Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Sex efter graviditeten – kvindens krop

En del kommer i gang med samlivet hurtigt, men for mange par tager det tid. Hvorfor kan det tage så lang tid, inden lysten indfinder sig igen efter en graviditet? Det kan skyldes både følelsesmæssige og fysiske faktorer. Her ser vi på, hvad der sker i kvindens krop, som kan have en forbindelse til seksualiteten og muligheden for et samliv efter en fødsel.

Den lille bylt ligger i din favn, og tidsregningen er blevet nulstillet. Nu starter et helt nyt eventyr med glæde, udfordringer og nærhed. Men den gravide krop har også været med på et rigtigt eventyr og har brug for tid til at hele og komme i balance.
Læs også om sex og lyst efter graviditeten.

At bære og føde et barn er en stor kraftanstrengelse

Under hele graviditeten er kvindens krop nødvendig for og optaget af at bære og derefter føde barnet. Efter at have gennemgået en fødsel skal kroppen hele, og det er ekstra vigtigt, at kvinden passer på sig selv. Underlivet er hævet, livmoderen trækker sig sammen i efterveer, og brystet spænder. At føde et barn kræver sin kvinde og er en kraftanstrengelse.
Læs her om heling efter fødslen.

Hormonerne påvirker lysten til at elske

I de første måneder efter fødslen er en kvindes krop fyldt af hormoner, som påvirker sexlysten. Det første døgn har hun et overskud af endorfiner, kroppens eget morfin. Desuden har hun stadig effekt af hormonet oxytocin, som produceres under fødslen. Snart synker niveauet af disse hormoner, og kroppen omstiller sig til at producere mælk for at kunne amme. Det er en stor fysisk omstilling, og i denne tid kan hun være meget følsom og have brug for støtte. Så plejer der ikke at være lyst til sex.

Tag samlivet op igen?

Efter ca. et halvt år synker hormonniveauet til det normale niveau, og så kan tingene blive som tidligere. Næsten. Der er jo et lille nyt familiemedlem i huset, som ofte har en stor indflydelse på søvn og tid. Læs mere her om den vigtige tilknytning til barnet.

Kvindens krop har også forandret sig under graviditeten og efter fødslen. En del føler sig usikre både på sig selv og på partnerens forventninger.
Råd og tips til samlivet efter graviditeten.

Udflåd, heling og kondom

Udflåd eller barselsudflåd kaldes den blødning, som kommer fra livmoderen, hvor moderkagen sad. Det er et sår, som efterhånden heler. Udflåddet kan vare i alt fra nogle uger og op til otte uger efter fødslen. Man kan godt have sex, inden det hele er helet, hvis I begge vil, men brug kondom for at mindske risikoen for infektion.

Det kan gøre ondt at have sex

Mange kvinder er blevet syet i underlivet på grund af en eller flere bristninger. Arvævene kan i nogle tilfælde blive så hårde og ømme, at samleje i starten kan være smertefuldt og nogle gange slet ikke kan gennemføres. Når kvinden er syet med tråd, der skal opløse sig selv, kan knuderne blive ved at være der et stykke tid og irritere. De forsvinder efterhånden. Bed den jordemor, som du gik hos under graviditeten, om en undersøgelse, hvis det føles forkert.
Den nybagte mor kan også selv hjælpe på helingen ved at knibe og ved at massere området med en uparfumeret babyolie.

I starten kan det være svært at slappe af, når man skal have samleje igen. Det kan være en grund til, at det gør ondt. Lad det tage tid. Er man urolig for, at barnet skal vågne, kan det også betyde, at man er anspændt. Hvis kvinder træner knibeøvelser rigtigt meget, kan det nogle gange være svært at slappe af, så tilpas er det bedste.

Slimhinderne kan blive tørre under amningen – brug glidecreme

Det er almindeligt, at kvinder, som ammer, bliver lidt tørre og skrøbelige i skedens slimhinder. Det er hormonelt og bliver normalt igen, når amningsperioden er overstået. Det kan oftest afhjælpes med glidecreme. Og hvis det ikke er nok, kan du spørge din læge til råds. Der findes receptfri østrogencremer eller vagitorier på apoteket, som er gode at bruge i amningsperioden.

Amning og prævention

Ammer kvinden ikke, kan menses komme tilbage igen allerede efter fire til seks uger. Hvis hun ammer, kan det også ske, at menses kommer ved den tid, eller hun kan have uregelmæssige menstruationer eller ingen, så længe hun ammer. Det er meget forskelligt og helt individuelt.

Det er vigtigt at vide, at der er mulighed, for at man hurtigt kan blive gravid igen. Ægløsningen kommer før menstruationen, så det er ikke let at vide inden, hvornår man er fertil igen. Kondom er i starten bedst at beskytte sig med for ikke at blive gravid, og det beskytter også mod infektioner.

Amning er ikke helt sikkert til at modvirke graviditet, men kan under nogle betingelser være en næsten sikker prævention. Den kaldes Lactation Amenorrhea Method (LAM).

LAM-metoden virker med 98 procents sikkerhed, hvis:

  • Du ammer fuldtids med maks. fire timers interval om dagen og maks. seks timers interval om natten.
  • Barnet er under seks måneder, og du endnu ikke har fået menstruation.

Tal med sundhedsplejersken, og få mere information og svar på dine spørgsmål.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...