essity4220_desktop

Nyfødte babyers søvn 0-3 måneder

Det her med søvn – både barnets og ens egen – er noget, der fylder meget, når man er nybagt forælder. For hvor meget skal en baby sove, og er man virkelig nødt til at give barnet mad om natten?

Hvor meget sover en nyfødt?

Et nyfødt barn sover i gennemsnit 16-18 timer i døgnet, men det varierer meget fra barn til barn. Der er nogen, som sover næsten hele tiden, mens andre foretrækker at sove mindre – for lidt kan man måske føle som forælder. Der er også forskel på, hvor længe de sover ad gangen – nogle babyer kan sove i flere timer, mens andre i stedet satser på mange powernaps og ikke sover mere end 20 minutter ad gangen.

Spædbørns søvn om natten

For de alleryngste spædbørn er der ingen større forskel på nat og dag, og søvnen styres frem for alt af følelsen af sult og mæthed. Lige i starten vil barnet sikkert gerne spise omtrent lige så ofte om natten som om dagen – ganske enkelt fordi, det har brug for det.
Efter et par måneder plejer sulten om natten at mindskes, og nattesøvnen efterhånden blive noget længere. Men at vågne et par gange pr. nat for at spise – selv i en alder af tre måneder – er helt normalt. Derimod er det lidt forskelligt, hvor nemt det er at give mad om natten. Nogle er så heldige, at de har et barn, der falder i søvn igen med det samme, eller måske endda spiser i halvsovende tilstand, men det er mindst lige så almindeligt, at barnet bliver frisk, efter det har spist. Hvis det er tilfældet, så kan du alligevel prøve at lægge barnet tilbage i sin seng eller babynest, mens du selv prøver at falde i søvn igen. Måske er barnet tilfreds med bare at ligge vågen lidt og vide, at du er lige i nærheden. Hvis babyen ikke accepterer den løsning, så må man tage den derfra: Hvis man er to forældre, så kan man gøre sådan, at den ene tager sig af barnet lidt, mens den anden sover – hvis man er alene, er man nødt til at stålsætte sig og tænke, at det er en periode, som går over. Hvis situationen skulle være den modsatte – at din baby sover meget og ikke vågner af sig selv – så plejer man i denne alder at være nødt til at vække barnet for at give det mad. Dette er noget, du kan tale med din sundhedsplejerske om, alt efter hvordan din babys vægt er.

Sove- og aftenrutiner hos et nyfødt spædbarn

For nyfødte spædbørn er der som sagt ikke nogen grund til at skelne mellem nat og dag, men det, du kan begynde at tænke på efter et par måneder, er at hjælpe barnet lidt på vej. Noget, man kan gøre, er at lade det være mørkt om natten og lyst om dagen. Det lyder måske som en selvfølge, men det, vi mener med det, er, at man ikke skal tænde lamper om natten, når barnet skal spise eller skiftes – hvis det altså er praktisk muligt. Hvis du derudover anskaffer en selvlysende sut, så behøver du eller ikke tænde lampen, når du famler rundt i mørket efter den. Om dagen kan du derimod droppe rullegardinerne og lade barnet sove i dagslys – medmindre du selv har tænkt dig at sove ved siden af barnet i samme rum og derfor har brug for mørke. Da kan vi varmt anbefale, at du her prioriterer din søvn. Snart vil barnet også kunne opfatte aftenrutiner, og da kan det være en god idé at prøve at have et tilbagevendende ritual om aftenen, fx et bad og en vuggevise eller lidt aftenmassage. Da forstår barnet måske hurtigere, at det er tid til at sove og får nemmere ved at slappe af.

Nyfødte sover ofte let

I den første tid i livet er det almindeligt, at små børn sover meget let – så let, at det nogle gange kan være svært at afgøre, om de sover eller er vågne. Det er også almindeligt, at de både smiler, laver lyde, klynker og græder i søvne – hvilket meget ofte resulterer i, at man som forælder skynder sig derhen med gode intentioner og prøver på at trøste, men kommer så i stedet til at vække barnet. Her kan man altså have is i maven og vente lidt for at se, hvad det ender med. Den uregelmæssige og lette søvn kan naturligvis få det til at føles, som om barnet er vågent hele tiden, men selvom det føles, som om dit barn aldrig sover, så kan du føle dig tryg ved at vide, at spædbørn generelt plejer at være rigtig gode til at få den søvn, som deres små kroppe har brug for.

Hvor ofte har en nyfødt brug for at sove?

Selvom babyer plejer at sørge for at få de timers søvn pr. døgn, de har brug for, så kan man tænke på, at der ikke bør gå for lang tid mellem de sover – eftersom en overtræt og overstimuleret baby som regel bliver både sværere at få til at sove og give mad. Som en tommelfingerregel kan man tænke, at babyer i denne alder plejer at blive trætte efter ca. en til to timer. De mest almindelige tegn på træthed plejer at være, at barnet gaber eller klynker – eller græder, hvis babyen er overtræt. Hvis din baby slet ikke vil sove om dagen, så prøv at bære den tæt ind til kroppen (i et bæresjal eller en bæresele, hvis du vil have begge hænder fri), eller gå en tur med barnevognen – mange små børn sover bedre i den friske luft og i en barnevogn, der bevæger sig.

Sove i samme værelse som barnet?

Hvis man bekymrer sig over, at babyen ikke har sit eget værelse, så kan man ånde lettet op – babyer bliver nemlig trygge af at sove tæt på sine forældre. Og trygge børn sover som regel bedre. Det anbefales desuden af Sundhedsstyrelsen, at sove i samme rum, da det forebygger vuggedød. En praktisk løsning er at have en ”sidevogn” med en åben side mod forælderens seng. Hvis man derimod vil sove med barnet i sengen, er man nødt til at sikre, at det har sin egen plads, fx i en babynest, og at det ikke risikerer at havne under tykke dyner eller puder. Når barnet ikke er ældre, har det heller ikke brug for nogen bamser i sengen, da de også kan havne over ansigtet. Det er også vigtigt at huske på, at nyfødte babyer altid skal sove på ryggen for at mindske risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød.

Babyer plejer altså at sove bedst i forældrenes soveværelse, men det kan jo faktisk være sådan, at du selv sover bedre, hvis du ikke hele tiden ligger med nerverne på højkant og lytter efter selv den mindste lyd fra barnet. Her er man ganske enkelt nødt til at prøve sig lidt frem for at se, hvad der fungerer bedst på det pågældende tidspunkt. Hvis I er flere forældre og er så heldige at have flere værelser, så er et godt råd, at man ganske enkelt lægger sig i hver sit rum, så man kan skiftes til at sove et par timer uden at blive forstyrret. Hvis man er så uheldig, at ens barn har spædbarnskolik, så er det sandsynligvis ikke engang nok med forskellige rum, og man er måske i stedet nødt til at finde ørepropper eller høreværn frem for at orke kæmpe sig igennem den hårde tid. Man kan også nemt gå hen og tro, at det er umuligt for den, der ammer at få lov til at sove i fred, men det behøver slet ikke være tilfældet. Barnet er jo ikke nødt til at spise hele tiden, og det plejer at fungere fint, at den, der ikke ammer barnet, tager en del af nattevagten. Hvis du vil læse mere om forældres og spædbørns søvn, så kan du gøre det her.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen