close

Bedre søvn for din baby

Problemer med at få din baby til at sove? Det kan der være flere grunde til, men prøv at skrue ned for aktiviteterne i løbet af dagen, og overvej, om et roligere liv ville være bedre for dit barn.

Allerede fra starten af er der stor forskel på børn. En del børn påvirkes mere af de ting og sager, som sker omkring dem. Andre kan sove sig gennem en fødselsdagsfest for 20 mennesker – vi er alle forskellige.

Føles det som om, dit barn har svært ved at falde til ro om aftenen? Prøv at tage det lidt roligere i en periode og se, om det hjælper. Mange spædbørn har svært ved at håndtere alt for mange nye oplevelser.
Se gerne vores korte film med tips om at putte barnet.

Overtrætte spædbørn

Jo ældre din baby bliver, desto mere træder dets personlighed frem. En del spædbørn og småbørn deltager gerne i mængder af børneaktiviteter, omgås med mors eller fars venner, er med ude og handle og kan sove hvor som helst. Andre bliver overtrætte og kan ikke falde til ro om aftenen efter en dag fyldt med aktiviteter, nye miljøer og mennesker. Hvordan er dit barn?

Find et velfungerende kompromis

Hvis du har et barn, som holder af roen, er tanken om, at du kan vænne barnet til mere hektiske omgivelser måske for optimistisk. Men du kan finde et kompromis mellem dine behov, som også er vigtige, som fx at møde andre mennesker - og dit barns behov for fred og ro. Det kan være en god idé at møde andre mennesker hjemme hos dig selv, hvis det er for stressende for barnet at komme med ud på cafébesøg. Eller mød vennerne ude eller inde, men i mere rolige miljøer.

Det vil ikke altid være sådan her. Spædbørn bliver større, og efterhånden som de bliver ældre, kan de håndtere stadig mere stimulans og aktiviteter. Men deres personlighed beholder de.

Sådan ser du, om din baby har det godt

Mange nybagte forældre kan være usikre på, om barnet trives og har det godt. Når I lærer jeres baby at kende, vil I opdage, at selvom det ikke kan tale, har det alligevel en utrolig evne til at udtrykke sig. Et barn, som roligt falder i søvn efter et måltid, eller et barn, som ligger og kigger sig omkring, er et barn, som har det godt. I lærer hurtigt at tyde barnets signaler, og vide hvad I skal gøre ved problemet, hvis der er noget galt. Stol på jeres dømmekraft, og brug jeres sunde fornuft. Er I usikre, kan I spørge sundhedsplejersken, som sikkert kan give jer tips og gode råd.

Det lille barns forskellige søvn- og vågentilstande

• Dyb søvn: Når det sover på en måde, så du næsten ikke kan vække det.

• Let søvn: Når den allermindste lyd vækker barnet.

• Døsigt vågen: Når barnet er vågent, men indadvendt uden at have kontakt med omgivelserne.

• Opmærksomt vågent: Når du kan have kontakt og samspil med barnet.

• Uroligt og utilfredsstillende vågent: Når barnet er ved at begynde at græde, og det kan være svært at forstå, hvad det vil. Skal barnet trøstes, have en ny ble, eller har det brug for nærhed med kys og kram? Måske er det bare træt og vil sove.

• Gråd: Der findes forskellige former for gråd, afhængig af hvad barnet vil og har brug for. 

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...