close

Sådan ammer du

Det lyder som den nemmeste ting i verden at lægge sit barn til brystet, men mødre, der ammer for første gang, kan have glæde af lidt vejledning i den rette sutteteknik og en behagelig ammestilling.

Spædbørn er eksperter i at fortælle dig, hvornår de er sultne. De giver dig temmelig ren besked! Og hvis de er sultne, vil de have mad nu og her. Når du holder barnet ind mod dit bryst, vil du sandsynligvis bemærke, at det skubber med hovedet og søger efter brystet med munden - det er dit barns medfødte sutteinstinkt, som sætter ind, når det er tid til at komme i gang med at amme.

Sådan lægger du barnet til brystet

Inden du lægger dit barn til brystet, skal du sørge for at sidde eller ligge i en afslappet, behagelig stilling for at undgå spændinger. Læs mere i bogen Graviditet, fødsel og den nye familie, afsnittet om amning. Prøv dig frem med forskellige stillinger. Sørg for, at din nakke, ryg og arme er afslappede, så du kan blive ved med at holde dit barn tæt ind til dig, uanset hvor lang tid måltidet varer. Prøv at lægge fødderne på en taburet, hvis du sidder ned. Hvis du ligger ned, kan det være rart med puder til at støtte dig

Det er barnet, der skal række op til dit bryst. Forsøg ikke at hjælpe til ved at bøje nakken eller ryggen. Prøv at brug en ammepude, et foldet tæppe eller en almindelig pude til at støtte dine arme og løfte barnet op med. Det er rart at kunne hvile sine arme eller fødder på noget fast, mens man ammer.

Prøv at gøre nedenstående, mens du ammer, når du sidder eller ligger godt:

  1. Læg barnet, så din brystvorte peger i retning af dets næse.
  2. ørg for, at barnets mave hviler mod din. Hold barnet ind mod din mave med et fast greb, mens du støtter dets krop.
  3. Dit barns mund skal stå på vid gab og låse fast omkring hele brystvorten, også det pigmenterede område (aerola), med munden vidt åben.
  4. Hvis barnets nederste læbe er krænget nedad og den del af det pigmenterede område, der ligger under brystvorten, er dækket af dets mund, er det tegn på, at det har fået rigtigt ved. Det er også et godt tegn, hvis barnets kæbe bevæger sig. Det kan du tjekke ved at se på dets øre.

Hvis du har problemer med at amme, findes der forskellige steder, hvor du kan henvende dig for at få hjælp. Den første til at hjælpe dig med eventuelle ammeproblemer er din sundhedsplejerske. Hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte foreningen Forældre og Fødsel døgnet rundt på landstelefonen tlf. 70 23 14 00 eller via hjemmesiden www.fogf.dk, hvor du også kan finde en liste over ammerådgiverne samt deres telefonnumre. Forældre og Fødsels rådgivning er gratis og anonym. Forældre og Fødsel tilbyder også ammerådgivning online

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...