close

De bedste råd til hvordan man sorterer børnenes legetøj

Er du ved at blive tosset over alt legetøjet? Føles det som om, der er legetøj overalt?

Her er nogle kloge ord fra andre Libero-forældre om, hvordan du får styr på rodet

 

  • Store, dybe legetøjskasser er som regel ikke særligt praktiske. Legetøjet havner i en stor stak, og man kan ikke se det hele, så barnet skal tømme hele kassen ud på gulvet for at finde det, det leder efter. Brug små kasser uden låg, som er nemme at håndtere, og som barnet kan sortere sit legetøj i. Alle byggeklodser i en kasse, alle biler i en anden osv.  
  • Det er både sjovt og nemt med store, farverige kroge til jakker, huer, tasker, sjippetov, udklædningstøj m.m. Barnet finder let det, som han eller hun skal bruge.
  • Brug symboler eller farver, og lad måske hvert barn have sin egen farve. Victors jakke hænger på den blå krog, og hans håndklæde og tandbørste er blå. Hans legetøj ligger i den blå kasse osv.
  • Børnenes ting kan ordnes efter forskellige aktivitetsområder - puslespil, læsning, klippe/klistre - så alt det, der hører til samme aktivitet, findes samme sted. Læg fx papir og forklæder i samme kasse som farver og pensler, så du nemt kan tage det hele frem, hvis I vil male. Så kan I også nemt rydde væk igen, uden at noget bliver væk.
  • Hvis du sørger for, at det bliver nemt og spændende at tage forskellige ting frem og rydde dem væk igen, skaber du gode vaner, som barnet vil have glæde af hele livet. Personalet i børnehaverne har gjort det til en kunst at mærke kasser og bøtter. Børnene plejer at vide præcist, hvor tingene skal være, for i børnehaven skal der være orden på tingene!
  • Gør som børnehaven, og tag legetøjet frem, og læg det på plads igen. Hjælp barnet med at lægge legetøjet eller spillet på plads, inden det begynder at lege med noget andet. Så slipper I for at skulle rydde op efter hele dagens leg om aftenen, hvor det ikke er så populært.
  • Sorter barnets legetøj fra tid til anden, og vær opmærksom på, hvilket legetøj barnet ikke leger med længere. Barnets værelse bliver hurtigt fuld af ting, det aldrig bruger.
  • Det gør ikke noget, at barnet roder, det hører med til legen. Men vær forsigtig, så barnet ikke får noget ind i munden, som kan sætte sig fast i halsen. Bed de ældre børn om at hjælpe til med at få lagt små og skrøbelige ting højere op. Det lille barn må kun kunne komme til bøger og legetøj, som det er ok at tage i munden.
  • Hvis barnet har meget legetøj, kan I lægge noget af det væk og tage det frem igen på et senere tidspunkt. Så vil det igen have nyhedens interesse, og legetøjet bliver sjovt igen. Det er smartere end at købe nyt.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...