre ondt, når hjertet vokser. Det er også helt i orden ikke at elske det første stykke tid – det er alt andet end let at finde sig til rette i forældrerollen. Bare fordi den der umiddelbare og grænseløse kærlighed til barnet – som man har hørt andre tale om – ikke rigtig har fået fat, så betyder det ikke, at der er noget galt. Det tager ganske enkelt tid at lande, og det sker forskelligt fra person til person. Men stol på, at kærligheden kommer.

Der er en hel masse livsomvæltninger, følelser og tanker at holde styr på lige nu. Derudover er der også en tydelig fysiologisk forklaring på det, der sker.

Hormonerne spøger – igen

Du har sikkert hørt det før, men selv denne tilstand beror faktisk i stor udstrækning på hormoner. De hormoner, der var livsnødvendige for babyens udvikling under graviditeten, klinger nu hurtigt af efter fødslen. Udover at man skal forsøge at finde sine fødder som forælder, så kan denne pludselige hormonomstilling, sikkert i kombination med en god portion søvnmangel, give angst, nedtrykthed og modstridende følelser efter en fødsel. Tager man et skridt tilbage og forsøger at skabe et overblik over alt det, der sker lige nu, så er det ikke så mærkeligt, at alt føles op og ned.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det vigtigste man kan gøre er nok at forsøge at hvile i tilstanden og vide, at der ikke er noget mærkeligt ved det, der sker. Tværtimod er den første tid langt fra Instagram-perfekt for de fleste. Forsøg at passe på dig selv på en måde, som får dig til at føle dig bedre, og stol på, at du snart vil finde ind i din nye rolle. Hvis du kender andre nybagte forældre, så kan det hjælpe at tale med andre, der er i samme livssituation. Og frisk luft er som regel godt for humøret. Selvom lange gåture lige efter en fødsel måske ikke står øverst på ønskesedlen, så kan det hjælpe at komme ud en tur hver dag. Hvis du har en partner, kan du råde dem til at læse om, hvad baby blues er. Det kan hjælpe, hvis det er svært at sætte ord på følelserne og det, du går igennem. For dig som partner kan det være godt at tænke på, at det vigtigste ofte er bare at være der som en følelsesmæssig støtte i denne tid, så der skabes en følelse af fællesskab og nærhed. Det er heller ikke usædvanligt, at man påvirker hinanden i et forhold, og selv partneren kan faktisk blive ramt af baby blues. Den første tid med en baby er en omvæltning for alle! Men hvis det er tilfældet, at nedtryktheden påvirker hele din hverdag, at du eksempelvis har svært ved at stå op om morgenen, skal du ikke gå og vente, indtil den går forbi. Tal med sundhedsplejersken, så du kan få hjælp med det samme.

Hvornår går baby blues over?

Baby blues er altid forbigående, og efter et par uger bør det have klinget af. Med familieforøgelsen er du naturligvis lige blevet forælder og skal forsøge at finde dig selv i den identitet. Du har sikkert også fået et andet følelsesregister – måske for altid. At stortude over ting, som tidligere ikke rørte dig, er måske bare en del af den, du er nu. Men du skal ikke være nedtrykt over længere tid, og nogle gange går det ikke over. Så kan det være, at det drejer sig om en fødselsdepression, og det skal man have hjælp til at håndtere. Eller måske skal man have hjælp til at få tjekket skjoldbruskirtlen. Det er ganske almindeligt, at graviditet og fødsel påvirker, hvor meget skjoldbruskkirtelhormon man får, og for lidt hormon kan forårsage, at man bliver nedtrykt.

Sundhedsplejersken er normalt god til både at fange og følge op på, hvordan nye forældre har det, men du kan også selv forhøre dig, hvis du eller din partner har brug for hjælp. Så kan de hjælpe med at sende dig videre til en psykolog eller læge.

Det kan jo også være, at der er en klar årsag til, at du føler dig trist. Måske gik fødslen ikke, som man havde tænkt sig, eller det kan være, at man gerne vil, men ikke kan, amme. Alle former for bekymringer kan selvfølgelig blive ekstra vanskelige under en baby blues, men nogle gange kan det være, at man har brug for hjælp til at bryde tankemønstret, inden man kan begynde at se fremad. Og så er det godt at henvende sig til sundhedsplejersken som det første skridt.

Faktakontrolleret af Tova Winbladh, certificeret psykolog

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig