close

App's og spil til børn

Her får du tips til både app's og spil til børn fra 3 år og op.

Spil på iPads og mobiler er ofte sjove, nemme at finde frem og kræver ingen modspillere. Men undervurder ikke de gamle brætspil - de giver jer mulighed for et samvær, som børn plejer at elske.

App's og spil - er de gode?

Synes du, det er svært at finde ud af, hvilke pc-spil og app's som egentligt er fornuftige for en 3-4-årig? Det er godt at spille dem selv først sammen med sit barn, men for at få en idé om, hvilke app's der findes, kan du søge spil til børn og alder på nettet. Der findes nogle udmærkede forældresider med netop sådanne tips.
Aldersmærket på spillet, fx 3+ skal ikke tolkes, som at spillet er egnet til 3-årige. Det betyder bare, at spillet ikke indeholder vold eller sex.
Dr.dk har enkle, søde og sjove børnespil på deres hjemmeside - du kan starte med at kigge her! De spil, der passer til de mindste børn, handler ofte om at farvelægge, lægge puslespil eller klikke ting frem, som gemmer sig. Mange er gratis spil, andre koster noget at downloade. Der er næsten for meget sjovt! Det kan let ske, at barnet sidder med iPaden alt for længe. En del forskere advarer imod, at små børn kan tage skade på forskellig vis af at sidde foran en skærm, og endnu ved man meget lidt om, hvordan det påvirker deres udvikling.

Tips til app's

Interaktive pegebøger er nemmest, barnet kan fx besøge en lufthavn eller vælge blandt korte film med rigtige dyr.
Små børn holder som regel af at gennemføre små "hjælpeprojekter". Der findes enkle spil uden tal og tekst, hvor barnet fx kan made en larve, der bliver til en sommerfugl.
Bogstavspillet er et godt første spil, når man skal lære alfabetet.
Der findes også spil, som fremmer venskab, hvor dyrevenner skal samarbejde.
Undgå så vidt muligt spil med point eller tidspres, hvis barnet ikke udtrykkeligt giver udtryk for, at det synes, det er sjovt. Vælg som de første spil baner og lege, hvor barnet kan køre eller lege så langsomt, det vil, på forskellige baner uden nogen form for point.

Sværdslaget - at spille brætspil med en forælder

Når I lærer barnet et bræt- eller selskabsspil, så er det nemmst at lade barnet være på "hold" med en voksen de første gange. Der er så bedre chancer for, at barnet forstår pointen med at få point og vinde, men også at det ikke gør noget, hvis man fejler eller taber.
Spiller du mod et lille barn, er det naturligvis tilladt at snyde. Den rigtige vej, altså. Barnet synes sikkert ikke det er sjovt at fortsætte, hvis det aldrig vinder.
Måske bliver barnet surt, hvert gang det taber. At spille spil er en god træning i, at det ikke altid går, som man vil, og det kan være lærerigt at opleve modgange og tab - i tilpasse doser.

Tips til selskabsspil

• Hjernegymnastik. Memory er et perfekt børnespil, hvor man kan justere sværhedsgraden, når man begynder med måske tre par og derefter øger, efterhånden som barnet ved, hvad det går ud på. Efterhånden bliver det sværere, og din egen hjerne kommer nok også på hårdt arbejde. Hvis I har lagt mange kort ud, vinder man ikke af held, men med god hukommelse.

• Klassikeren. Afrikas stjerne bygger ganske vist mest på held, men også strategisk tænkning i tilpas dose - hvilket afrikansk land er det bedst at tage til? Ligesom Memory indeholder kortspillet fisk spændingsmomentet ved at vende "hemmelige" kort, som kan betyde point - eller tab.

• Videnspil. De første videnspil er til børn fra 4-års alderen. Gode til børn, der vil lære ting, og vise hvad de kan. Årstider, ugedage, farver og en masse andet bliver der spurgt efter.

• Skuespil. Man kan lege med karakterer, lang tid før barnet kan læse - ved hjælp af billeder. Og selvfølgelig kan man også sætte lyd på, hvis det skal være endnu lettere. Man kan købe det, men man kan også selv tegne eller klippe billeder ud.

Fri leg - måske det allervigtigste for barnet

De fleste spil, uanset om det er brætspil, pc-spil, overlader ikke meget til fantasien. I vores hårdt pumpede hverdag er der risiko for, at den fri leg, som anses for at være så vigtig for hjernen, forsvinder. Børn når aldrig at kede sig så meget, at de finder på deres egne lege.
I forlængelse af den stadige tilgang til underholdning og andre stimuli kan det betyde, at de bliver stressede eller rastløse.

Nogle alternativer, når du vil have barnet til at lege på egen hånd

En ”skattekiste” fuld af klodser, duplo, lego, plastdyr og eller små biler. Det er naturligt at have det på børneværelset eller hvorfor ikke en legekasse i køkkenet, mens du laver mad eller andet, og barnet vil have selskab, når det leger. Læs om sikkert legetøj.
Udklædningskasse! Næsten alle børn kommer i gang med sjovt tøj, masker og måske et par parykker eller hatte. Film gerne deres optræden, børn synes generelt, det er fascinerende at se på billeder og optagelser, hvor de prøver forskellige roller af og ser helt anderledes ud, end de plejer. For ikke at tale om, hvor skønt dit barn synes det er, når DU klæder dig ud.

Flere tips til kreative og skabende lege for børn finder du her.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...