when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_teaser

Graviditetstest

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest, er det lige meget, hvilken test jeg køber – og kan man virkelig stole på dem?

Føles kroppen anderledes – udebleven menstruation, kvalme eller andre tidlige graviditetstegn? Hvis du har en snigende mistanke, eller et inderligt håb, kan det være på sin plads at tage en graviditetstest. Læs videre her for at finde ud af, hvordan testene fungerer, og hvordan du skal tolke svaret.

Sådan fungerer graviditetstests

Selvom der findes et stort udbud af graviditetstests, så fungerer de alle på samme måde, nemlig at de måler graviditetshormonet hCG i kroppen. I hjemmetests tjekkes graviditeten altid via urinen, men en test, som foretages hos en læge eller på et laboratorium, kan også ske ved hjælp af en blodprøve, eftersom graviditetshormoner udskilles i både blod og urin.

Svaret på testen kan man se allerede efter et par minutter, men for at hjemmetestene skal fungere, skal forøgelsen af graviditetshormonet være kommet tilstrækkeligt i gang, hvis det skal være målbart i urinen – så her er man nødt til at være lidt tålmodig. Hvis man tager en test for tidligt, kan man ganske enkelt ende med at få et usikkert eller forkert resultat. Hjemmetestene ser mere eller mindre ud som en plastikpind, og du kan købe dem på apoteket eller i mange supermarkeder.

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?

Det mest almindelige er at teste en graviditet i forbindelse med en udebleven menstruation. Hvis man er usikker på, hvornår menstruationen burde komme, kan man have som tommelfingerregel, at tiden er inde til at tage en graviditetstest, når der er gået ca. tre uger efter ubeskyttet samleje. Men der findes forskellige typer tests, og det varierer lidt, hvor fintfølende de er – nogle kan detektere graviditetshormonet allerede en uge eller to inde i graviditeten. Hvis du prøver på at blive gravid ved hjælp af IVF, plejer man at undersøge via en blodprøve, om det er endt med en graviditet ca. 2 uger efter, at ægget blev lagt op.

Hvordan tager man en graviditetstest?

Der står altid på pakken, nøjagtig hvordan testen skal tages for at den fungerer, som den skal. Med en del er man nødt til først at tisse i en kop, hvorefter man dypper testen i et par sekunder – med andre kan man tisse direkte på testen. Man kan naturligvis også få testen taget hos en læge – men i dag er hjemmetests nøjagtig lige så pålidelige som dem, lægen har.

Hvornår på dagen skal man tage en graviditetstest?

Det kan have noget at sige, hvornår på dagen, man tager en graviditetstest. Om morgenen er hCG-niveauerne nemlig mest koncentrerede, og hvis testen tages inden den forventede menstruation – altså tidligt i en eventuel graviditet – så er det nemmere for testen at opdage graviditetshormonet i urinen om morgenen. Hvis testen derimod tages, når menstruationen skulle være kommet (eller efter det), så giver testen et pålideligt udslag, uanset hvilket tidspunkt på døgnet det er.

Sådan tolker du resultatet af en graviditetstest

Hvordan, du skal tolke resultatet, afhænger lidt af, hvilken graviditetstest du har købt. Nogle tests viser resultatet med streger, hvor den ene linje er en kontrolstreg, så du kan være sikker på, at testen fungerer. Hvis det stadig kun er kontrolstregen, der er synlig efter et par minutter (læs på pakken, hvor længe), er testen negativ. To streger betyder derimod, at det er en graviditet. Der findes også digitale graviditetstest, som viser med tekst eller et symbol, om den er positiv eller negativ.

Uanset hvilken test du bruger, kan du være sikker på, at du er gravid, hvis den viser positiv – også selvom resultatet vises svagt. En svag positiv graviditetstest skyldes blot, at det er tidligt i graviditeten, og at der derfor ikke er så mange graviditetshormoner i kroppen endnu.

Hvis det er en negativ graviditetstest

Hvis testen tages for tidligt, kan det som sagt være, at hormonniveauerne ikke er steget tilstrækkeligt til at give et sikkert svar. Man kan altså godt være gravid trods en negativ graviditetstest, hvis man har taget den for tidligt. Hvis menstruationen ikke kommer, og alt alligevel tyder på, at der er tale om en graviditet, må man bare vente et par dage og så teste igen – eller kontakte lægen.

Positiv graviditetstest - hvad skal jeg gøre nu?

Når du eller I har vænnet jer til denne overvældende situation, er det en god idé at bestille en tid hos jorde-moderen, hvor der oprettes en vandrejournal, og kommende graviditetskontroller planlægges. Også i de tilfælde, hvor det er en uventet graviditet, kan det tage et stykke tid at forstå og beslutte, hvilken retning livet skal tage, men det er altid en god idé at kontakte lægen for at få støtte og hjælp.

Hvis graviditeten er et resultat af en IVF-behandling, foretager en læge fra klinikken en vaginal ultralydsundersøgelse efter cirka seks til syv uger. Derefter er tiden også inde til at få styr på, hvilken mad man skal undgå under graviditeten og naturligvis holde sig fra alkohol og tobak.

Blødning til trods for en positiv graviditetstest

Hvis der kommer en lille pletblødning, selvom graviditetstesten var positiv, er det ofte ganske ufarligt. Det kan skyldes at slimhinden på livmoderhalsen er mere sart på grund af hormonpåvirkningen. Blødninger i graviditeten bør alligevel altid lige undersøges af din læge, eftersom en graviditetstest ikke med sikkerhed kan sige, om det drejer sig om en abort eller ej.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Del artiklen