close

Mad til ammende kvinder

Du har brug for at få mere næring i dig end normalt, når du ammer – både til dig selv og til dit lille barn. Her kommer nogle tips til noget, som det kan være godt at spise ekstra meget af.

På sin vis deler du maden med dit barn, når du ammer, da alt, hvad du spiser, ender i modermælken. Det er derfor, det er så vigtigt, at du spiser næringsrige og varierede måltider - men det er ofte lettere sagt end gjort. Du når måske ikke at bruge så megen tid på madlavning, og frokosten bliver let noget enkelt, som du kan snuppe med en hånd.

Spis varieret

Der findes nogle næringsstoffer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ammende mødre skal være ekstra omhyggelige med at få:

Jern

Ved at spise jernholdig mad kan du fylde kroppens lagre efter graviditeten. Jern findes i kød, leverpostej og fuldkornsprodukter. Også linser, ærter, bønner, grønne bladgrøntsager og nødder indeholder jern.
Læs mere om jern og jernmangel under din graviditet.

Folat/folinsyre

Grøntsager, bønner, kikærter, linser, frugt og bær, fuldkornsprodukter indeholder den sunde folinsyre. Folinsyre er vigtig for din egen sundhed, men ekstra væsentlig hvis du overvejer at blive gravid igen. Folinsyre reducerer nemlig risikoen for rygmarvsbrok hos fosteret. Du bør spise mindst 400 mikrogram folinsyre i mindst en måned, inden du planlægger at blive gravid, og derefter frem til graviditetsuge 12.
Hvis du får store mængder af fødevarer med folinsyre til hverdag, fx hvis du er vegetar eller spiser store mængder bælgfrugter, kan det godt være, at du får tilstrækkelig folat via maden. Ellers bør du overveje at supplere med tabletter.

Jod

Du har også brug for jod, når du ammer. Brug jodberiget salt i madlavningen, men ikke mere end normalt. Bemærk, at mange mineral-, urte- og flagesalte ikke er jodberigede - læs indholdsfortegnelsen.
Alt for høje doser jod kan dog være skadeligt. Fødevarer baseret på alger kan indeholde for meget jod, vær forsigtig med disse.

D-vitamin

Et vitamin, som er vigtigt for sunde og stærke knogler, er D-vitamin. Vitaminet dannes i kroppen, når sollyset påvirker huden, derfor har du godt af at være lidt ude i solen hver dag. D-vitamin findes i fødevarer som fx fed, frisk fisk, eller fed fisk på dåse (tunfisk, sardiner, laks, makrel og sild) og æg.
Kvinder, som ikke danner tilstrækkeligt D-vitamin via solen, kan tage et D-vitamintilskud.
Det gælder især dig, som

  • Har mørk hud (det tager længere tid for din hud at danne D-vitamin).
  • Opholder dig indenfor det meste af tiden.
  • Har huden dækket af religiøse eller kulturelle årsager.

Fisk og skaldyr giver lidt af meget

Fisk og skaldyr er rige på D-vitamin, jod og selen, som er vigtige, når du ammer. Fed fisk som laks og makrel indeholder også omega-3-fedtet DHA, som menes at være vigtigt for bl.a. hjernen. Spis gerne fisk 2-3 gange om ugen, men lige som da du var gravid, er der nogle fisk, du ikke bør spise så tit – læs mere om at vælge den rigtige fisk her.

Hvor meget skal man drikke, når man ammer?

Der kræves masser af væske til at producere mælk, så drik meget vand. Lad din tørst vejlede dig. Gå ud fra, at du skal have ca. 1,5 l væske om dagen, eller mere hvis det er varmt, hvis du har trænet, hvis du kaster op eller har fået forstoppelse. Forsøg at have et glas vand stående ved siden af, hver gang du ammer.
Drop sodavand, saft, juice og light-drikke, som indeholder meget sukker, men meget få næringsstoffer. Undgå også energidrik.
Alkohol har ingen positive effekter for din amning. Forskning har ikke påvist nogen medicinsk risiko for barnet, hvis du drikker 1-2 glas vin en enkelt gang om ugen. Men rådet er alligevel, at du bør afholde dig helt fra alkohol i den periode, hvor du ammer.
Kaffe og te kan du godt drikke. De mængder koffein, som går til barnet via brystmælken, er så små, at de ikke skader barnet.

Dit barn kan være følsomt eller allergisk overfor noget, du selv spiser.

Hvis du har mistanke om, at dit barn har reageret på noget, du har spist, kan du prøve at udelade netop de fødevarer fra din kost i nogle dage, for at se om problemet forsvinder. Når du siden prøver samme ting igen efter et stykke tid, kan du se, om problemet kommer igen.
Dit barn kan i nogle tilfælde reagere på ting, som du spiser på grund af allergi, fx komælk. Hvis du har mistanke om, at det drejer sig om fødevareallergi, skal du tale med din læge eller sundhedsplejersken om, hvad du skal gøre. Hvis du bare undgår mælk uden at supplere med noget andet, får du og dit barn måske for lidt kalcium. 

Kosttilskud

Kosttilskud, urtemedicin og naturlægemidler er som regel ikke så omhyggeligt kontrollerede, og du ved ikke sikkert, om de kan være skadelige for barnet. Brug derfor ikke sådanne produkter uden først at tale med din læge eller sundhedsplejerske. Produkter med ginseng bør du undgå helt, hvis du ammer (eller er gravid).

Rådgivning hos diætist

Hvis du spiser en varieret kost, behøver du ikke spise kosttilskud, når du ammer. Men en del kvinder kan have behov for særlig rådgivning om deres madvaner, mens de har et lille spædbarn. Bed din læge eller sundhedsplejerske henvise dig til en diætist, hvis

  • Du er vegetar eller veganer.
  • Du har en sygdom, som påvirker, hvad du spiser, fx diabetes.
  • Du spiser meget lidt eller tidligere har haft spiseforstyrrelser.
  • Du er 18 år eller yngre.
  • Dit barn virker påvirket af nogle fødevarer, som du spiser.

Læs mere om barnets fødevareallergier.
Læs mere om, hvordan din partner kan hjælpe til, så hverdag og amning fungerer.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...