close

For meget eller for lidt brystmælk

Hvordan føles det, når du ammer? Føles brysterne spændte, ømme, lækker de mælk? Eller er problemet snarere omvendt - virker din baby sulten og pivet?

Det er almindeligt i de første dage, når mælken løber til, at mælkeproduktionen er for stor. Efter nogen tid, især i barnets vækstperioder, kan det være, at dine bryster ikke producerer tilstrækkeligt med mælk. Løsningen er ofte at forsøge at amme mere.

Når brystet løber over

Åh nej, brysterne lækker mælk og føles spændte og ømme.
Størrelsen på dine ammebryster er måske næsten et chok for dig. Det er almindeligt i de første dage, når mælken løber til, at mælkeproduktionen er for stor.
Efter nogle dage tilpasses mælkeproduktionen til barnets behov, og dine bryster bliver gradvist mindre igen. Det skyldes, at barnet ikke tømmer brystet helt. Din krop vænner sig til at producere mindre mælk.

Sådan undgår du, at der produceres for meget brystmælk

Det er træls at få at vide, at det tager flere dage, inden brysterne tilpasser sig og producerer tilpas mængde mælk. At have for meget mælk i brysterne kan nemlig være en plage. Brysterne føles spændte og ømme. Barnet har svært ved at få fat om brystvorten, og det kan gøre ondt. For meget brystmælk kan også øge risikoen for tilstoppede mælkegange.
Disse tips kan være en hjælp til at mindske ubehaget:

• Hvis brysterne er spændte, kan du lade mælken løbe ud af det ene bryst, mens du ammer barnet med det andet. Så mindskes trykket helt naturligt.

• Varme kan få lidt af mælken til at løbe ud af sig selv. Prøv at lade varmt vand løbe over brystet, når du står i brusebadet.

• Hvis du har symptomer på tilstoppede mælkegange og ømme bryster, eller hvis barnet ikke viser interesse for at sutte, bør du pumpe mælk ud af brystet manuelt eller med en pumpe. Pump ikke for meget, da mælkeproduktionen stimuleres af, at du pumper.

• Om nødvendigt kan du vække barnet og amme for at lette smerten i et overfyldt bryst. Det er ellers bedst, hvis barnets behov bestemmer ammeintervallerne. Så, hvis du har det godt, og ikke har problemer med brysterne, selvom de er spændt til bristepunktet og lækker mælk, er det som regel bedst at følge barnets rytme. Mælkeproduktionen tilpasses gradvist til barnets behov.
Når du har ammet, bør brysterne føles bløde, uden ømme steder.

Har du alt for meget mælk i lang tid, kan du donere/sælge den overskydende mælk til sygehusene (Hvidovre Hospital og Skejby). Så vil din mælk blive brugt til nyfødte med behov.

Rækker mælken ikke?

Mange mødre bekymrer sig for, at de ikke producerer tilstrækkeligt mælk.
Barnet kan blive pivet, når du ammer det, nogle dage eller nogle tidspunkter på døgnet. Det virker som om, det ikke får mælk nok. Sådan kan det nok også være nogle gange.
Det siges, at brystmælken er tyndere om aftenen, og at barnet derfor ikke altid vil slippe brystet sidst på dagen. Det kan være lidt frustrerende, da du så ikke kan foretage dig andet. Det kan dog betyde, at barnet sover lidt længere om natten.

I vækstfaserne skal der mere mad til

I nogle perioder vokser barnet ekstra hurtigt. I vækstfaserne er det godt at amme barnet ofte, for at stimulere mælkeproduktionen.
Det kan være svært at få mælken til at løbe ordentligt til, hvis du selv er stresset eller urolig. Mælkeproduktion påvirkes også af, hvordan barnet sutter, og hvor godt et greb det får.
Se gerne vores korte film med tips til, hvordan du ammer

Sådan øger du mælkeproduktionen

Manglende brystmælk afføder uro og frustration. Det er der ingen tvivl om. Mælken er jo barnets eneste ernæringskilde. Forsøg i så fald at lette amningen, så godt du kan.
Læg dig i sengen, eller sæt dig godt til rette i en sofa, læg barnet til brystet, luk ned for omverdenen (så meget du kan) og am.

Flere tips til at øge mælkeproduktionen finder du herunder.

• Tilbyd barnet brystet ofte.
• Undgå at afbryde amningen. Lad barnet bestemme, hvornår det er tid til at slutte amningen.
• Am hver eneste gang, barnet vil have mad – også om natten.
Læs gerne artiklen Hvor ofte og længe skal jeg amme?
• Sørg for, at barnet sover mellem måltiderne, og at det ikke falder i søvn, hver gang det sutter. Hvis barnet ikke sutter kraftigt og effektivt på brystet, går der ikke længe, før mælkeproduktionen falder. Derfor er det vigtigt, at barnet ikke er overtræt, når du ammer.
• Hvil dig, når du kan, og drik meget vand, ca. halvanden liter, så du får en god væskebalance.
• Spis ordentligt selv, og sørg for, at du får proteiner ved hvert måltid.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...