close

Sove sammen og amme om natten

Det er besværligt at blive vækket gang på gang og stå op og lægge barnet til brystet. Mange ammende mødre foretrækker at have sin baby i nærheden om natten. Det lille barn bør have sin egen plads i sengen, hvis I sover i samme seng.

Alle forældre håber nok på, at netop deres barn hører til det fåtal, som sover igennem om natten. Men af ernæringsmæssige årsager har alle børn brug for at blive ammet om natten, indtil de er mindst seks måneder.
Dit lille barn vågner også for at sikre sig, at du faktisk er der. Barnet har endnu ikke vænnet sig til den store vide verden og har derfor brug for masser af fysisk nærhed, berøring og kropskontakt. For spædbørn opfyldes det behov for en stor dels vedkommende gennem amningen.

Om at sove i samme seng

Hvorvidt det er en god ide at sove i samme seng som sin lille baby, kan diskuteres. Nærheden er vigtig, samtidig med at man vil undgå, at de sovende voksne klemmer barnet. Sundhedsstyrelsen anbefaler i dag, at børn skal sove i deres egen seng, indtil de er mindst tre måneder gamle. Hvis du alligevel vil have dit nyfødte barn hos dig i sengen, er det vigtigt, at barnet får en sikker soveplads, fx at barnet sover i sin barnevognsindsats eller noget lignende, som har kanter - en såkaldt egen seng i sengen. Det kaldes at sove sikkert sammen.

Dette skal du tænke på, hvis barnet sover sammen med dig:

  • Barnet skal altid sove på ryggen.
  • Barnet bør have sin egen soveplads med kanter i sengen - ”bed in bed”.
  • Barnet bør have sin egen pude og dyne.
  • Madrassen skal være fast.
  • Sengen må ikke blive for varm.
  • Sørg for, at barnets hoved ikke kan komme under jeres puder eller dyner.
  • Sørg for, at barnet ikke kan trille ud af sengen, komme i klemme eller blive trykket ned i madrassen.
  • Barnet skal have egen pude og tæppe.

Personer, som er kraftigt overvægtige, syge, påvirkede af medicin, stoffer eller alkohol, bør aldrig sove sammen med et lille barn. Del heller aldrig en vandseng eller en smal sofa med et lille barn.

Hvornår har barnet ikke længere brug for at spise om natten?

Nogle spædbørn er parate til at stoppe med at spise om natten ved ca. seks måneders alderen. Men også når amning om natten ikke længere behøves rent ernæringsmæssigt, er der mange børn, som ikke frivilligt opgiver de hyggelige natmåltider.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...