Graviditet uge for uge

Gravid uge for uge

Det første trimester

Hvor langt er det første trimester? Kan man træne? Og hvad sker der i barnets krop? Her finder du information om graviditetens første trimester!

Uge 1

DIT BARN

Tæller den første uge?

Det kan være svært at vide nøjagtigt, hvornår en graviditet er begyndt. Man kan nemlig ikke altid sige helt nøjagtigt, hvornår befrugtningen fandt sted, så derfor beregnes graviditetens begyndelse ud fra den seneste menstruations første dag. Så hvis vi skal være pedantiske, så er der ikke nogen graviditet endnu. Indtil videre er der ikke noget, der ligger og vokser inde i livmoderen. I forbindelse med IVF-behandling beregnes graviditetens første uge dog anderledes, nemlig fra to uger inden inseminationen eller ægudtagningen.

MOR

Tegn på ægløsning

De fleste udvikler et befrugtningsdygtigt æg hver måned. Ægget modnes i en af æggestokkenes ægblærer, og når den brister, kastes ægget ud og fanges op af æggeledertragten – det er det, der kaldes ægløsning. Et tegn, man kan holde øje med, hvis man vil have styr på ægløsningen, er, at man får en større mængde udflåd, som får en næsten trådet konsistens. Det er for at give eventuelle sædceller en ’smooth sailing’ på vej til ægget. Ægget fortsætter til æggelederen, hvor det lægger sig og er klar til at blive befrugtet. I de næringsrige omgivelser kan det leve i cirka et døgn. Hvis det ikke bliver befrugtet, fortsætter ægget ned i livmoderen, hvorefter det forsvinder ud gennem livmoderhalsen og skeden sammen med livmoderslimhinden. Det er dette, der er din menstruation.

PARTNER

Tænk på folinsyre

Hvis I har planer om at blive gravide, så er det en god idé, hvis din partner allerede nu begynder at spise folinsyre. Folinsyre mindsker nemlig risikoen for rygmarvsbrok hos fosteret. Det anbefales faktisk at starte allerede når man overvejer at blive gravid og fortsætte de første 12 uger af graviditeten. Hvis du eller din partner ryger, så har I aldrig haft en bedre grund til at holde op. Rygning – også passiv – kan nemlig have en negativ indvirkning på både fertiliteten og graviditeten.

week-1_1200x480

Uge 2

DIT BARN

Sker der noget i uge to?

Egentlig er der stadig ikke nogen graviditet. Ja, det lyder måske mærkeligt, men det skyldes, at en graviditet beregnes ud fra den seneste menstruations første dag, dvs. den sidste menstruation inden befrugtningen. For at gøre det endnu mere forvirrende, så er der andre måder at regne det ud på, hvis I har gennemgået en IVF-behandling. Da begynder man nemlig at beregne graviditeten fra to uger inden tidspunktet for ægudtagningen eller inseminationen. Men lad ikke de forvirrende uger slå dig ud, for længere fremme i graviditeten, beregnes den forventede nedkomstdato ved hjælp af ultralyd, og så får I lidt bedre tjek på det. Og så er det også sådan, at dette er en omtrentlig dato, for kun 5% føder på den forventede dag. Det er ganske enkelt barnet i maven, i kombination med hormoner, tidligere graviditeter og arvelighed, der afgør, hvornår det er på tide, at barnet kommer ud. Man er dog ikke nødt til at vente for evigt – langt de fleste har født inden uge 42.

MOR

Hvilken sædcelle vinder

I løbet af de næste to dage bliver du måske gravid. Sædceller er nogle ihærdige filurer, og det kan tage dem lige fra minutter til nogle dage at nå frem til ægget. Til at begynde med kan det være en hel flok sædceller, der side om side kæmper for at komme frem, men det er ikke nødvendigvis den hurtigste sædcelle der befrugter ægget, men nærmere den der passer bedst til ægget. Kan man mærke noget? Nogle siger, at de vidste, at de var gravide i det øjeblik, sædcellen nåede frem til ægget. Men hvis du ikke har en anelse, før graviditetstesten er positiv, så er du ikke den eneste. Langt de fleste mærker ikke noget, og det tager som regel mindst 1-2 uger, inden der er noget tegn på graviditet. Noget, man kan holde øje med, er fx metalsmag i munden, større tørst, kvalme, træthed eller forandringer i brysterne. Hvis du har gennemgået en IVF-behandling, så har du et lille forspring og kender den nøjagtige dato for befrugtningen. Derefter foretages graviditetstesten allerede omkring to uger efter det tidspunkt, hvor ægget blev sat op.

PARTNER

Hvordan føles en graviditet?

I den første, anden og tredje uge ved I sandsynligvis ikke, om I venter barn. Nogle siger, at de vidste, at de var gravide i samme øjeblik, som ægget blev befrugtet, men som regel tager det mindst 1-2 uger efter selve befrugtningen, inden man kan mærke nogle tegn på graviditet. Hvis din partner er begyndt at snakke om fx metalsmag i munden, eller at hun har lyst til bare at kaste op ved synet af hendes livret, så kan det være et befrugtet æg, der er årsagen – det er nemlig to almindelige tegn på graviditet. Hvis I bliver gravide som følge af en IVF-behandling, så er det nu, æggene bliver taget ud. Det er jo lige meget, hvordan et barn bliver skabt – det vigtige er jo, at det bliver skabt. Den eneste forskel er at jer, der har gennemgået en IVF-behandling, måske får at vide, at I er gravide, meget tidligere end dem, det er blevet gravide på den naturlige måde.

week-2_640x480

Uge 3

DIT BARN

Nu begynder det!

Nu begynder det for alvor! En sædcelle er nået frem til ægget og er trængt ind i det. Det befrugtede æg bevæger sig mod livmoderen, og på vejen dertil, deler det sig igen og igen. På graviditetens fjerde dag ligner det befrugtede æg et brombær og kaldes for ”morula”. Den er på størrelse med et lille sandkorn (0,2 mm) og består af 32 celler, som er blevet dannet.

MOR

Udebleven menstruation

Nu bliver der sendt kemiske signaler op til hypofysen, som meddeler, at du er gravid, og at den kan stoppe ægløsningen indtil videre – der bliver med andre ord ikke flere menstruationer det næste stykke tid! Hvis du alligevel får en lille blødning, så er det ikke menstruation, men derimod en såkaldt implantationsblødning. Den opstår, når ægget sætter sig fast i livmoderen, og den minder lidt om blodblandet udflåd. Når ægget sætter sig fast bliver starten til din moderkage – et helt nyt organ – også dannet, og rødderne graver sig længere og længere ned i livmoderen. Her produceres hormonet progesteron, der har til opgave at beholde graviditeten i livmoderen, og koncentrationen stiger hurtigt i blodet. En anden ting, der stiger lidt, er faktisk kropstemperaturen, som bliver en anelse højere.

PARTNER

Tidlige tegn

Hvis din partner er blevet gravid, holder menstruationen op med at komme fra og med nu. Der kan dog dukke en anden blødning op. Når ægget sætter sig fast i livmoderen, er det nemlig ret almindeligt med en såkaldt implantationsblødning, der er helt ufarlig. Den kan komme 7 til 14 dage efter ægløsning, og den kan minde om blodblandet udflåd. Snart kan I tage en graviditetstest for at se, om I er gravide. Ved kunstig befrugtning som fx IVF med fryseæg kan man tænke, at ægget har boet uden for livmoderen de første to uger, og det indebærer, at ægget nu har sin første uge i maven. Det kan være godt at vide, at kropstemperaturen hos en, der er gravid, nogle gange kan stige en anelse, og at mange bliver trætte. Det er ret almindeligt, at man føler sig lidt uoplagt og tror, at man er ved at blive syg, så hvis I prøver på at blive gravide, så kan dette være et lille tegn.

week-3_1200x480

Uge 4

DIT BARN

Fosteranlæg dannes

Det er lillebitte – kun 0,5 mm indtil videre – men det er der! Ægget har sat sig fast i livmoderslimhinden og får sin næring fra omgivelserne, der er fyldt med blodårer. Rundt om ægget fortsætter udviklingen af moderkagen, der skal forsyne barnet med alt det, det har brug for gennem graviditeten. Det er nu, de forskellige fosteranlæg dannes, formes og lægger sig på det rigtige sted. De allerførste nerveceller og rygraden begynder at tage sin form. Nogle af cellerne danner anlæg til mave-tarmkanalen og lungerne, andre til hud, muskler og blodårer.

MOR

Foregår der noget i kroppen?

Lugter alt i køleskabet ulækkert? Kan du lugte parfume på en kilometers afstand, eller føles det som om, du skal kaste op bare ved at stå op om morgenen? Det er nogle af mange tidlige tegn, der kan tyde på, at du er gravid. Hvis du slet ikke kan nikke genkendende til noget af det, så behøver det ikke indebære, at du ikke er gravid – de fleste kan slet ikke mærke noget usædvanligt helt i begyndelsen. Omkring uge 4 begynder kroppen at producere et graviditetshormon, som hedder hCG. Det udskilles via urinen, og hvis du er blevet gravid på den naturlige måde, kan du derfor hurtigt tage en graviditetstest og se, om du er gravid. Hvis du har gennemgået en IVF-behandling, får du taget graviditetstest i form af en blodprøve 10-14 dage efter ægoplægningen. Hvis testen er negativ, men du alligevel føler, at der er noget, der er anderledes i kroppen, så kan du vente et par dage og så tage en ny test. Nogle gange kan man nemlig komme til at teste for tidligt – graviditetshormonet er ikke nået at komme op i så store mængder, at det kan måles. Hvis du opdager en lille smule blod, når du tørrer dig eller i trusserne, så behøver du ikke blive bekymret – nogle får en lille blødning, når ægget sætter sig fast i livmoderslimhinden. Det er helt ufarligt.

PARTNER

Tid til graviditetstest

Omkring uge 4 begynder din partner at producere graviditetshormonet hCG. Det udskilles via urinen og er det, der gør, at man kan se, om I er gravide ved hjælp af en almindelig graviditetstest. Et lille tip fra os er, at se på resultatet af testen sammen – på den måde kan man dele alle de følelser, der dukker op, uanset hvad testen viser. Det kan være, at din partner allerede nu føler sig træt eller har kvalme. Det er helt normalt, og det er rart for den, der ikke bærer barnet, at vide. Vær en god støtte der, hvor du kan, og sig til hende, at mange og små måltider ofte hjælper mod kvalme. Eftersom mados er noget, der kan udløse det lidt ekstra, så kan det være en god idé, hvis du tager kokkehuen på lige nu.

week4

Uge 5

DIT BARN

Fuld aktivitet i livmoderen

Embryoet, der skal udvikles til et foster, er nu ca. 4 mm langt. I første trimester måles barnet fra hoved til numse, det der hedder Crown-rump-length (CRL). Begyndelsen til det, der senere bliver til armene, stikker ud fra kroppen som bittesmå knopper. Det, der senere bliver til hjernen, har delt sig op i to halvdele, og man kan se, at rygraden er ved at blive dannet. Mellem ryghvirvlerne trænger der nervebundter ud fra rygmarven, og de kommer til at forgrene sig til hele kroppen. Nu vil det snart vise sig, om det bliver en pige eller en dreng. Afhængig af om det er en sædcelle med et x- eller et y-kromosom, der har ramt ægcellen først, så frigives nu enten testosteron eller østrogen og afgør udviklingen af fostrets kønsorganer.

MOR

Var testen positiv?

Hvis du ikke allerede har taget en graviditetstest, så har du sikkert på fornemmelsen nu, at du er gravid, om ikke andet så fordi, din menstruation ikke er kommet, som forventet. Hvis du tager en graviditetstest nu, så er den højst sandsynligt positiv. Føles brysterne anderledes? Det er ikke ualmindeligt, at de bliver større og spænder lidt, eller at du begynder at tisse lidt oftere, end du plejer. De ekstra toiletbesøg skyldes, at der er mere blod, der strømmer gennem området omkring livmoderen, men også at den vokser og kan trykke lidt mod urinblæren. Man føler sig som regel også lidt mere træt, sulten eller har kvalme, hvilket ikke er så mærkeligt, for kroppen arbejder og bruger en masse energi på, at skabe et lille væsen. Hvis kvalmen er for slem, kan det faktisk hjælpe at spise – men lidt og ofte. Hvis du ikke allerede spiser ekstra folinsyre, så begynd med det nu og sørg for at spise det indtil uge 12. Nu kan det være et godt tidspunkt at ringe til lægen for at bestille tid til den første konsultation. Lægen hjælper dig med at besvare dine spørgsmål, og hvis du vil have hjælp med at tage en graviditetstest, så kan du gøre det dér. Hvis du er blevet gravid ved hjælp af kunstig befrugtning, så får du tid hos en læge på fertilitetsklinikken, så vedkommende kan foretage en scanning. Du er dog stadig nødt til at ringe til din egen læge og bestille en tid til den første konsultation, da det er her du følges og bliver henvist til jordemoder og fødested.

PARTNER

Følelser, som opstår

Nu er I måske klar over, at I er gravide – og hvis I har gennemgået en IVF-behandling, så har I sikkert vidst det et stykke tid. Når man får at vide, at man skal være forælder, opstår der hos de fleste en lang række følelser – og de er ikke altid kun positive. Det er på ingen måde mærkeligt, hvis du bliver ramt af bekymring, eller måske endda af sorg, i begyndelsen af graviditeten. Der er meget, som skal bearbejdes rent psykisk, og det resulterer helt naturligt i mange forskellige følelser. Det kan ofte være en hjælp at tale med nære venner eller familie om, hvordan man har det, når livet ændrer sig. Hvis du får god støtte fra andre, er der større sandsynlighed for, at du kan støtte din gravide partner i de lidt mere krævende måneder, der ligger forude.

week5

Uge 6

DIT BARN

Hjertet slår sit første slag

I løbet af denne uge tredobler barnet sin størrelse, og det lille hjerte slår sit første slag. Udviklingen er mildest talt intensiv. De indre organer – mavesæk, tarme, lever og nyrer – dannes men også det, der senere skal blive til lunger udvikles. Hovedet bliver tydeligere, og hjernen vokser hurtigt for at udfylde det voksende hoved. Hvert minut dannes der ikke mindre end 100.000 nerveceller i barnet! I uge seks kan man også ane øjne, mund og næse, og det, der senere skal blive til ører begynder at vokse frem. Det samme gælder arme og ben, der stikker et lille stykke ud fra kroppen som små vinger.

MOR

Kvalme og behov for at tisse?

Har du kvalme om morgenen? Smager kaffen modbydeligt? Føles det, som om nogen har slået dig i hovedet med en kølle om aftenen? Der er mange skønne ting ved at være gravid (det lover vi!), men lige netop her i begyndelsen, så er der en del mindre rare graviditetsproblemer, man må kæmpe med. Halsbrand lyder måske bekendt, eller ømme og spændte bryster? Træg og oppustet mave på grund af, at hormonerne synes, at tarmene kan tage den lidt mere med ro, end de plejer, når maden skal passere, eller at man føler sig konstant sulten. Der findes et hav af ting, som kroppen begynder med, og selvom det er utroligt hårdt nogle gange, så er det vigtigt at huske på, at det er midlertidigt! Det går over alt sammen. Det er lidt forskelligt, hvor hurtigt det går over, men for langt de fleste er den enorme træthed og den konstante kvalme værst her i begyndelsen. I løbet af uge 6-10 plejer den første konsultation hos lægen at finde sted. Det er en samtale du selv skal bestille tid til, når du har vænnet dig til tanken om, at du er gravid. Hos lægen får du beregnet din termin, taget en blodprøve, undersøgt urinen og målt blodtryk. Man tager blodprøver for at kontrollere blodtypen og teste for blandt andet HIV og syfilis. Du bliver desuden spurgt til arvelige sygdomme i familien og du informeres om de scanninger, man bliver tilbudt på hospitalet. Lægen opretter også det der hedder en vandrejournal, der skal følge dig gennem alle undersøgelser i graviditeten.

PARTNER

Hvornår skal man fortælle det?

Det er måske stadig kun dig og din partner, der ved, at I venter barn – og måske vil I gerne lade det blive ved med at være sådan et stykke tid til? Eller vil I gerne fortælle det til alle? Nu! Alle gør det på forskellige måder, og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Nogle vil vente, indtil man har vænnet sig til tanken og føler sig nogenlunde tryg ved graviditeten. Andre vil gerne fortælle det så tidligt som muligt, for at alle rundt omkring skal vide, hvad man går igennem og kan være en støtte. Der er ingen regler for, om man skal fortælle det eller ej – men det kan jo være en fordel, at man er enige. Så bliv enige om, hvordan I har lyst til at gøre det! Måske er kvalmen utroligt slem lige nu. For mange er det som en konstant søsyge. Prøv at lytte til, hvordan din partner har det – husk, at I er to om at få et barn – og at du, der ikke bærer det, kan tage dig lidt ekstra af din partner og hjælpe der, hvor det er muligt, fx ved at lige nu købe mad og drikkevarer, der kan lindre kvalmen.

week6

Uge 7

DIT BARN

Halen på plads

Hjertet, der er et af de første organer, der udvikles, pumper nu blodet ud i den lille krops væv. Nu kan man også se hovedet, og strukturerne i barnets ansigt begynder at blive tydelige. Nu kan man også se, at øjnene udvikles som en lille fordybning på hver side af hovedet – men der er ingen øjenlåg endnu. Nu bliver der også dannet brusk, der skal blive til skelet, og det bliver ved med at udvikles og vokse, indtil barnet er ca. 20 år. Hænderne begynder at komme til syne og ligner bittesmå padler. Eftersom barnet er næsten gennemsigtigt, så kan man se hjertet, rygraden og halen. Halen??! Ja, du hørte rigtigt. På dette tidlige stadie har embryoet noget, der ligner en lille hale, men det skal du ikke bekymre dig over – den forsvinder omkring uge ni, og derefter er der kun halebenet tilbage. Underhuden er ikke dannet endnu, men bindevævet, der er starten på hud, er på vej. I det, der skal blive til hjernen, sker der masser af ting allerede nu med forskellige dele, som begynder at få deres egne specifikke funktioner, og koblinger mellem nervecellerne, der udvikles hele tiden. I slutningen af denne uge er dit kommende barn på størrelse med en ært.

MOR

Hormoner, som rammer loftet

Der er sikkert ingen, der kan se på dig endnu, at du er gravid, men der er stor sandsynlighed for, at du kan mærke forandringer i kroppen. Temmelig mange, 7 ud af 10, har kvalme på grund af deres graviditet her i begyndelsen. Den primære årsag til denne mildest talt besværlige tilstand er sandsynligvis de store hormonelle forandringer, der sker i kroppen. Men faktisk ved man ikke med sikkerhed hvad graviditetskvalme skyldes. Til gengæld ved man, at det for langt de fleste bliver bedre omkring 12. uge. Hvis du har trænet inden graviditeten, så er det en god idé at fortsætte med den samme træning, så længe det føles okay. Det er godt at bevæge sig, og det kan lindre en del af de tidlige graviditetsgener – især frisk luft er ofte alle tiders, hvis man har kvalme. Hvis du ikke har trænet inden graviditeten, er det alligevel en god idé at begynde med en enklere form for træning. Det er især vigtigt at komme i gang med daglige knibeøvelser allerede nu, eftersom det er utroligt vigtigt, at man har en stærk bækkenbund, der kan hjælpe med at bære maven, der kommer. Det er nemt at lave øvelserne, men desto sværere at huske at lave dem. Et godt tip er at skabe en enkel huskeregel, der gør, at du får en daglig påmindelse: hver morgen, når du børster tænder, eller om aftenen, når du er gået i seng. Hvis du er blevet gravid ved hjælp af kunstig befrugtning, så foretager man nu en vaginal scanning på fertilitetsklinikken for at tjekke, at alt udvikles, som det skal.

PARTNER

Kraftigere lugtesans

Har din partner kvalme? Det er meget almindeligt – 7 ud af 10 har kvalme i starten af deres graviditet. Den primære grund til kvalmen er sandsynligvis, at der sker enorme forandringer med hensyn til hormonerne, men den præcise årsag kendes ikke. Det er naturligvis også hormonerne, der gør mange ekstra følsomme over for dufte under graviditeten. Det kan være dufte, hun har været vild med før, der pludselig lugter som rådden fisk, når de når frem til næsen, og desværre er det ikke helt ualmindeligt, at det er lige netop dine dufte, hun reagerer på. Måske er du nødt til at lægge yndlingsparfumen væk et stykke tid for at undgå en dårlig stemning. På et eller andet tidspunkt i løbet af uge 8 er det for de flestes vedkommende på tide at have det første møde med egen læge. Alle kommende forældre. Når du som partner er med, får det graviditeten til at føles mere som en fælles oplevelse. Et godt tip er at skrive alle dine spørgsmål ned, så er de nemmere at huske, når I sidder hos lægen og senere jordemoderen. Og selvom det måske kan føles, som om en graviditet er det mest naturlige, der findes, så er det ikke sikkert, at alt er en selvfølge – husk bare på, at der ikke findes nogen dumme spørgsmål, og at det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Hvis I er blevet gravide ved hjælp af kunstig befrugtning, så foretager man nu en tidlig scanning på fertilitetsklinikken for at tjekke, at alt udvikles, som det skal. Så får I begge to mulighed for at se barnets hjerte slå.

week7

Uge 8

DIT BARN

Mærkelige proportioner

Barnet er nu ca. 1,5 cm langt og ligner mere og mere et lille menneske i miniature. Men det her lillebitte væsen har, som du kan se, meget mærkelige proportioner: Hovedet er stadig stort i forhold til overkroppen og meget større end underkroppen. Men kroppen retter sig mere og mere ud, og nu kan starten på det, der skal blive til arme, ben og fødder tydeligt ses. Der er fuld aktivitet i livmoderen, barnet bevæger sig hele tiden og hviler sig kun kort tid ad gangen. Bevægelsesimpulserne fra hjernen når nu helt ud i arme og ben, og der sendes signaler via nervesystemet ud til musklerne, som giver dem instruktioner om, hvad de skal gøre. Samtidig bliver der også sendt information tilbage til hjernen fra kroppens ydre dele. Det, at barnet nu kan bevæge sig, er vigtigt for den videre udvikling af muskler og led. Du kan ikke mærke bevægelserne endnu, men de er der. Denne uge dannes sanseorganerne også samt de vigtigste indre organer – alt sammen til lyden af hjertets regelmæssige slag.

MOR

Overmenneskelig lugtesans?

Du har måske lagt mærke til, at du reagerer kraftigere end du plejer på stærke dufte – at du lige pludselig ikke kan holde din yndlingsduft ud? Det kan du takke hormonerne for … Der er desværre ikke andet at gøre end at acceptere det og prøve på at undgå de dufte, du synes er ubehagelige, og tænke på, at det som regel går over. Du kan måske mærke små stik og en fornemmelse af noget, der minder om menstruationssmerter? Det er den voksende livmoder, som nu er på størrelse med en appelsin, der strækker ligamenterne. Selvom det stadig ikke er synligt udenpå, at der vokser et lille væsen inde i dig, så vokser det sig hele tiden større og kræver mere og mere plads. Hvis du får en lille blødning i den første tredjedel af graviditeten, er det måske rart at vide, at det er ret almindeligt og på ingen måde behøver være et tegn på, at man er ved at få en spontan abort. Hvis du derimod oplever tiltagende smerter i forbindelse med blødningen, og at den bliver ved, eller bliver værre, så skal du kontakte læge eller sygehus. Går du i hemmelighed og glæder dig over din graviditet? Mange føler, at det er lidt for tidligt at fortælle familie og venner, at man venter barn. Men det betyder jo ikke, at man ikke har masser af spørgsmål – så det kan være rart at snakke med andre, der er i samme situation, via vores forældresnak.

PARTNER

Humørsvingninger?

Under graviditeten er det helt normalt, at din partners humør svinger – det skyldes naturligvis den hormonelle forandring, der sker i kroppen. På den anden side set, så er det jo ikke helt nemt altid at være i godt humør, hvis man samtidig er træt og har kvalme. Du har måske selv oplevet en graviditet og kan huske, hvordan man kunne have det – både op- og nedturene? Hvis dette er dit første barn, så er du ganske enkelt nødt til at prøve på at have forståelse for, at det lige nu er en tung periode, som I er nødt til at komme igennem. Snak med hinanden om, hvordan du bedst kan støtte og hjælpe. Bekymring er en almindelig følelse under graviditeten. Ikke bare over barnet, men også over, om der skal ske noget med dig som partner, eller hvordan I som par vil klare det. Det kan virke ulogisk, men det er en del af hele forberedelsen på at blive forældre. For at prøve på at komme bekymringerne til livs, er det en god idé at snakke med hinanden om det. Måske er der noget, I kan vente med, hvis det nu skaber unødvendige bekymringer?

week8

Uge 9

DIT BARN

To små huller i næsen

Nu er barnet gået hen og er blevet ca. 2-3 cm langt, og formen ligner mere og mere et menneske og ikke bare en lille klump. På næsen kan man se to bittesmå huller, der er på vej til at blive næsebor. Hovedet er næsten halvt så stort som kroppen, og barnet retter sig mere og mere ud. Vi vinker også farvel til halen, der nu bliver til et haleben i stedet for. Nervesystemet, og især hjernecellerne, udvikler sig og modnes. Der dannes flest nerveceller på det sted, hvor hjernen udvikles – ca. 100.000 i minuttet. Barnets indre kønsorganer er klar og er nu ens for begge køn. Arme og hænder spurter lidt lige nu og vokser hurtigere end ben og fødder. Barnet bevæger nu albuer og led, eftersom musklerne er begyndt at blive dannet.

MOR

Følelsesmæssigt kaos?

Nu øges din blodvolumen. Du mærker måske, at du bløder lidt mere fra tandkødet, når du børster tænder og nemmere kan få næseblod? Det skyldes, at gennemblødningen stiger i alle slimhinder. Måske har du mindre lyst til sex? Eller mere? Det er meget almindeligt, at sexlysten forandres, når man venter barn – både for den, der bærer barnet, og for en eventuel partner. Det er vigtigt at vide, at sex ikke skader graviditeten, men du skal som altid kun gøre det, du har lyst til. Det er også meget almindeligt, at humøret svinger mere, end det plejer. Søde dyr kan få en til at stortude, man kan blive splittertosset uden grund ved bare at kaste et enkelt blik på ens partner – eller også får man bare enormt lyst til at være i fred. Det skyldes, at kroppen er fyldt med et væld af stærke følelser og et virvar af tanker, der afløser hinanden og har brug for at blive bearbejdet. Og det bliver jo ikke nemmere af, at man måske har kvalme og konstant er dødtræt. Herligt? Næppe, men vær tålmodig! For langt de fleste plejer det at gå over om et par uger. Du har sikkert allerede været til den første konsultation hos lægen – hvis ikke, så er det på tide at ringe og bestille en tid. Når lægen har henvist dig til fødestedet får du tilbud om to scanninger i graviditeten - 1.trimesterscanningen mellem uge 11-13 og 2. trimesterscanningen mellem uge 18-21. Hvis du ønsker at vide om fostret kan have en kromosomafvigelse, måler man i forbindelse med den første scanning, fostrets nakkefold. Størrelsen på nakkefolden kan sammen med en blodprøve og din alder, vise sandsynligheden for en kromosomafvigelse. Hvis man finder en øget sandsynlighed, bliver man tilbudt flere undersøgelser. Det kan være en blodprøve NIPT (non-invasive prenatal testing), der med stor sikkerhed kan teste for de mest almindelige kromosomafvigelser. En NIPT-prøve er helt risikofri. Du kan også blive tilbudt en moderkageprøve/forstervandsprøve der med sikkerhed kan vise fostrets kromosomer, men har en abortrisiko på omkring 0,5%. Med al fosterdiagnostik kan det være en god ide at overveje, hvad formålet er, inden du tager testene, og hvordan du forestiller dig, at du vil forholde dig til resultatet, hvis det ikke viser det, du havde håbet på. Hvis du bestemmer dig for at få en 1.trimesterscanning, er det en god idé at bestille en tid nu.

PARTNER

Nærhed og lyst

Der er ofte en generel forståelse for, at den, der bærer barnet, mister lysten til sex i perioder under graviditeten, men faktum er, at det også er meget almindeligt, at partnerens sexlyst kan mindskes. Eller stige, hvilket også kan ske for den, der er gravid. Det er ganske enkelt umuligt at sige, hvordan det bliver for lige netop jer, og uanset hvordan det bliver, så kommer det højst sandsynligt til at variere kraftigt i de forskellige faser af graviditeten. Løsningen på dette er naturligvis kommunikation. Tal med hinanden jævnligt og ærligt om, hvordan I har det, og hvad I har lyst til. Nærheden er som altid utrolig vigtig, men den kan jo skabes på mange forskellige niveauer, hvis lysten skulle gå hen og forsvinde. Uanset hvad I gør, så kan det være rart at vide, at sex under graviditeten ikke er noget, der skader barnet.

week9

Det andet trimester

Hvornår begynder det andet trimester? Hvad sker der i den gravide mave? Og er kvalmen og trætheden væk? Få svar på dine spørgsmål om andet trimester!

Uge 10

DIT BARN

Organerne på plads

Nu er alle organer på plads, men de er langt fra færdigudviklede. De skal i ca. 30 uger fra nu af modnes i takt med, at barnet vokser. Hjertet, der har slået taktfast siden uge 6, er fuldt udviklet, men det er meget lille. Mange af hjernens og nervesystemets funktioner er også allerede klar, og skjoldbruskkirtlen er begyndt at udskille hormonet thyroxin, der styrer cellernes energiomsætning. Barnet er ca. 3 cm langt og flyder rundt i en væskefyldt hindesæk. På fingre og tæer kan man se antydningen til led og negle. Smagsløgene udvikles, og øjnene bevæger sig fremad for at finde deres plads. Barnet kan opfatte lys, men ikke blinke endnu. Nu dannes det indre øre også, men det varer lidt, inden barnet kan høre.

MOR

Hvornår skal man fortælle det?

Du lever med din graviditet både dag og nat. Du sover måske dårligere, end du plejer og har brug for at gå på toilettet en eller flere gange pr. nat. Det er ikke helt ualmindeligt, at man føler sig opsvulmet, og bukserne sidder sandsynligvis ikke rigtigt, som de plejer. Hvis du stadig ikke har fortalt, at I venter barn, så begynder det snart at være en udfordring at skjule kroppens forandring. Det kan også være lidt besværligt at skulle finde undskyldninger for et humør, der skifter fra det ene sekund til det andet. Det er nemlig ikke altid det, du tror, der afslører dig. Måske er det mere det, at du er holdt op med at drikke kaffe, end at du småspiser og tager et ekstra stykke brød på arbejdet, der gør, at folk begynder at lugte lunten. Eller de lidt store tørklæder, der hænger skødesløst hen over maven for at vildlede blikket, den store skjorte eller det lidt distræte blik. Du ved måske godt selv, at man ikke rigtig kan sætte fingeren på, hvad det er, der får en til at spekulere over, om en person venter sig. For at forebygge jernmangel anbefaler sundhedsstyrelsens et jerntilskud på 40-50 mg dagligt fra nu og resten af graviditeten.

PARTNER

Tør man længes?

Det er almindeligt at være bekymret for, at det ikke kommer til at gå godt med barnet. Selvom det ikke er dig, der er gravid, flytter den lille hurtigt ind rent psykisk og skaber drømme, forventninger og bekymringer. Måske tør du ikke engang håbe på, at I virkelig får et barn? Det er alt sammen helt almindeligt, og nogle gange beskytter vi os selv mod skuffelser ved ikke at foregribe begivenhedernes gang. Det betyder på ingen måde, at du ikke kommer til at føle noget for den lille i maven senere hen – det betyder bare, at der står meget på spil, og at din psyke er lidt forsigtig i starten.

week10

Uge 11

DIT BARN

Det lille hjerte slår hurtigt

Barnet er nu ca. 4,5 cm langt, og hjertet slår med ikke mindre end 140-150 slag/min., præcis som det skal. Den takt er nemlig nødvendig for, at det kan give den lille krop alt det, den har brug for, hvis den skal vokse og udvikles. Lige nu er hovedet lige så stort som resten af kroppen, men det ordner sig i fremtiden. Leveren er også stor, så den fylder næsten hele bughulen. Nu har den en vigtig opgave med at tage sig af og skille sig af med affaldsstoffer. Testikler eller æggestokke er på plads, og nu kan man også ane de ydre kønsorganer. Barnet kan åbne sin mund, og tungen er allerede færdigudviklet.

MOR

Tanker og bekymringer

Hvis du har haft kvalme, så kan det være, at den begynder at blive mindre nu. Endelig! Hvis kvalmen fortsætter, er du bare nødt til at prøve på at være tålmodig – det er desværre ikke umuligt, at den bliver der længere ind i graviditeten. Humøret kan svinge kraftigt – der er mange, som er mere følsomme, end de plejer. Hormonerne er selvfølgelig en del af årsagen, men også at der bliver brugt meget energi på at gå og tænke på fremtiden. Det er jo en livsomvæltende tid, der venter, og måske er man bange for at miste det, man har? Måske er man bekymret over, hvordan det skal gå? Hvis du har en partner, så snak om følelserne, og hvis du ikke har en, så snak med en anden nærtstående. Uanset hvordan den kommende familie kommer til at se ud, så er det helt normalt, at man i denne fase af graviditeten tænker på, om man har truffet det rigtige valg, og om man klarer det. Prøv at finde tryghed i, at du snart vænner dig til tanken og lige pludselig kommer til at se tingene fra den lyse side igen! En god måde at håndtere negative tanker eller bekymringer på er at bevæge sig. Selvom du ikke plejer at motionere regelmæssigt, så prøv at gå en tur eller at svømme. Hvis man bevæger sig hver dag, så har man det bedre, og man kan også forebygge visse graviditetsgener. Derudover er det selvfølgelig vigtigt ikke at presse sin krop, der er i gang med en temmelig stor opgave lige nu. Lyt til, hvad den orker – hvis den vil falde i søvn på sofaen ved syvtiden flere aftener i træk, så har den nok brug for det lige nu. Lige nu har du også brug for at drikke ekstra meget – kroppen har brug for masser af vand, for at den skal kunne producere både blod og fostervand. Kroppen begynder også at forbrænde flere kalorier, og derfor har den brug for lidt ekstra næring. En ekstra frugt og et stykke brød om dagen er passende.

PARTNER

Tanker og drømme

Måske er du ved at være blevet vant til din partners humørsvingninger – I må være tålmodige lidt endnu, men om et par uger plejer de at blive mindre. De skyldes både hormoner, der farer rundt i kroppen, men også tanker om fremtiden og fødslen, hvilket kræver meget energi og dermed får humøret til at svinge. Dit humør svinger måske også lidt, og du går måske også og tænker på, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Vores bedste råd er, at I snakker med hinanden. Del jeres tanker, bekymringer og spørgsmål, men også glæde, opmuntring og spænding. I kan også snakke med jordemoderen om jeres følelser og få råd og tips til, hvordan man kan håndtere dem. Det er almindeligt, at man drømmer, når man venter barn – både den, der bærer barnet, og den, der ikke gør det. Ofte er det surrealistiske drømme, som at barnet bliver født i køen i cafeteriaet, at det kommer ud som halvt cykel, halvt barn, eller at du efterlader det på det mest uacceptable sted, du kan forestille dig. Det er ganske enkelt hjernens måde at bearbejde den store begivenhed, der venter lige om hjørnet: det at blive forældre.

week11

Uge 12

DIT BARN

Moderkagen tager over

Barnet er vokset og er nu ca. 5,5 cm langt. Vægten ligger på 15 små gram. Nu får det både næring og ilt gennem moderkagen. Hele fosteret udvikles jo konstant, men lige nu er der fuld fokus på den vigtige udviklingen af hjernen. Barnet har fået øjenlåg, tandanlæggene er på vej, og overlæben får sin amorbue. Nu kan barnet synke, og tarmene begynder langsomt at bevæge sig i maven, eftersom der bliver mere og mere plads til dem.

MOR

Tid til en ny garderobe?

Begynder dit tøj at stramme? Prøv at sætte en elastik ved knappen, så får du lidt ekstra plads i bukselinningen, så du kan bruge dine yndlingsjeans lidt endnu – man kan også købe færdige forlængere. Du kan også vælge bukser, der sidder lidt længere ned på hoften. Ellers også smutter du direkte over i et par venteleggings – det vigtige er, at du føler dig godt tilpas! Hver gang du trækker vejret, indånder du 40-50% mere luft, end du plejer, og brystkassen har udvidet sig, hvilket kan være forklaringen på, at din gamle bh føles lidt for lille. Noget andet, der selvfølgelig påvirker pasformen, er jo, at brysterne højst sandsynligt allerede har forandret sig. De er sikkert vokset, og måske er brystvorterne og området omkring dem blevet lidt mørkere – man ved det ikke rigtigt, men man tror, at det er for at gøre det nemmere for barnet at finde derhen, når det er kommet ud. Det er ikke helt usædvanligt, at de er lidt ømme, og at brystvorterne er mere følsomme. Omkring uge 11-13 får du tilbud om en rutinemæssig scanning, kaldet 1. trimesterscanningen. Det er en frivillig, smertefri og enkel procedure, hvor man ser en scanning af fosteret. Billedet viser bl.a om der er liv, og om der måske er mere end et barn derinde – og man fastsætter også den forventede fødselsdato. Hvis du ønsker det, er det også ved denne scanning, at man kan undersøge fostrets nakkefold.

PARTNER

Gravid-tåge og glemsomhed

Du synes måske, at din partner har lidt svært ved at bevare opmærksomheden i længere tid ad gangen, og hun glemmer måske ting hurtigere end før? Det er meget almindeligt, men faktisk forskes der stadig i om det er en myte eller har hold i virkeligheden. Nogle mener det primært skyldes at gravide læser om tilstanden mange steder og dermed bliver mere opmærksomme på deres egen hukommelse. Andre mener det kan skyldes søvnmangel kombineret med hormonelt betingede forandringer i hjernen. Hvis din partner er meget glemsom, er det under alle omstændigheder godt at være opmærksom på om hun trives eller om det er et signal om, at der er noget der trænger til at blive justeret. Mange gravide får fra og med det andet trimester, som I snart går ind i, en større ro og føler ofte, at det er unødvendigt at hidse sig op uden grund.

week12

Uge 13

DIT BARN

Stadig meget at arbejde på

Alle organer er nu skabt og er så småt begyndt at fungere. Den første del af graviditeten er overstået, og formålet med de to tredjedele, der er tilbage, er, at barnet skal udvikle sig, og organerne skal blive helt færdigudviklede, så barnet er så klar, det kan blive til et liv uden for livmoderen. Den lille krop vokser støt – nu er den godt og vel 6 cm lang og vejer ca. 60 gram. Men der er som sagt stadig meget, der skal finjusteres: Ørerne sidder langt nede, øjnene – der stadig er lukket – sidder langt fra hinanden. Dele af den brusk, der har fungeret som knogler, begynder at blive hårdere og blive til et skelet, og barnet bevæger siger mere og mere for hver dag, der går. Barnet har fået lidt ekstra vand omkring sig, hvilket gør det nemmere for det at strække kroppen ud. Ved en scanning kan man se, hvordan hænderne søger op mod munden, og hvordan arme og ben bøjes og strækkes. Små drenge danner mandligt kønshormon, og hos pigerne er der millioner af primitive anlæg til æg i de umodne æggestokke. Nu kan man også ane de linjer på fingerspidserne, der senere bliver til barnets unikke fingeraftryk.

MOR

En tredjedel afsluttet!

Nu bevæger du dig snart ind i den anden tredjedel, eller trimester, af graviditeten (det afhænger lidt af, hvordan man tæller, men uge 13 eller 14 plejer at blive betragtet som startskuddet for det andet trimester). Mange oplever, at de går ind i en mere rolig periode, kvalmen og trætheden er forhåbentlig mindsket – selvom den for nogen kan blive ved længere. Der opstår også ofte en ro, når man går ind i denne uge, eftersom den største risiko for abort er overstået. Man kan måske give slip på en lille, men gnavende nervøsitet og virkelig turde tænke fremad. Uge 13 er ofte det tidspunkt, hvor man tør fortælle omgivelserne, at man venter barn. Det kan føles både skræmmende og spændende, men ofte er det rart at slippe for at holde det hemmeligt. Det bliver også svært at skjule det ret meget længere – maven kommer til at dukke op som en lille kugle, uanset om man siger noget eller ej. Du skal ikke blive overrasket, hvis mange allerede havde haft på fornemmelsen, at du var gravid. Småspiseri, hyppige toiletbesøg eller diskrete kærtegn af den lille mave har nok afsløret, at der er noget på færde. Mange har det altså bedre nu, men behovet for hvile og sund mad er noget, der varer hele graviditeten – så det er vigtigt at finde en god balance, hvis du skal blive ved med at have det godt. Almindeligt arbejde og fysisk aktivitet sker der slet ikke noget ved, men prøv på at undgå at udsætte dig for stress, og få tilstrækkeligt med søvn. I løbet af uge 13-20 plejer man at kommer til den første jordemoderkonsultation. Til den første konsultation snakker I om graviditet, forventninger, og om der er noget, du er nervøs for. Jordemoderen står til rådighed under hele graviditeten – både for at holde styr på graviditeten, og så du som forælder kan føle dig tryg. Så hvis du kan mærke, at du ikke trives med jordemoderen, så kan du skifte til en anden person. Hvis du har en partner, så er det en god idé, hvis I begge to kan være med. Dels er det rart at kunne dele så meget som muligt af graviditeten, men der er også mange ting, der bliver nævnt i løbet af samtalen – og fire ører hører bedre end to.

PARTNER

Mærkelige cravings

Nu er I kommet igennem den første tredjedel af graviditeten, og den største risiko for abort er overstået. For mange kommende forældre er dette lidt af en milepæl – de fleste bliver mindre nervøse og begynder at få det bedre. Måske er din partner også begyndt at være lidt mere frisk. Desværre gælder det ikke for alle – der er nogen, som har kvalme under hele graviditeten, og nogle har det endda så dårligt, at de er nødt til at søge læge. Du har måske hørt, at gravide kan få trang til specifikke fødevarer eller ting – det man kalder ”cravings”. Man ved faktisk ikke rigtig hvorfor, men mange kan få en enorm lyst til alt lige fra chokolade, citrusfrugter og salt til lakrids (lige netop lakrids er noget, man skal passe lidt på, når man er gravid – der sker ikke noget ved, at man spiser lidt, men det er ikke godt med for store mængder). Dette sker samtidig med, at man kan få en enorm modvilje og afsmag for andre fødevarer og dufte – ofte gamle favoritter. I sjældne tilfælde kan cravings gå lidt over styr, og man får en enorm lyst til ting, som man bestemt ikke kan spise, fx cement, kridt eller jord.

week13

Uge 14

DIT BARN

Intensiv vækstfase

Barnet er blevet ca. 8 cm langt og er inde i en intensiv vokseperiode. Det bliver stærkere og stærkere, og bevægelserne bliver mere og mere målbevidste – selvom de ikke er frivillige endnu: Barnet orker at holde sit hoved oppe et lille stykke tid, hånden kan gribe lidt klodset, og foden kan sparke. Der begynder efterhånden at komme styr på proportionerne. Benene er længere end armene, kroppen vokser, øjne og ører begynder at bevæge sig hen på deres rigtige pladser, og næseryggen gør sin entré. Der dannes hele tiden nyt fostervand, indtil barnet er fuldt udviklet. Nu er tiden også inde til, at den vigtige myelinproduktion skal komme i gang. Myelin fungerer som isolering omkring nerverne, der sender information gennem hjernen. Denne produktion fortsætter under de første år af barnets liv.

MOR

Huden i forandring

Din livmoder når nu et stykke op over skambenet, og kroppen fortsætter med at forandres i et stigende tempo. Maven bliver større og større, du bliver nemmere forpustet, og din puls slår lidt hurtigere, end den plejer. Det lyder måske anstrengende? Men mange oplever alligevel, at de begynder at få det rigtig godt – måske fordi maven ikke er blevet så tung endnu, og at der er opstået en ro i kroppen med hensyn til det her med at vente barn. Du har måske opdaget en lille antydning til en mørk stribe på maven? Mange får en lige linje mellem den øverste del af maven og ned til skambenet, der kaldes Linea nigra. Den opstår, fordi du har fået mere pigment, nu hvor du er gravid, hvilket skyldes hormonerne. Linjen på maven blegner sandsynligvis og forsvinder, når barnet er kommet. Alt ekstra pigment, som hormonerne byder på, kan også give pigmentforandringer på andre steder, fx i ansigtet. Det kaldes kloasma og kan forebygges ved at bruge en høj solfaktor og sørge for at skygge for ansigt og hoved, når du er ude i solen. Man skal jo altid være forsigtig med solen, og du kan ganske enkelt tænke på, at du bør være lidt ekstra forsigtig nu, når du venter barn.

PARTNER

At binde sig

Det er ofte svært at forstå en graviditet, når I befinder jer midt i den – som regel ikke i lige så høj grad for den, der bærer barnet, men for dig som partner er det ikke så mærkeligt, hvis det bliver lidt abstrakt. Måske har I allerede et lille arbejdsnavn på den lille krabat inde i maven, men hvis I ikke har, så kan det være nemmere at forestille sig barnet, hvis man giver det et lille kælenavn. Det bliver ofte lettere at tænke på det som et lille menneske, så man kan fantasere om, hvordan personligheden er, eller hvordan vedkommende kommer til at se ud. Det kan gøre tingene nemmere, hvis man skriver sine tanker og følelser ned – eller bare det, der er sket i løbet af dagen – så du kan vende tilbage til det og reflektere over, hvordan det føltes lige netop på det tidspunkt. Når du ser det sort på hvidt, kan det også blive mere tydeligt, hvordan du har knyttet dig til det lille væsen, der venter på at møde dig.

week14

Uge 15

DIT BARN

Behåret lille krop

Hvis dit barn har anlæg for mørkt hår, så er det nu, det pigment begynder at blive produceret. Det er dog ikke sikkert, at selve håret er der endnu – for mange børn kommer det først flere måneder efter fødslen. Øjenbrynene dukker derimod op denne uge. På hele den lille krop er den tynde hud dækket af lanugohår eller dun. Det er der sandsynligvis for at hjælpe barnet med at holde kropsvarmen, og når fødslen nærmer sig, så forsvinder det mere og mere. Gennem den tynde hud kan man se små, tynde blodårer. Lillehjernen og rygmarven er skabt. Barnet begynder at lagre kalcium, der skal bruges til udviklingen af skelettet og dets knoglemarv. Selvom der ikke er nogen luft, så laver barnet alligevel vejrtrækningsbevægelser med brystkassen for at øve sig. Nu kan det også få tommelfingeren ind i munden.

MOR

Stakåndet af det mindste?

Dit moderhjerte er ikke bare blevet følelsesmæssigt større for at rumme det lille barn i maven; det har også øget sin fysiske kapacitet. Forklaringen er den stigende mængde blod, der kan gøre en del kvinder stakåndede og give dem hjertebanken. Det kan føles lidt ubehageligt de første par gange, man oplever det, men det er helt ufarligt. Livmoderen bliver jo større og større, men i starten af graviditeten vokser den først og fremmest opad, og dermed plejer trykket nedad at mindske. Så nu kan du måske fejre, at den mest akutte fase af konstant tissetrang endelig er ovre. Du har måske et svagt minde af den talje, du havde? Den og de stramme yndlingsjeans er en saga blot. I hvert fald det kommende år. Hvis det ikke er første gang, du venter barn, så er du sandsynligvis lidt større omkring maven, end du var sidste gang. Det skyldes, at din hud og mave allerede har været det hele igennem før, og derfor bliver den nemmere udvidet og breder sig nemmere ud denne gang.

PARTNER

Tal med babyen

Snart vil dit barn kunne opfatte lyde. Det indebærer, at du kan synge for og snakke med det gennem maven, og at barnet kan genkende din stemme, når det er blevet født. Det føles måske lidt mærkeligt i starten at sidde og synge for en mave. Men for barnet er det en stor tryghed at høre en velkendt stemme, når det først er kommet til verden. Hvis der er søskende, så kan du opmuntre dem til at snakke med deres kommende bror eller søster. Forskning har vist, at spædbørn foretrækker lyse stemmer – har du tænkt på, at du måske selv helt ubevidst bruger en lysere stemme, når du taler med små børn? Vidste du for resten, at mennesket ikke er det eneste pattedyr, som bruger denne teknik? Delfinmoderen synger for sin unge, når den ligger i maven, så den skal kunne genkende moderens specielle lyd, når den bliver født. Delfiner har forskellige navne på hinanden, og man tror, at det er hendes navn, hun synger for ungen igen og igen.

week15

Uge 16

DIT BARN

Tis i forstervandet

Barnet vokser så det knager og er nu ca. 14-15 cm langt og vejer ca. 100 gram. Muskler og knogler dannes, og det samme gælder neglene, som man kan se nu. Nu kan man også ane ansigtstrækkene. Barnet kan sutte på tommelfingeren og synke, og nogle gange, når det laver vejrtrækningsbevægelser og drikker af fostervandet, så kan det få hikke – det kan måske ikke mærkes endnu, men længere frem kan det mærkes i hele maven. Forstervandet omsættes hele tiden ved at barnet laver vejrtrækningsbevægelser, synker og siden tisser det ud. Det kan måske føles lidt mærkeligt, at nogen tisser inde i ens mave, men det er sterilt fostervand der kommer ud og det er en vigtig del af processen. Mængden af fostervand forøges også for hver dag, hvilket giver barnet mere og mere bevægelsesfrihed. Nervesystemet fungerer nu, barnet kan rynke på panden, og det fine hoved har en diameter på ca. 30 mm. Det lille, og endnu meget umodne barn, bevæger sig hele tiden, og bevægelserne bliver mere og mere koordinerede.

MOR

Tilstoppet næse?

Ligamenterne, der holder livmoderen på plads, strammer nogle gange, hvilket kan føles som en huggende eller stikkende smerte i siderne. Den opstår oftest i forbindelse med voldsomme bevægelser, fx hvis du nyser eller griner. Din mave vokser, og livmodervæggen udvides mere og mere. Lige nu pumper kroppen 20% mere blod rundt end normalt, og det kan i kombination med graviditetshormonerne få dine slimhinder til at hæve. Derfor kan du få mere udflåd, end du er vant til, og du bliver måske nemmere stoppet i næsen. Hævede slimhinder kan også medføre, at man nemmere kommer til at bløde. Det har du måske bemærket, når du har børstet tænderne, og dit tandkød er begyndt at bløde, eller at du ikke er forsigtig, når du pudser næsen, så du får lidt næseblod. Hold ikke op med at børste tænderne, men skift til en blødere børste. Hvis du er stoppet i næsen på grund af de hævede slimhinder, så kan du prøve at sove med hovedet lidt ekstra højt eller at bruge næsedråber eller spray med saltopløsning. Hvis det ikke virker, og det bliver for generende med den stoppede næse, så kan du spørge din jordemoder til råds.

PARTNER

Snart tid til ultralyd

Snart kommer I til at opleve en ofte himmelstormende følelse af at få det lille væsen i livmoderen at se. Den rutinemæssige scanning, man plejer at blive tilbudt omkring uge 18-21, plejer for mange at blive en konkret bekræftelse på, at I virkelig venter et barn. I mange regioner har man mulighed for at vælge, om man vil have at vide, om det er en dreng eller pige, der ligger i maven. Hvis det vel at mærke kan ses under scanningen. En del føler, at det kan være nemmere at knytte sig til barnet, hvis de ved, hvilket køn barnet har, mens andre slet ikke vil have det at vide og hellere vil have, at det skal være en overraskelse. Måske synes du, at det er rart at kunne være helt neutral med hensyn til køn og dit ufødte barn, eller også har du et stort behov for at overveje navne og vil fantasere om en fremtid med en lille purk eller en lille prinsesse på armen. Uanset hvilken holdning du og din partner har til det hele, så kan I nok regne med, at I får spørgsmålet fra jeres omgivelser – hvis I ikke vil afsløre det, så er et enkelt svar, at I venter et barn.

week16

Uge 17

DIT BARN

Tid til at tage lidt på

Det går hurtigt nu, barnet er ca. 18 cm langt, og vægten ligger på omkring 200 gram. Det mangler næsten helt underhudsfedt, men fra og med nu begynder det at lagre fedt i kroppen. En bestemt type fedt, der kaldes brunt fedt, fungerer lidt som et overlevelsesreserve for barnet og hjælper det med at holde varmen, når det er blevet født. Arme og ben er tynde – det meste af skelettet består stadig af blød og smidig brusk. Under det andet trimester er hjernens udvikling intensiv. Den beskyttes af løst sammensatte kranieknogler, der lidt efter lidt vokser sammen, men fontanellen – det store, bløde område mellem kranieknoglerne – bliver der længe; ofte indtil barnet er omkring to år. Øjenlåg dækker øjnene, der først åbnes i uge 26, men barnet opfatter alligevel sine omgivelser og kan reagere på det, der sker uden for maven ved fx at fare sammen ved pludselige, høje lyde. Det kan stadig bevæge sig forholdsvis frit inde i hindesækken. Barnet vejer nu mere end moderkagen, og graviditeten kan med stor sandsynlighed ses nu.

MOR

The glow™ - eller ikke ...

At være gravid behøver ikke altid indebære poser under øjnene, dårlig hud eller skavanker – tværtimod kan lige netop det andet trimester byde på et boost for både hår, hud og velværet. Den der ”glow”, som folk taler om, kan sagtens opstå, og mange sover også godt – en slags ro kan indfinde sig. Det er heller ikke umuligt, at sexlysten stiger på grund af den stigende blodmængde, eftersom den også påvirker bækkenområdet og slimhinderne i livmoderen. For dig, der slet ikke kan forstå, hvad vi snakker om, så er det smukke hår, den glatte hud og den fantastiske sexlyst ikke noget, som alle får. Der er ingen retfærdighed, når det kommer til graviditeternes fordele.

PARTNER

Tid til en rejse?

Overvejer I at tage ud og rejse, inden barnet kommer? Hvis graviditeten forløber uden alt for mange skavanker og går fint, så kan det være en god idé at gøre det snart. Man kan sagtens rejse både på land og i luften, men flyselskaberne kan have forskellige regler for, hvor sent i graviditeten, man må rejse med dem. Det kan også være klogt at høre med forsikringsselskabet, hvilke regler der gælder, hvis man får brug for lægehjælp, når man er i udlandet – de fleste indboforsikringer dækker for eksempel ikke hospitalsregninger efter uge 28. Du og din partner kan være nødt til at tænke en ekstra gang på bagagen – hvis I skal flyve, kan støttestrømper og næsedråber med saltopløsning være praktisk. Og hvis I rejser til solen, så er det naturligvis altid klogt at tage solcreme med, men eftersom gravide har nemmere ved at få pigmentforandringer, så er det en ekstra god idé at være omhyggelig med det nu.

week17

Uge 18

DIT BARN

Vokser i fuld fart

Barnet i maven vokser så det knager – nu vejer det 250 gram og er ca. 20 cm langt. Ørerne er flyttet derhen, hvor de skal sidde resten af livet, og stikker nu lidt ud fra hovedet. Øjnene er kommet tættere på forsiden af ansigtet, og de omgives af øjenbryn og en antydning til vipper. Under de lukkede øjenlåg er nethinden blevet klar, og den kan nu reagere på lys. Lyde er barnet lige begyndt at registrere. Det lille ansigt kan gøre grimasser, og på fingerspidserne samles der fedt, så man kan ane små linjer, der skal blive til fingeraftryk.

MOR

Hvornår mærkes spark?

Venter du på det første spark? Det er meget individuelt, hvornår man kan mærke det. Hvis du har ventet barn før, så ved du, hvilken følelse du skal lede efter, men hvis det er første gang, så kan det vare flere uger, før du kan mærke, at det virkelig var et spark. Nogle gange kan det føles som sommerfuglevinger, der flagrer, nogle gange kan man tro, at det er ens tarme, der bobler lidt ekstra. Det er heller ikke helt ualmindeligt, at moderkagen lægger sig mod livmoderens forvæg, hvilket gør det lidt sværere at mærke bevægelserne i starten, og at det tager lidt længere tid, inden man kan mærke små spark eller bevægelser. Omkring uge 18 får du tilbud om en rutinemæssig scanning. Det er en frivillig, smertefri og enkel procedure, hvor man ser en scanning af fosteret. Billedet viser bl.a., hvordan det udvikles, og om der måske er mere end ét barn derinde – og da kan du også få at vide, hvor moderkagen sidder. Når man foretager scanningen, kan jordemoderen også tjekke den forventede fødselsdato.

PARTNER

En eller flere

I kan med størst sandsynlighed ikke mærke, at barnet sparker endnu – selvom det er meget individuelt, så plejer man at regne med, at det for en førstegangsfødende varer helt til uge 20 og måske endnu længere. Men det er noget, man kan glæde sig til, eftersom det bliver et så konkret og tydeligt tegn på, at man skal være forælder. Mange siger, at de fik et stærkere bånd til barnet efter det første spark. Nu er tiden nok snart inde til 2.trimester - den rutinemæssige scanningen som ligger mellem uge 18-21. Scanningen er frivillig, men for mange kan det være rart at vide, at barnet udvikles, som det skal. Man kigger på hjerte, nyre og lunger og undersøger om der er tegn på kromosomafvigelser eller misdannelser. I forbindelse med scanningen kan man også se, hvor meget fostervand, der er og , hvor moderkagen sidder. Hvis I ikke har været til 1.trimesterscanning, er det også nu, man kan se, om der er ét eller flere børn i maven – hvis der er flere, så plejer det at blive en ekstra turbulent tid, før man har vænnet sig til de mange, og nogle gange modstridende, følelser. Hvis man venter mere end ét barn, kan man som forælder have brug for lidt mere tid og støtte for at forberede sig, og et godt tip er at tale med andre tvilling- eller trillingforældre. Ud over alle tanker hos jer som forældre, så kan det også indebære flere konsultationer hos jordemoderen for at tjekke, at børnene vokser, som de skal.

week18

Uge 19

DIT BARN

Babyen hører dig

Livet for barnet i livmoderen er stille og roligt, men langt fra lydløst, for mellem uge 18 og 20 udvikles barnets hørelse. Det bliver bevidst om lyde i dets omgivelser: blod, der strømmer gennem blodårer og navlestreng, hjerteslagene og boblende lyde fra tarmen – men også visse høje lyde, der trænger ind gennem livmodervæggen. Hjernens nerveceller, der har med de forskellige sanser at gøre: hørelse, lugt, smag, følelse og syn bliver mere specialiserede og skaber komplekse forbindelser. Omkring denne uge vil et tykt lag fedt begynde at dække barnets hud som en beskyttende hinde mod fostervandet. Det kaldes for fosterfedt og minder lidt om dej. Det meste af det forsvinder inden fødslen på samme måde som lanugohåret, som det sidder fast i. Nu kan man også tydeligt se anlæggende til tænderne – både til mælketænderne og til de tænder, som barnet får senere.

MOR

Babysnak og gode råd

Du har højst sandsynligt hørt – eller kommer snart til at høre – alle omgivelsernes spørgsmål om barnet og graviditeten. Nogle elsker at snakke om deres graviditet, at planlægge og virkelig træde ind i den hyggelige graviditetsboble. Andre orker ikke at fokusere på noget overhovedet på grund af kvalme, træthed og hormoner, der farer rundt. Og så er der dem, der føler sig lidt berøvet deres eget jeg – man er jo den samme person som før med andre interesser og forpligtelser end at vente barn. Alle følelser og måder at være på er lige rigtige – ingen kan bestemme, hvordan man skal forholde sig til sin graviditet. Mærk efter, hvordan DU vil have det. Styr samtaler, velmente råd og betænksomme spørgsmål i den retning, du ønsker, og føl dig tryg i at vide, at du bedst ved, hvordan din graviditet er, og hvem du er i den. Hvis du har en partner, så kan alle spørgsmål til dig gøre, at vedkommende kan føle sig ekskluderet. Din partner skal jo også være forælder, og selvom det er dig, der bærer barnet, så er I mindst to om dette. Hvis I ikke trives med omgivelsernes reaktioner, så snak om det og lav en aftale om, at du lader din partner fylde mere i samtalerne – både med venner, familie og sundhedsvæsenet. Du behøver fx ikke at være den, der ved mest – føl jer i stedet trygge i, at jeres fælles viden er nok!

PARTNER

Involveret i graviditeten

Det er vigtigt at ville være – og at få lov til at blive – inkluderet i graviditeten! Som partner har du ofte nøjagtig lige så stærke følelser for barnet, som din partner – den eneste forskel er, at du ikke bærer på det (det får du lov til om ca. 21 uger). Men ofte rettes omgivelsernes blikke og opmærksomhed mod den, der er gravid, især senere i graviditeten, når de kropslige forandringer bliver mere og mere synlige. Hun kæmper måske også med mange fysiske skavanker, og alle vil vise medfølelse og omtanke. Men selvom du måske slipper for bækkenløsningen, så skal du jo også være forælder, og dine tanker og oplevelser er vigtige. Et godt tip til, hvordan man kan føle sig – og blive – mere inkluderet, er aktivt at prøve på at deltage i samtalen: vær velforberedt, tag selv initiativ til at fortælle, at du skal være forælder, og stil spørgsmål til andre, som måske også venter barn eller allerede er forældre. I sundhedsvæsenet er man for det meste gode til at være opmærksom på både den gravide og partneren, men hvis du føler dig ekskluderet, så gælder det samme der: Sørg for at stille spørgsmål og vise, at der er flere kommende forældre i rummet.

week19

Det tredje trimester

Hvornår begynder det tredje trimester? Kan man træne? Og hvor meget plejer man at tage på? Vil du vide mere om tredje trimester? Så læs videre her!

Uge 20

DIT BARN

Griber og sutter på tommelfingeren

Dit lille barn er nu ca. 24 cm langt og vejer omkring 350 gram. Hovedet har en diameter på godt og vel 4 cm, og hjernen derinde er inde i en intensiv udviklingsperiode. Der bliver brug for flere millioner nerveceller til motorikken. Udviklingen af nervebanerne får barnet til at teste sine reflekser, gribe og sutte på tommelfingeren, som du kan se på billedet. Det synker også fostervand, hvilket er en medfødt refleks, der er vigtig efter fødslen, når barnet skal begynde at spise. Der er stadig ret god plads, så barnet kan bevæge sig: Det dykker og ruller rundt i den halve liter fostervand, det er omgivet af. Der er faktisk en temmelig stor omsætning på vandet: Halvdelen af det synkes faktisk af barnet hvert døgn, og lige så meget kommer ud som tis. Det lille hjerte slår mellem 110 og 160 slag pr. minut, nøjagtig som det skal. Indtil nu er dit barn vokset ca. lige meget hver uge som alle andre børn i livmødre verden over, men fra og med nu bliver der større individuelle forskelle på, hvor meget de vokser.

MOR

Halvvejs!

Hurra! Nu har du klaret halvdelen af graviditeten! Det er ikke ualmindeligt, at du begynder at føle dig træt. Og det er der overhovedet ikke noget mærkeligt i, eftersom din krop lige nu er ved at øge sin blodmængde med ca. 40-50% mere end normalt. Det er kroppens fascinerende og snedige måde at tilpasse sig og gøre, så graviditeten får de bedste forudsætninger overhovedet – alt det ekstra blod er nemlig nødvendigt, hvis barnet skal have den ilt og næring, det har brug for. Men det er ikke det eneste – blodet er der også, så du har lidt reserver, så du kan bløde, når du føder barnet. For sådan er det jo – man mister en del blod, selvom det ikke er noget, de fleste tænker på lige på det tidspunkt. For at undgå jernmangel er det vigtigt, at du husker at tage dit jerntilskud på 40-50 mg jern dagligt. Hvis du alligevel føler dig svimmel og meget træt, så tal altid med din jordemoder eller læge om det.

PARTNER

Første spark

Nu er I halvvejs! I har måske ikke mærket det første spark endnu, men det kommer snart. Lige nu hvor man kan begynde at mærke barnets bevægelser, så er det lidt svært at vide, om det virkelig er et spark – det kan næsten føles mere som en kildende fornemmelse eller som flagrende sommerfugle inde i maven. For dig, der ikke bærer barnet, så varer det sandsynligvis lidt, før du kan mærke de magiske bevægelser. Du skal ikke blive overrasket, hvis barnet er holdt op med at sparke, lige når du kommer frem for at lægge hånden på maven – barnet gør nemlig allerede lige præcis, som det har lyst til. Når din partner går rundt, så er de vuggende bevægelser ofte søvndyssende for barnet, hvilket ofte resulterer i, at barnet sover – men om aftenen og natten så bliver der fest og ballade inde i maven, når det er sengetid. Så et godt tip er at lægge hånden på maven, når I begge to slapper af om aftenen, og så kommer der lige pludselig et spark, og dit hjerte slår nok lige en ekstra gang. Jo længere ind i graviditeten, I kommer, desto kraftigere bliver sparkene, og hen imod slutningen kan I endda ane en lille hånd eller fod under huden.

week20

Uge 21

DIT BARN

Barnets første afføring

Nu er barnets tarme så veludviklede, at næringen kan optages fra det fostervand, som barnet synker. Størstedelen af næringen kommer stadig fra moderen via moderkagen, men en del af den passerer ned gennem tarmsystemet og lander blødt i tyktarmen. Det er der, vi finder det: barnets første afføring, eller mekonium, som det også kaldes. Der kommer mere i løbet af resten af graviditeten, og det kommer ud som en lille gave til den, der skifter de første bleer (hvis ikke barnet når at have afføring i fostervandet eller lige efter, det kommet ud). Det er ikke kun afføringen, der er ny. Nu er barnets knoglemarv også begyndt at hjælpe leveren og milten med at producere blodceller. Fra moderens blod kommer der antistoffer, som har til opgave at beskytte barnet mod sygdomme, når det kommer ud. Omkring det her tidspunkt plejer man også at kunne høre barnets hjerteslag ved hjælp af et stetoskop. Det kan være svært at vide, om det er moderens eller barnets hjerte, du kan høre, men for hvert slag, moderens hjerte slår, så når barnets hjerte at slå to slag, så lyt efter den lille og hurtige bankende lyd.

MOR

Spændt eller bekymret

Hvilke overvejelser gør du dig her inden fødslen? Er den begyndt at føles virkelig endnu? På samme måde som med alt andet, så er det meget individuelt, hvilke følelser man har. Det kan være længsel – både efter at få lov til at møde barnet, men også efter ikke at være nødt til at være to om at dele kroppen længere. Samtidig er det ikke ualmindeligt, at fødslen kan vække en del bekymringer, måske endda angst. Hvis du venter barn sammen med nogen, så begynder du måske at blive nervøs for, at der skal ske noget med din partner. Uanset hvor mærkeligt det end kan lyde for andre, så kan man føle en lammende skræk, hvis man ser ens partner gå op på en stige! Det er helt naturligt at have denne type følelser i forbindelse med fødslen, ens partner og det at blive forælder. Bekymringerne kan måske forklares rent biologisk. Når barnet er født, er du livsvigtig for det lille væsen, og derfor bliver bekymringer vækket til live, så du ikke udsætter dig selv for fare. Det at vænne sig til ikke at have fuld kontrol er en stor del af det at blive forælder. At få et barn er en stor, livsomvæltende begivenhed – sandsynligvis den uden tvivl største oplevelse, man nogensinde kommer til at få – og den påvirker alle. Det kan være en god idé at sætte ord på dine følelser ved at snakke med nogen – når man får mulighed for at udtrykke sine følelser og få styr på tankerne, er det nemmere at undgå unødvendige bekymringer. Det er jo også individuelt, hvor mange følelser man har – nogle ser med stor forventning frem til fødslen, andre går i panik ved tanken om den. Hvis du hører til de sidstnævnte, så kan det hjælpe at håndtere det rent praktisk ved at besøge sygehuset. Læs gerne om smertelindring og fødslens faser og deltag i fødselsforberedelse. Hvis bekymringerne bliver alt for store og påvirker din hverdag på en måde, der begrænser dig, så er det ikke noget, du skal prøve at løse selv. Der er hjælp at hente, og din jordemoder er det første skridt. Der kan du få information om terapi til at bryde dårlige tankemønstre eller hjælp til at få kontakt med en jordemoder med speciel viden om dette. Nogle steder i landet er der også såkaldte fødselscoaches, der har specialiseret sig i lige netop fødselsangst.

PARTNER

At stå ved siden af

Det er helt naturligt at være nervøs inden en fødsel – og det gælder også for den, der ikke skal føde, men derimod stå ved siden af, holde i hånden og opmuntre. Man kommer uden tvivl til at tænke på, hvordan man bedst muligt hjælper sin partner, men også på hvordan det kommer til at føles at se nogen, man holder så meget af, have så ondt. Man er måske også bange for, at barnet ikke har det så godt. Du er til en vis grad nødt til at acceptere følelsen af, at du ikke har fuld kontrol, selvom det kan være utroligt hårdt. Men der er ting, du kan gøre noget ved. Det er en god ting, hvis man er velforberedt og velinformeret om alt lige fra fødslens faser og smertelindring, til hvordan man finder rundt på sygehuset, og det er noget, du kan gøre allerede nu. Nervøsitet plejer som regel at forsvinde, jo mere man ved og kan. Jordemoderen tilbyder også fødselsforberedelse eller informationsmøder, man kan deltage i. Gruppesamtaler med andre kommende forældre kan også være til hjælp – at tale med andre i samme situation giver ofte svar på spørgsmål. For mange kan det være rart at høre, at man ikke er alene om at være bange for at besvime på fødegangen og ekstra rart samtidig at høre, at det er utroligt usædvanligt, at det sker! Men nogle gange er det ikke nok med information og accept af bekymringer; det kan blive for meget alligevel. Så skal du vide, at også du som partner kan kontakte jordemoderen og få redskaber til at håndtere dine bekymringer eller hjælp til at få en samtale med en fødselscoach, der arbejder med fødselsangst. Danmark er et af de lande i verden, der har lavest mødre- og børnedødelighed, så prøv at finde tryghed i det. Og husk, at de allerfleste børn bliver født fuldstændig raske!

week21

Uge 22

DIT BARN

Bløde ører og ny frisure

Alle sanser modner og udvikles mere og mere, for hver dag der går. Barnet har godt nok lukkede øjne hele tiden, men det kan alligevel se lys og mørke gennem de tynde øjenlåg. Ørerne har fået deres rigtige form, men de er stadig helt bløde. De kan dog godt høre alligevel, barnet kommer til at kunne huske stemmer og særlige musikstykker, hvis de spilles mange gange under graviditeten. Hænderne føler sig frem hen over ansigtet og kroppen, og smagsløgene på tungen udvikles. Det er også nu, at håret på hovedet begynder at vokse. Det er forskelligt, hvor meget hår et barn har, når det er færdigudviklet – nogle fødes med en ordentlig manke, men andre har lidt dun, der kun er synlige i modlys.

MOR

Din livmoder træner

Du har måske kunnet mærke, at maven bliver hård et kort øjeblik og derefter bliver blød igen? Det er plukveer, der kan begynde at dukke op nu, men de er som regel mere almindelige hen mod slutningen af graviditeten – fra det tredje trimester. Plukveerne kan du tænke på som livmoderens måde at træne inden fødslen. Selvom det kan føles lidt skræmmende de første par gange, så er det ikke farligt for barnet. Det er mere almindeligt, at de kommer, når du har været lidt aktiv, fx trænet eller har haft sex. Nogle gange er plukveer kroppens måde at sige fra på. Hvis du får plukveer om aftenen, når du endelig slapper af efter dagen, så skal du altså tænke på at prøve på at tage den lidt mere med ro i hverdagen. Men hvis de kommer meget hyppigt, når du slapper af, selvom du ikke er stresset, så skal du kontakte din jordemoder for at udelukke, at det skyldes blærebetændelse. Det vil man jo selvfølgelig altid gerne undgå, men det er ekstra vigtigt at have styr på, når man er gravid. Hvis dette ikke er det første barn, du venter, så kan du forberede dig på, at der er store chancer for, at du kan få plukveer både tidligere og kraftigere end første gang.

PARTNER

Reducér stress

Plukveer er noget, som din partner kan få fra og med nu, men de bliver mere almindelige hen mod slutningen af graviditeten. Det er livmoderens måde at øve sig på inden fødslen, og de kommer ofte, når man har været lidt ekstra aktiv. Hvis livet generelt er lidt ekstra stresset, så kan det også være kroppens måde at påpege, at den gerne vil tage den lidt mere med ro. Det er en god idé, hvis du som partner er klar over det, og at I kan snakke om, hvordan du kan aflaste.

week22

Uge 23

DIT BARN

Lunger i udvikling

550 gram og ca. 28 cm langt – barnet fortsætter med at vokse i et rasende tempo. Nu har hovedet en diameter på 5-6 cm, og det lille lårben, der bliver til kroppens største ben, er 4 cm langt. Nu begynder huden at få sit pigment, og de små lunger fyldes med fostervand fra nu og frem til fødslen. Lige præcis i fødselsøjeblikket presses fostervandet ud, eftersom barnets brystkasse klemmes sammen i fødselskanalen – den næste indånding barnet tager, kommer til at fylde lungerne med luft! Fra og med nu betragtes fostret som et barn rent juridisk, eftersom det rent medicinsk anses for at være levedygtigt. Det er yderst usædvanligt, at man føder så tidligt som nu i graviditeten, men den juridiske bestemmelse indebærer, at barnet har ret til behandling og dermed, at man prøver på at redde barnet, hvis det skulle fødes nu.

MOR

Planlæg forældreorlov

Nu begynder du måske at føle, at du kan det her med at være gravid, livet går sin stille gang, og maven vokser. Det kan føles, som om det er alt for tidligt at planlægge din barsel. Men faktum er, at jo mere du tænker nu, desto mindre er du nødt til at gøre (og tænke!), når barnet er født, og hjernen er blevet lidt tåget af at trøste barnet, give det mad og få det til at sove. Vi lover, at administration og planlægning er det sidste, du har lyst til at bruge din tid på, når den dag kommer. Senest tre måneder inden forventet fødsel, skal du fortælle din arbejdsgiver at du er gravid, og om du vil holde orlov inden fødslen, og det er en god idé at læse om, hvordan det fungerer med barsel. Hvis I er flere kommende forældre, så er det nu, I skal have samtalen om, hvordan I vil dele barslen. Det kan være en proces, der ikke altid er helt gnidningsfri. Forskningen viser, at forholdet har godt af, at man deler barslen, og så er der også noget om snakken, når alle siger, at ”den første tid med barnet er noget, der aldrig kommer igen”. Hvordan I planlægger og får det til at hænge sammen rent praktisk, det er helt op til jer – I ved jo, hvad der er bedst for jeres barn og jeres forhold!

PARTNER

Hjælp hinanden

Frem med kalenderen, for nu er det en god idé at planlægge barslen. Jo tidligere I snakker om, hvordan I vil fordele og planlægge den, desto bedre. Så får I en ting mindre at tænke på, når det lille væsen er kommet – for da kan bare det at komme uden for døren nemlig føles som en jordomrejse. I har tilsammen ret til 52 ugers orlov med barselsdagpenge, hvis I bor sammen. De sidste 4 uger inden fødslen er øremærkede til moren. Offentligt ansatte har ofte ret til at gå på barsel 6-8 uger inden terminen. Efter fødslen har I ret til 24 ugers orlov hver. Hvis I ønsker det, kan en del af ugerne overdrages til den anden forældre. Hvis man er lønmodtager er 11 af ugerne dog øremærkede, 2 uger i forbindelse med fødslen og 9 uger inden barnet fylder 1 år. Herudover er der forskellige muligheder for at forlænge eller udskyde dele af barslen. Hvordan I vælger at fordele den barsel, der ikke er øremærket mellem jer, er helt op til jer. Forskning viser, at et forhold har godt af, at man hjælper hinanden med barslen, og uanset hvor klichéagtigt det kan lyde, så er den første tid med dit barn noget, der aldrig kommer igen. Men alle har forskellige situationer og forudsætninger. Bor I ikke sammen, kan der for eksempel gælde andre regler, ligesom der kan være forskel på reglerne afhængigt af om man er lønmodtager, selvstændig, uden arbejde eller studerende. Find ud af, hvilke regler der gælder for dig/jer. Hvis du er i arbejde så tal med din A-kasse eller kommunen om, hvor længe du kan få barsel med løn. Undersøg også om jeres fælles økonomi nødvendigvis bliver dårligere, hvis den der tjener mest, er mest hjemme. Vær desuden opmærksom på, at der er forskellige tidsfrister der skal overholdes, når man planlægger barsel og søger om barselsdagpenge.

week23

Uge 24

DIT BARN

Stadig masser af plads

Nu, mere end halvvejs gennem graviditeten, kan man se, at barnet mere og mere begynder at ligne et nyfødt barn. Det er ca. 31 cm langt, vejer ca. 650 gram og har et stort behov for at bevæge sig (indtil videre er der stadig god plads til at sprælle rundt). Alt det, barnet har brug for med hensyn til varme, mad og stimulans, findes der i livmoderen. Det reagerer på flere og flere sanseindtryk – mærker sig frem, oplever smage, hører og reagerer på lyde. Stemmer, som barnet hører i dets nærhed, kan det lære at genkende og reagere på ved fødslen. Øjnene er for det meste lukkede, men de små øjenlåg kan blinke. Lungeblærerne, der kaldes for alveoler, begynder nu at udvikles og der produceres et stof, som kaldes surfactant. Surfactant har til opgave at holde lungeblærerne udspændte, så lungerne ikke falder sammen og klistrer sammen, når barnet skal fylde dem med luft for første gang. Hvis barnet skulle blive født allerede nu som et af de utroligt få børn, der bliver født så tidligt, så er der chancer for, at det kan overleve – selvom det ville have brug for omfattende pleje på en neonatalafdeling.

MOR

Sig hej til dine nye bryster!

Du har måske lagt mærke til, at dine bryster har været lidt anderledes det sidste stykke tid, og at blodårerne er blevet tydeligere? Det er fordi mælkekirtlerne er begyndt at modnes. Det er ikke usædvanligt, men det sker for langt fra alle, at der kan lække lidt mælk ud fra brysterne allerede nu. Det er råmælk, eller kolostrum, som det også kaldes. Den gule, lidt fedtede mælk dannes under graviditeten, og den er utroligt næringsrig, så barnet får så meget næring som overhovedet muligt de første måltider. Et par dage efter, at barnet er blevet født, så bliver den til almindelig brystmælk. Hvis det føles ubehageligt, at brysterne lækker mælk ud, så findes der indlæg, man kan købe på apoteket, som man kan lægge i bh’en, så slipper du for at føle, at du går rundt med to våde pletter. Nogle gange kan der lække lidt mere ud om natten, eftersom brysterne kan blive trykket sammen alt efter, hvordan man ligger – læg et håndklæde under, så slipper du for, at det bliver ubehageligt. Selvom du synes, at det er lidt besværligt og helst vil have, at det skal holde op, så skal du ikke prøve på at presse mælken ud, for da stimuleres mælkeproduktionen nemlig, og så bliver det bare til endnu mere. Hvis du ikke kan mærke nogen større forandring på dine bryster, eller hvis du tænker, at de er så små, at de umuligt vil kunne mætte et barn, så skal du vide, at størrelsen overhovedet ikke har nogen betydning her. Mængden af mælk påvirkes ikke af, om man har store eller små bryster, eller om de lækker mælk ud under graviditeten eller ej.

PARTNER

Forberede søskende

Er der kommende søskende derhjemme? Hvis ja, så er der stor risiko for jalousi, især hvis det er første gang vedkommende skal have et søskende. Tanken om at være nødt til at dele sine forældre med en anden – og endda nogen, man ikke kan se, mærke eller lege med – er ikke en særlig opløftende tanke. Børn ved jo ikke, at et hjerte bare vokser og vokser, når det finder kærlighed, og faktisk kan rumme uendelige mængder! Gå ikke ud fra, at barnet er lige så spændt på at møde det lille nye familiemedlem, som I er. I skal derimod lytte, bekræfte og tale med kærlighed og empati om alle følelser – og fortælle den ældre søskende, at man ikke kan levere en lillebror eller lillesøster tilbage til sygehuset, selvom forslagene er kreative og ærlige fra barnets side. Jalousi er en naturlig del, men det kan gøre den videre rejse nemmere, hvis man allerede under graviditeten forbereder og involverer det ældre barn: Syng yndlingssangene for maven, og fortæl, at barnet derinde kommer til at kunne genkende sin ældre søskendes stemme, når det er blevet født. Tegn tegninger, kærtegn maven og mærk efter spark. Hvis der er mulighed for det, så kan storebror eller storesøster tage med hen til jordemoderen for at lytte til hjertelyden. Hvis man er rigtig modig, så kan man lade barnet være med til at vælge navn … Når barnet er kommet til verden, så kan det være en god idé at bede familie og venner, der kommer på besøg, at sig hej til og snakke med den ældre søskende først – og gerne have en lille gave med til det ældre barn for at fejre. Et godt tip er at have et par indpakkede gaver klar til at lægge frem, hvis der skulle være nogen, der har glemt det.

week24

Uge 25

DIT BARN

Lidt mere stabil døgnrytme

Du har måske lagt mærke til, at barnet har særlige tidspunkter, hvor det sover og er vågent – det er faktisk nu, at barnet begynder at få en form for døgnrytme. Vågne perioder kan man mærke gennem de bevægelser, som man nu kan føle hver dag, og som for de fleste dukker op om aftenen og natten, når moderen slapper af. Man kommer som regel til at kunne genkende bevægelsesmønstret. Det er dog lidt forskelligt, hvor meget et barn bevæger sig – nogle er meget aktive, mens andre tager den lidt mere med ro. Hænderne er faktisk helt funktionsdygtige fra og med nu; fingrene har fået negle, og skelettet fortsætter med at blive hårdere. Nu er barnet 33-34 cm langt og vejer ca. 750 gram. Hvis barnet skulle blive født allerede nu, så er der gode chancer for, at det ville kunne overleve, hvilket er en tanke, der er ret fantastisk og måske også betryggende.

MOR

En konstant jagt efter toilettet

Skal du på toilettet hele tiden? Til forskel fra tissetrangen i begyndelsen af graviditeten, så skyldes det ikke længere hormoner, men at maven vokser, og at livmoderen presser mod urinblæren. Det, kombineret med at du lagrer mere væske om dagen, som om natten finder vej til urinblæren, gør, at det kan blive til mange toiletbesøg. For nogle kan tissetrangen være så konstant, at det føles besværligt at gå hjemmefra, fordi man er bange for ikke at kunne komme på toilettet. Selvom det føles trættende, at man ofte er nødt til at skynde sig på toilettet, så skal du bestemt ikke holde op med at drikke af den grund – kroppen har brug for meget vand og væske her under graviditeten. Noget, der faktisk hjælper, er at lave knibeøvelserne ofte. Hvis du ikke er kommet i gang med det, så gør det nu, og bliv ved med det, efter barnet er født. Vær opmærksom på, om du får ikke-fremprovokerede plukveer, mavesmerter eller at det svider, når du tisser. Det kan være tegn på blærebetændelse, hvilket du har nemmere ved at få som gravid. Hvis det er tilfældet, så kontakt din jordemoder – det er vigtigt, at du får behandling tidligt i forløbet, hvis du har blærebetændelse. Ved din næste graviditetskontrol, begynder din jordemoder at måle din mave. Med et centimetermål måles længden mellem kønsbenet (symfysen) og livmoderens øverste kant (fundus), og målet, som kaldes SF-målet, markeres på en kurve. Hvad målet er lige nu, er ikke så vigtigt, det vigtige er, at de kommende mål følger din kurve uden at foretage nogen dramatiske afvigelser opad eller nedad. Der er ingen grund til at tænke over, hvad der er normalt, for som med alle kurver er det vigtigste ikke at befinde sig midt på ”normalkurven”, men derimod at følge sin egen. Det samme gælder for barnet, når det er født, og I går til kontrol hos sundhedsplejersken.

PARTNER

Mål maven

Om ikke så længe kommer I til at gå til kontrol hos jordemoderen oftere. Der bliver flere besøg jo nærmere I kommer på den forventede fødselsdato, og i forbindelse med disse kontroller måler man bl.a., hvordan maven vokser. Det gør man ved at tage SF-målet – symfyse-fundus-målet for den, der kan lide en sproglig udfordring – som måles hen over maven med et klassisk centimetermål. Jordemoderen lytter også til barnets hjertelyd – enten med en trætragt eller med en ultralydsmonitor. Der bliver undersøgt urin, vægt og blodtryk tjekkes, og alle disse data registreres i moderens journal og bliver på den måde tilgængelige for dem, der tager sig af jer i forbindelse med fødslen. Hvis I er gift, betragtes du automatisk som forældremyndighedsindehaver, men hvis I ikke er det, skal forældre- eller faderskabet bekræftes hos kommunen. Det føles måske lidt mærkeligt, at man er nødt til at bekræfte et forældreskab, bare fordi man ikke er gift, men sådan er loven lavet. I kan bekræfte faderskabet via borger.dk allerede nu og frem til 4 uger efter fødslen. Derefter foregår det på en anden måde.

week25

Uge 26

DIT BARN

Små eller store kolbøtter

Barnets små øjne åbner og lukker sig. Vi ved jo, at barnet har reageret på lys og mørke et stykke tid nu, men man har kunnet se, hvordan børn i uge 26 løfter hænderne for at beskytte øjnene, når man har rettet et stærkt lys mod maven. Den store udvikling sker nu i barnets hjerne. Her indledes nu fase to af den store udvikling: Hjernebarken får sine furer og vindinger, så alle nerveceller får plads. Der er mange ting, der skal gøres rigtigt, for næste gang, der bliver koblet om i hjernen, er når barnet kommer ind i puberteten – det er en svimlende tanke, at der kommer en pubertet, nu hvor barnet ligger trygt derinde i maven. Barnet har styr på, hvad der er opad og nedad. Eftersom balanceorganerne i det indre øre nu er udviklet, så kan det mærke forskellen. Og barnet har rig mulighed for at teste, da det bevæger sig meget med kolbøtter og små saltomortaler. Du behøver ikke være bange for, at det skal blive viklet ind i navlestrengen, for dens proptrækkerlignende udseende gør, at den er temmelig fleksibel. Den består af en tyk, geléagtig substans, som effektivt beskytter de tre blodkar, der transporterer blodet mellem barnet og moderkagen.

MOR

Job og graviditet

Vidste du, at du har ret til at stille ekstra store krav til din arbejdsgiver under graviditeten? Ifølge den danske arbejdsret skal dit arbejdsmiljø nemlig være sikkert for både dig og dit barn. Det kan altså være nødvendigt at tilpasse dit arbejde: tunge eller anstrengende arbejdsopgaver, skal du ikke være tvunget til at udføre, og det samme gælder for fx farlige stoffer som opløsningsmidler eller smitte. Hvis din arbejdsgiver ikke kan garantere et trygt arbejdsmiljø, kan du blive fraværsmeldt med fuld løn. Tal med din A-kasse hvis du har brug for hjælp. Hvis du er en af dem, der er blevet ramt af mange fysiske skavanker, så kan det også indebære, at du er nødt til at blive sygemeldt. ”Normale” graviditetsproblemer betragtes som regel ikke som en sygdom, men hvis du har problemer med dårlig ryg, har kvalme, der aldrig går over, eller du bare har brug for at tage den med ro, for at barnet skal have det godt, så kan en læge skrive en lægeerklæring. Der kan også være mulighed for at blive sygemeldt delvist eller du kan prøve at tale med din arbejdsgiver om muligheder for at blive aflastet.

PARTNER

Hjælp til at passe på ryggen!

Nu bliver maven større og større. Du har måske lagt mærke til, at din partner er blevet lidt klodset? Det skyldes, at tyngdepunktet i kroppen drastisk forandres, hvilket faktisk kan være lidt svært at vænne sig til. Den voksende mave kan også give problemer med smerter i lænden og bækkenet – jo længere henne i graviditeten, din partner er, desto værre plejer det at blive. Men en graviditet kan indebære forskellige former for rygproblemer, fx ischias og bækkenløsning, så inden I styrter hen til den nærmeste kiropraktor, bør I tale med jordemoderen, som kan hjælpe jer med at finde frem til, hvilken type behandling der er brug for. Det kan være en fysioterapeut og øvelser, akupunktur eller et aflastende bælte. Der er et par ting, det altid er en god idé at huske på: Selvom din partner synes, at ryggen har det nogenlunde lige nu, så er det rart, hvis det bliver ved med at være sådan, og at I er lidt forsigtige med den. En gravid kvindes ryg er lidt mere skrøbelig end normalt, så sørg for, at du tager dig af de tunge løft i så stor udstrækning som muligt. Derudover er det vigtigt, at man bevæger sig hver dag. Hvis det gør ondt, så kan du foreslå, at hun tager korte skridt og ikke går så langt, har en rank holdning, undgår trapper og har gode sko – en fantastisk gaveidé, hvis du er modig. Og så var der det her med at slappe af! Det er supervigtigt at slappe af, og det gælder hele vejen frem til fødslen – det kræver energi at skabe et barn.

week26

Uge 27

DIT BARN

Prøver sine kræfter

Nu kommer der nogle tal: Barnet er ca. 37 cm langt. Foden er omkring 4 cm lang, lårbenet er ca. 5 cm, og hovedet har en diameter på 7 cm. Hele det lille væsen vejer næsten 1 kg. Huden er stadig tynd og dækket af fosterfedt, men ansigtet er blevet lidt rundere. Nu kan du måske mærke en lille fod, der bliver trykket mod maven – det er barnet, der prøver sine kræfter. Hvis du forsigtigt trykker imod, så kan du måske mærke, at barnet trykker tilbage. Alle bevægelser, både store og små, som barnet laver, træner musklerne, så det bliver stærkere i kroppen. Hvis barnet bliver født nu, så har det mere en 90% chance for at overleve – det har det meste, der er nødvendigt for at leve et liv uden for livmoderen. Lungerne kan trække vejret – selvom barnet højst sandsynligt ville have brug for hjælp i starten – og tarmene kan tage imod mælk. Derimod har det næsten ingen underhudsfedt, så det ville have brug for meget hjælp med at bevare sin kropstemperatur. Jo længere tid barnet bliver inde i maven, desto bedre – den sidste tredjedel af graviditeten, som du snart går ind i, handler lige netop om, at barnet skal samle underhudsfedt og blive helt modent.

MOR

Forkæl dine fødder

Er fødderne blevet forvandlet til et par store klumper for enden af benene? Det er fordi, din krop har kastet sig over en ny hobby: at samle væske! Ofte kan det føles helt okay om morgenen, med derefter blive værre om aftenen, især hvis det har været en hård dag. Det gør ofte underværker at hvile med fødderne oppe og at investere i et par gode sko. Selvfølgelig kan man se gravide kvinder løbe omkring i høje hæle på Instagram, men det hører til sjældenhederne. Det er heller ikke specielt efterstræbelsesværdigt, eftersom trange sko kan få fødderne til at hæve endnu mere. Du jubler måske ikke ligefrem over tanken om et par ”fodformede” sko, men hvis du nogensinde skal lade funktion vinde over form, så er det nok nu. Det er ikke så svært – de fleste sports- eller løbebutikker har ofte sko, der er gode til gå i, og man kan også få såler og indlæg for yderligere støddæmpning. Hvis du satser på et par funktionelle sko, men synes at de mangler det rette look, så kan du altid prøve at skifte snørebåndene ud og vips, så har du forvandlet dem til et par almindelige sneakers. Hvis nu din mave forhindrer dig i at overhovedet være i nærheden af at binde et par sko, så er sandalerne din bedste ven – de kan bruges en stor del af året sammen med et par strømper. Sørg også for at udnytte den gravides ret til at sidde med fødderne oppe, så ofte som muligt – også når du er i byen.

PARTNER

Øv på børnesange

Dit barns hørelse bliver bedre og bedre, og jo mere du synger for og snakker med det i maven, desto mere kan det genkende din stemme, når det kommer til verden. Det kommer til at styrke jeres nærhed til hinanden og give barnet ekstra tryghed. Det eneste, du skal gøre, er at grave i hukommelsen og finde de børnesange frem, du kunne lide som barn, og lære dem igen. Du vil uden tvivl opdage, at børn er vilde med gentagelser. En mental øvelse for dig som forælder kan derfor være at med urokkelig entusiasme synge Lille Peter edderkop ”da capo” i det uendelige. Sang handler ikke bare om hygge, nærhed og tilknytning, det handler også om, at børns kognitive evner rent faktisk styrkes gennem musik. Det siges, at børn, der bliver sunget for, bliver bedre til at lære sprog og matematik. Hukommelsen og motorikken lader også til at blive påvirket i en positiv retning – hvem ved, måske bliver dit lille barn også en ørn til at danse!

week27

Uge 28

DIT BARN

Vokser, så det knager

Nu er det ved at være en krævende lille krabat derinde. Barnet vokser – det er ca. 39 cm langt og vejer over 1 kg, og det vokser, så det knager. Det tager ca. 27 gram på om dagen, hvilket måske ikke lyder af så meget, men det stiller ret høje krav til moderens krop. Men det bliver også en mere intensiv kontakt – med små spark og skub gør det opmærksomt på sig selv. Man ved, at barnet nu har udviklet evnen til at huske.

MOR

Mangel på plads til lungerne

Barnet vokser, og du kan uden tvivl mærke det i kroppen – du bliver tungere og sveder sikkert mere, end du plejer. Du kan også blive forpustet af ingenting, hvilket er helt normalt. Det skyldes ikke bare jernmangel (men bed jordemoderen om hjælp med at holde øje med dit jernniveau!), men skyldes også i høj grad, at barnet vokser, og at der er mindre plads til mave og lunger. Samtidig er der nu et større behov for ilt flere steder i kroppen: hos barnet, i livmoderen, i nyrerne og i forskellige muskler. Dit hjerte arbejder hårdt og slår hurtigere (for at transportere den større blodmængde rundt), og derfor trækker du vejret lidt hurtigere end normalt. Vi ved, at det ofte begynder at føles lidt hårdt her, men det er alligevel vigtigt, at du prøver på at blive ved med at bevæge dig. Det forbedrer din blodcirkulation, hvilket er godt for ryggen, men det er også vigtigt, at du prøver på, at holde dig i så god form som muligt inden fødslen.

PARTNER

Hoved eller fod?

Måske begynder forældreskabet at føles mere virkeligt for dig nu, efterhånden som maven vokser. Det er tydeligt, at der er et lille væsen derinde, og du kan sikkert mærke, hvordan barnet bevæger sig, når du holder hånden mod maven. Bed jordemoderen om at vise dig, hvordan du kan kende forskel på barnets forskellige kropsdele. Det kan være en rar fornemmelse at vide, om det er en fod eller en hånd, der giver sig til kende, eller om du aer et hoved eller en lille numse.

week28

Uge 29

DIT BARN

En livlig baby

Indtil videre har barnet god plads til at skifte stilling og slå kolbøtter inde i livmoderen til trods for dets 40 cm og hele 1,2 kg. Men der bliver mindre og mindre plads, og nu kan man ane en fod eller en hånd på ydersiden af maven, når barnet stemmer mod for at vende sig. Hovedet er stadig stort i forhold til resten af kroppen, der virker mager, eftersom den endnu ikke har så meget underhudsfedt. Det er forskelligt fra barn til barn, hvor meget det bevæger sig og sparker, men de fleste afprøver sine kræfter, og det er ikke ualmindeligt, at de engang imellem kommer med et ordentligt spark, så man kan være lidt øm bagefter. Barnet er nu så stort, at sparkene kan nå helt op til ribbenene og ned til blæren (hvilket kan resultere i en lille overraskelse for moderen).

MOR

Åreknuder og hæmorroider

Hvis du er stresset eller vred, så reagerer barnet sandsynligvis på de stresshormoner, der frigøres og cirkulerer over til barnet via moderkagen. Der er jo ingen, der kan lide stress, så prøv på at berolige barnet ved at tage et par dybe indåndinger og slappe af. Hvis din graviditet er normal, og du er frisk og rask, da plejer tiden at være inde til endnu en kontrol hos jordemoderen omkring dette tidspunkt. Efterhånden som barnet vokser og fylder mere, så presses dine indre organer til side. Livmoderen presser på nedad og mod de store blodkar. Da kan man få mere synlige og markerede blodårer, og nogle gange opstår der åreknuder på benene. Det plejer at være rart med et par støttestrømper, og de hjælper desuden blodets tilbageløb. Du skal heller ikke sidde for meget med benene over kors (det er også et rigtig godt tip, hvis du har bækkensmerter!). Man kan også få åreknuder omkring endetarmen – bedre kendt som hæmorider. Den ubehagelige tilstand kan du genkende ved, at det svider og klør omkring endetarmsåbningen. Hæmorider forsvinder ofte helt, når barnet er født, men det er jo ubehageligt indtil da. Sørg for at drikke meget vand, bevæg dig og spis fiberrig kost, eftersom hård mave er hæmoridernes bedste ven. Hvis intet hjælper kan du få salve i håndkøb på apoteket eller få medicin på recept hos lægen.

PARTNER

Mere end et barn?

Hvis I venter tvillinger, så er der ikke lang tid tilbage til fødslen nu. Ca. 50% af dem, der venter tvillinger, har født inden udgangen af uge 37, og de andre følger hurtigt efter, da man plejer at sætte fødslen i gang for almindelige tvillingegraviditeter på det tidspunkt. Som kommende tvillingeforældre har man uden tvivl lidt mere at tænke på. At man ikke får specielt meget af den eftertragtede tid til sig selv efter fødslen, er der jo ikke nogen, der regner med (næsten ikke engang hvis man bare venter ét barn), men det hele skal nok gå, hvis man hjælpes ad. Betragt jer selv som et team: Hjælp hinanden og hav forståelse for, at I begge to har brug for et pusterum med jævne mellemrum. Hvis I oven i købet har en anden i jeres nærhed, der kan være til hjælp og støtte jer i hverdagen, så er det guld værd. Alle mødre, der har født børn, er nødt til at fokusere på at give kroppen den hvile, den har brug for, og undgå unødvendig stress. At blive forældre og den følelsesmæssige omstilling det er, kan være overvældende nok i sig selv. Hvis man har båret på og født to børn, så er der nok et endnu større behov for at slappe af, komme til hægterne og få lidt ekstra støtte.

week29

Uge 30

DIT BARN

Små ryk i maven

Barnet fortsætter med at vokse, og der dannes mere fedt under huden. Lige nu plejer barnet at være 41 cm langt og veje næsten 1,4 kg. Hjernen udvikles og vokser. Den skal blive stor, og for at den skal få plads, så krøller den sig mere og mere sammen og danner sine karakteristiske vindinger og flige. Nu er lungerne næsten helt udviklet, og barnet øver sig i at lave vejrtrækningsbevægelser ved at hæve og sænke brystkassen. Det er ikke usædvanligt, at disse øvelser kan give det lille barn hikke, hvilket kan føles som små ryk, eller at det giver et lille sæt i maven. Det er noget, man vil kunne mærke ofte i løbet af de kommende uger.

MOR

Pas på ryggen

Nu er der ikke særlig lang tid tilbage, og hvis du venter tvillinger, så er du nok snart i mål. Men selvom du nærmer dig mållinjen, så er det for de fleste nogle krævende uger, der venter – både fysisk og mentalt. Kroppen kan føles som en kolos, og du kan blive grædefærdig over selv de mindste ting, hvilket der overhovedet ikke er noget mærkeligt i – tredive uger med en krævende lejer er hårdt. Det er almindeligt, at man føler sig træt engang imellem og får plukveer. Det kan blive lidt bedre, hvis man holder små pauser i løbet af dagen, så snart du har mulighed for det, og benyt lejligheden til at slappe af med benene oppe. Den slags små ting i hverdagen, kan hjælpe dig med at få det bedre. Prøv på at lytte til kroppen og ikke mindst være god ved den – der er stadig ca. 10 uger tilbage, som barnet har planer om at bruge til at vokse sig stor! Nu er det almindeligt, at man kan få bækkensmerter som skyldes, at hormonerne blødgør og løsner led og sammenføjninger – især i bækkenet. Formålet med løsningen er, at fødselskanalen skal kunne udvides lidt i forbindelse med fødslen, så det er nemmere for barnet at komme ud. Det indebærer naturligvis ikke, at det gør mindre ondt. Tal med din jordemoder hvis det giver dig problemer, så får du hjælp, fx med særlige bælter til bækkenløsning eller tips til, hvordan du bedst muligt kan aflaste dit bækken og dine led i hverdagen.

PARTNER

Sæt ord på dine tanker

Hvad påvirker egentlig barnet inde i maven? Næsten alle vordende forældre tænker på og bekymrer sig om, hvordan deres baby har det. Du kan jo heller ikke altid påvirke, hvordan din partner lever eller har det, og det kan selvfølgelig vække nogle svære følelser. At ikke have kontrol over noget, der er så ekstremt vigtigt for en, kan være meget stressende for nogle mennesker. Hvis det er tilfældet for dig, så prøv at dele dine tanker og følelser med din partner eller dine venner – at sætte ord på det, du går rundt og tænker på, kan ofte hjælpe dig med at slappe af. Husk også, at jordemoderen er der for at støtte og rådgive – ikke kun den gravide, men alle vordende forældre.

week30

Uge 31

DIT BARN

Sov godt

Ved at overvåge børn i maven i længere perioder ved hjælp af scanninger, har man kunnet vise, at de drømmer, mens de sover – det er i hvert fald sådan, man tolker det, for barnets øjne bevæger sig på samme måde som sovende voksnes øjne, når de befinder sig i REM-fasen af søvnen. Tænk, hvis man vidste, hvad de drømmer om … I langt de fleste tilfælde har barnet ikke vendt sig, så hovedet vender nedad endnu, men der er børn, som er ude i god tid med hensyn til planlægningen af deres udrejse. Så sørger de for at lægge sig med hovedet (eller den lille numse) nedad i bækkenindgangen lige ved starten af fødselskanalen.

MOR

Kroppen forbereder sig

Du kan måske mærke, at det er lidt sværere at trække vejret, og det skyldes, at livmoderen fylder mere. Men lungerne gør sit bedste og har øget sin kapacitet, så du har en rimelig chance for at forsyne dig selv og barnet i maven med tilstrækkelige mængder ilt. Men det er alligevel ikke ualmindeligt, at du kan mærke, at din almindelige gåtur tager utroligt lang tid og indebærer en del prusten og stønnen. En anden konsekvens af den større livmoder er, at den stjæler lidt af mavesækkens plads – det kan med stor sandsynlighed indebære, at du har plads til mindre mad ad gangen og derfor er nødt til at spise lidt oftere. Du kan måske også mærke, at plukveerne kommer oftere, nu hvor maven er blevet større? Det er jo kroppen, som langsomt men sikkert gør sig klar til at føde. Du kommer sandsynligvis også til at kunne mærke, at belastningen på ryg og led bliver større for hver uge. Det er nu, du med god samvittighed kan overlade tunge poser til nogen, der ikke bærer et barn i maven. Hvis der ikke er andre i nærheden, så er det en god idé at fordele vægten mellem begge hænder, så du ikke kommer til at gå skævt med ryggen.

PARTNER

Sovepositioner til gravide kvinder

Det er sikkert ved at være en temmelig stor udfordring for din partner at finde en behagelig sovestilling. Den voksende mave er i vejen, man kan blive svimmel af at ligge på ryggen, eftersom den tunge livmoder kan trykke mod den store vene vena cava. Det lyder måske som noget fra middelalderen, men at sidde halvt op og sove kan være en løsning, eller at hun ligger på siden. Lifehacks, der kan være til hjælp, er at tage en oppustet badering til at hvile maven på eller at have store, faste puder til at lægge under det ene ben for at få en behagelig stilling, når man ligger på siden. Hvis du vil overraske hende med en gave, så drop de fancy stilethæle og gå i stedet efter en såkaldt graviditetspude. Den er designet til at give støtte til nakke, mave og ryg, og den kan være en redning efter lange søvnløse nætter. Efter fødslen er den perfekt til en øm, nyforløst krop – men også som ammepude.

week31

Uge 32

DIT BARN

Kraftige spark

Nu er der stor sandsynlighed for, at de kraftige sparks tid er her. Barnet har forbavsende stor kraft og kan give sin ømme mor nogen ordentlige spark. Et velrettet spark mod blæren kan sagtens resultere i, at man kommer til at tisse lidt i bukserne – betragt det som en lille påmindelse om at lave knibeøvelserne. Barnet vejer nu ca. 1,8 kg. Men barnet skal vokse sig endnu større – i løbet af de resterende otte uger skal det tage yderligere ca. 2 kg på. Hvor meget det rent faktisk vejer, når det kommer til verden, varierer dog og afgøres af flere forskellige ting, bl.a. genetiske faktorer, og i hvilken uge barnet bliver født. Hvis barnet har en tissemand, så er det nu, testiklerne starter sin vandring ned til pungen. Hvis pungen ser lige lovlig stor ud, når barnet kommer ud, så er det ikke noget, du skal være bekymret over. Hævelsen skyldes væske, der har samlet sig, og den forsvinder efter en uges tid.

MOR

Fødselsbrev

Det er helt umuligt at vide, hvordan ens fødsel kommer til at forløbe. Men der er ikke noget, som forhindrer en i at forberede det, man rent faktisk kan have styr på. I et fødselsbrev kan du skrive de ting, der er vigtige for dig, uanset om du skal føde vaginalt, eller om det bliver med kejsersnit. Og eftersom man aldrig med sikkerhed kan vide, hvor travlt det lille væsen har med at komme ud, så er det en god idé at skrive brevet ret snart. Et fødselsbrev skal naturligvis indeholde navn og CPR-nummer på dig, der skal føde. Men derefter kan du bare skrive en liste med det, du vil have, at personalet på sygehuset skal vide: om der er noget, du bestemt ikke vil, noget du er bange eller nervøs for, og hvordan eventuelle andre fødsler er forløbet. Hvis det er planen, at du skal føde vaginalt – hvilket det er for de allerfleste – kan det være en god idé at overveje, hvordan du har det med hensyn til smertelindring og fødselsstillinger. Alt dette er dog ikke noget, du behøver tage stilling til på forhånd, du skal bare skrive, hvordan du forestiller dig det. Et godt tip er at lade være med at skrive det som en lang roman og i stedet lave en punktliste, som personalet hurtigt kan læse igennem, når de står der, hvis det lige pludselig går hurtigt. Din partner, hvis du har en, eller en anden ledsager skal også vide, hvad der står. Hvis du er usikker på, hvordan du skal komme i gang, så finder du en tjekliste i Libero-appen. Og der er som sagt ikke noget, der er hugget i sten. Der er ingen overhovedet, som synes det er mærkeligt, hvis du skifter mening om noget af det, der står i brevet. En fødsel kan ikke skemalægges eller planlægges ned til den mindste detalje, og man kan ikke vide, hvad man kommer til at opleve. Hvis der er noget, som personalet på fødegangen er vant til, så er det ændrede planer.

PARTNER

Hjernegrød

Du har måske lagt mærke til, at din partner bliver lidt fraværende engang imellem? Mange gravide oplever – nu hvor man er ved at nærme sig mållinjen – at det er svært at holde fokus, svært at træffe beslutninger, og man glemmer en hel del. Det kan sagtens være, at det er de søvnløse nætter, der spøger, men at tankerne vandrer kan måske også skyldes, at både krop og hjerne fokuserer på barnet i maven. Den forestående fødsel, tankerne omkring, hvordan det bliver at være forældre – alt dette kan gøre, at det bliver svært at fokusere på noget som helst andet. Mange plejer at beskrive det som gravid-tåge eller hjernegrød. At man ligesom bliver lidt indadvendt, lader verden stå stille, samtidig med at man selv tjekker ud fra det meste. Det kender du måske fra dig selv? Selvom du ikke har barnet i din mave, så ligger en stor del af dit fokus sikkert på det lille væsen, der snart kommer til verden. Ting, du måske var lidenskabeligt optaget af før, føles måske lidt trivielle nu. Det er ikke så mærkeligt – det er bare et skridt i dine forberedelser på at blive forælder. Du kan forberede dig på forskellige måder. Nogle er mere konkrete – som at samle et puslebord, diskutere børneforsikring eller testkøre barnevogne (vi har en god tjekliste i Libero-appen med alt, man skal have snakket om). Men i dit indre føler du måske, at tankerne myldrer rundt – hvordan kommer fremtiden til at se ud? Hvordan kommer et nyt lille væsen til at påvirke vores familiekonstellation, hvor meget tid kræver et barn egentlig, og den der tid til sig selv, som man hører andre forældre snakke om – bliver man virkelig nødt til at give afkald på ens egne interesser? Snak om dette, og hvordan du har det, med din partner og dine venner. Der er ingen rigtige og forkerte svar, men det er ofte en god idé at ventilere sine tanker, og det, du går og tænker på, er jo noget, som alle kommende forældre oplever.

week32

Uge 33

DIT BARN

Huden glattes ud

Nu skal vi snakke om vægt! Ikke mindre end 2 kg er det lille væsen – som for blot et par uger siden ikke var større end et brombær – nået op på. Og det kommer til at veje endnu mere. Det skal tage 250 gram underhudsfedt på om ugen, og derudover så udvikles musklerne også. Lanugohårene, de lidt grove hårstrå, der dækkede kroppen, begynder at forsvinde, og huden bliver glattet ud og er ikke længere så rynket, som den har været. Evnen til at justere kropstemperaturen er også modnet, selvom det er en færdighed, som skal finjusteres, når barnet først er kommet ud! Alle organerne, på nær lunger og respirationscentret, er færdigudviklede.

MOR

Maven synker

Måske er maven sunket ned, måske er det for tidligt for dig endnu. Mange føler, at det er lidt af en befrielse, når det endelig sker, eftersom der så er lidt plads til, at lungerne kan trække vejret. Nogle påstår endda, at det føles, som om de har fået deres talje tilbage … Men maven synker som sagt ikke ned hos alle – det kan lige så godt ske lige før eller under fødslen. Det er ikke ualmindeligt, at man synes, at det føles lidt ubehageligt, når hovedet rører ved bækkenets nerver og muskler – en stikkende fornemmelse, der næsten kan føles som om, de bliver følelsesløse. Prøv at ligge lidt på siden. Så mindskes trykket på bækken, nerver og blodårer, hvilket kan få det til at føles bedre. At finde tøj, man føler sig godt tilpas i under denne del af graviditeten, er ikke altid det nemmeste. Man føler sig måske stor og oppustet, og man har ingen lyst til at lede efter ventetøj overhovedet, som man alligevel kun kan gå i et par uger, inden det er blevet for småt eller er ubehageligt at have på. Et godt tip er at blæse på ventetøjsafdelingen og i stedet tænke på, hvad du har lyst til at have på. En oversize T-shirt, et par behagelige tights, løsthængende skjorter eller en rummelig kjole fungerer ofte fint. Det kan også være sjovt at fremhæve maven i stedet for at gemme den – se, hvad der sker med en stram stretchkjole eller en stram nederdel med elastisk talje. Hvis du ikke er fan af tætsiddende tøj, så kan du alligevel markere maven med et bælte eller elastikkant, der sidder lige oven over den.

PARTNER

Uvelkomne kommentarer

Gravide maver kan se utroligt forskellige ud både med hensyn til størrelse og form. Mange gravide er desværre nødt til at leve med malplacerede kommentarer om deres maver; at de er for store, for små, at man venter tvillinger, at man burde holde op med at spise kager og tænke på figuren. Kommentarer om maven kan både være utroligt sårende og fremkalde negative tanker om mad, og de kan også bidrage til en hel del unødvendige bekymringer. Hvis man fx får at vide, at ens mave er ”såååå lille”, kan man risikere, at man begynder at blive bekymret for, om barnet virkelig vokser og udvikles, som det skal. Yderst få personer kunne finde på at kommentere en andens krop på den måde, hvis der ikke var en graviditet med i billedet. Men så snart nogen venter barn, så lader det til, at den gravide krop bliver et offentligt samtaleemne, og at det er helt i orden at sige, hvad man synes om den. Sådan er det naturligvis ikke, og her kan du som partner gå ind og forsvare og markere, hvis du hører nogen, der kommenterer en gravid kvindes omfang. Og nej! Man kan ikke afgøre barnets køn ud fra mavens form. Det er ikke andet end en sejlivet myte.

week33

Uge 34

DIT BARN

Skelner mellem lys og mørke

Nu er barnets kampvægt ca. 2,3 kg. Det er ikke mindre end 46 cm langt og har fødder, der er ca. 6-7 cm lange. Men der er stadig plads til ca. en liter fostervand i hindesækken, hvor barnet ligger og lytter til din knurrende mave og trygge hjerteslag. Derfor vil barnet gerne ligge så tæt på dig som muligt efter fødslen, eftersom det finder tryghed i kroppens lyde. Sutterefleksen er også tydelig lige nu. En del børn sutter på tommelfingeren, som du kan se, og man kan fornemme, at sutterefleksen også giver barnet tryghed, når det er kommet ud. Da kan barnet vise, at det er sultent og vil ammes ved selv at føre hånden op mod munden og sutte på den. Øjnene er udviklet, og pupillerne kan udvides og trækkes sammen. Der er forskere, som mener, at barnet allerede nu kan fokusere blikket. Noget, vi ved med sikkerhed, er, at det kan skelne mellem lys og mørke og dermed kan opfatte dag og nat.

MOR

Strækmærker

Nu er maven sandsynligvis blevet så stor, at navlen måske buler udad i stedet for indad – som en lille knap. Den får sin form tilbage efter fødslen, når der er plads igen. Du har måske også opdaget en mørk linje fra den øverste del af maven og nedad? Denne mørke linje, Linea nigra, er ofte tydeligere, jo mørkere hud, du har, men den kommer til at blegne efter fødslen, og i de fleste tilfælde forsvinder den helt. Det er også almindeligt, at man får strækmærker, som for det meste dukker op på brystet, maven og bagen. Hvor mange du får, er arveligt, og selvom de hos de fleste ikke forsvinder helt, så blegner de efter fødslen. Man kan købe forskellige olier og salver, der skal modvirke strækmærker, men der er intet bevis på, at det virker. Prøv i stedet at betragte strækmærkerne som et bevis på, hvad din krop har præsteret! Men det kan jo alligevel være rart at smøre og massere maven – både for dig og barnet. Hvis du er medlem af tvillingeklubben, så føder du nok ret snart. Når tvillinger som regel bliver født tidligere, skyldes det, at livmodermunden bliver udsat for en hårdere belastning, når der er to små børn. I gennemsnit plejer de fleste tvillinger at ville komme ud to til tre uger tidligere, end et barn, der er alene inde i maven, men det er slet ikke usædvanligt, at de kommer endnu tidligere. Ved en vaginal fødsel kan de komme lige efter hinanden – som om de har ligget i kø – men kroppen plejer som regel at være klog nok til at holde en lille pause, så der går lidt tid mellem det første og det andet barn.

PARTNER

Støtte under fødslen

Det eneste, man med sikkerhed kan sige om fødsler, er, at de sjældent kan planlægges. I har rigtig nok fået en dato for den forventede fødsel, men kun 5% af børnene mener, det er noget, de skal overholde. Der findes heller ikke nogen skabelon for, hvad du skal gøre for at støtte din partner under fødslen, når den endelig går i gang, eftersom alle fødsler er forskellige. Det, du kan vide, er, at det højst sandsynligt ikke bliver, som I havde forestillet jer det – mange ting kan ændre sig, når I først er der, og det er umuligt at vide, hvordan man har det på lige netop det tidspunkt. Der er dog nogle tinge, som du, der står på sidelinjen – i dit livs vigtigste birolle – kan hjælpe med. Først og fremmest så er det en fordel, at du ved, hvad der står i et eventuelt fødselsbrev. Hvis du derudover har læst om smertelindring og fødselsstillinger, er det nemmere for dig at forstå, hvad jordemoderen mener. Da kan du få rollen som guide og fortælle, hvad der sker, og hvor I befinder jer i forløbet – hvis det er noget, der kan virke beroligende. Som partner bliver man ofte også lattergasansvarlig. Da skal du instruere din partner om, hvornår og hvordan hun skal trække vejret, men du kan tage det helt roligt – du forventes ikke at kunne det på fingerspidserne i forvejen, jordemoderen skal nok vise dig det, når I er der. Du kan også hjælpe med at fugte en svedig pande og minde din partner om at drikke, hvis fødslen trækker ud. (Og glem ikke, at du også har brug for væske og energi!). Husk, at du er den, der kender din partner allerbedst og ved, hvad I har snakket om inden fødslen, så sørg for at tale på hendes vegne, hvis hun ikke selv orker at gøre det. Det vigtigste af det hele er, at du kan tilbyde en hånd at holde i og være den følelsesmæssige støtte, der kræves for at styrke selvtilliden. Bliv ikke overrasket, hvis hendes ønske lige pludselig er et andet end det, I havde snakket om eller det, der står i fødselsbrevet – det afhænger udelukkende af, hvordan hun oplever situationen. Tænk, at det er det, hun siger, når I er der, der gælder.

week34

Uge 35

DIT BARN

Står barnet fast?

Huden på det lille barn er stadig dækket af et tykt lag fosterfedt, vernix, der beskytter det mod fostervandet – når barnet bliver født, er der store chancer for, at en stor del af fosterfedtet stadig sidder på kroppen, så den ser lidt fedtet ud. Navlestrengen er næsten en halv meter lang og minder lidt om en gammel telefonledning: spiralformet, elastisk og stærk. Barnet vejer nu ca. 2,4 kg og kommer til at tage 25-30 gram på om dagen fra nu af. Hvis barnet fødes nu, er lungerne nu så modne, at det vil kunne trække vejret selv. Nu hvor den sidste del af graviditeten nærmer sig, plejer de fleste børn at lægge sig parat og stille sig med hovedet fast i bækkenet. Det kan være en af grundene til, at det bevæger sig på en anden måde end tidligere – der er jo ikke så meget albuerum som tidligere. Men selvom bevægelserne føles anderledes, så kan man mærke dem lige så tit som tidligere. Mange oplever, at barnet har mere bestemte sove- og vågenperioder – med en aktiv periode om aftenen – hvilket er en soverutine, som barnet sandsynligvis tager med, når det ikke længere ligger i maven.

MOR

Kommentarer fra omgivelserne

Er maven ikke lige lovlig lille? Er du sikker på, at du ikke venter tvillinger? Hvor meget har du egentlig taget på? Nu KAN du da ikke blive større! Eller også bliver du måske overrumplet af nogen, der tager sig den frihed at mærke på din mave uden at spørge først. Omgivelsernes reaktioner på graviditeten kan både gøre en skruptosset og ked af det – og det er der ikke noget galt i. For hvornår blev det i orden at kommentere eller tage på et andet menneskes krop på den måde? Du er ikke allemandseje, bare fordi du tilfældigvis er gravid, og det er omgivelserne nødt til at acceptere. At demonstrativt træde et skridt tilbage, når et par ubudne hænder nærmer sig maven eller med glad stemme svare ”tak i lige måde”, når nogen kommenterer, hvor ufatteligt stor, du er blevet, kan være en god måde at indlede en samtale om, hvornår det egentlig er i orden at kommentere andres kroppe. Vi ved, at man ikke altid orker at tage diskussionen – især ikke hvis det er en af dine nærmeste, der bærer sig klodset af, men hvis du viser, hvordan du har det med det, kan det være, at du slipper for det i fremtiden. Det er godt, at du giver udtryk for, at du bliver ked af det eller bekymret, når du hører deres kommentarer, for det er højst sandsynligt ikke afsenderens mening at få dig til at få det dårligt, og hvis du siger fra, så får vedkommende noget at tænke over og får mulighed for at ændre sin adfærd.

PARTNER

Op og ned?

Nu begynder det at blive trangt for barnet og tungt for moderen. Barnet trykker og presser på indefra, hvilket mildest talt er anstrengende. Det er ikke nogen dans på roser at være højgravid. Barnet har forberedt sig på fødslen i lang tid og begynder nu så småt at blive klar – det har sandsynligvis lagt sig til rette med hovedet nedad. Nogle få børn vælger andre stillinger: på tværs eller med numsen nedad, såkaldt sædestilling. Hvis det sker, så får man tilbud om et vendingsforsøg, eftersom man helst skal føde, så barnets hoved kommer først. Et vendingsforsøg indebærer, at en fødselslæge prøver på at få barnet til at ændre stilling ved at trykke på maven på en bestemt måde. Det kan se ubehageligt ud for den, der ser på, men lægerne har helt styr på, hvad de gør. Moderen kan dog blive lidt øm i mavemusklerne bagefter. Vendingsforsøg gør man tidligst i uge 36, og de er, hvilket du sagtens kan forstå, hvis du ser et, ikke noget, man skal prøve på at gøre selv. Det kan være godt at vide, at det ikke er alle vendingsforsøg, der lykkes, men at barnet selv kan tage initiativ til at vende sig senere. Hvis det er et barn, der virkelig ikke vil, og som i stedet bliver liggende i sædestilling, så kan det blive aktuelt med et kejsersnit. Mange børns hoveder, men ikke alles, kommer også til at stå fast hen imod slutningen af graviditeten. Det indebærer, at barnets hoved synker dybt ned i bækkenet. Når barnets hoved først står fast, kan barnet ikke vende sig igen, men bliver liggende der, hvor det er. Når du besøger jordemoderen, mærker vedkommende også efter, om barnets hoved står fast, eller om det er bevægeligt. Man kunne måske godt tro, at fødslen er lige om hjørnet, når hovedet står fast, men der er ikke nogen forbindelse mellem, om hovedet står fast eller ej og tidspunktet for, hvornår fødslen går i gang. Hvis man er førstegangsfødende, så plejer barnet at være lidt hurtigere til at lægge sig til rette end de børn, der kommer bagefter i søskendeflokken, men man ved ikke hvorfor. Men der er også en del børn, som overhovedet ikke er interesserede i at glide ned i bækkenet, og da taler man om, at barnet er bevægeligt.

week35

Uge 36

DIT BARN

Slutspurten tilbage

Nu er barnet ca. 47,5 cm langt og vejer mellem 2,5 og 2,7 kg – det kan variere lidt. Hele ansigtet er blevet lidt rundere og ser mere ud, som det kommer til at gøre, når du kommer til at se det for første gang i virkeligheden. Et færdigt væsen gør sig klar til at komme ud, der er kun slutspurten – den sidste måned – tilbage. Selvom barnet godt kan blive født allerede nu, og kroppen fungerer som den skal, så er det jo planen, at barnet skal tage et kilo mere på, inden det sker!

MOR

Blandede følelser

Det er ofte hårdt for både krop og sjæl at være gravid – i hvert fald hen imod slutningen. Man hører sikkert konstant kommentarer om, at man skal ”nyde graviditeten” eller ”gribe dagen”, og selvom det naturligvis er muligt for nogle, så føler mange sig både stressede og nervøse. Både når man er gravid, og efter barnet er født. Det kan være utroligt hårdt at høre om den der fantastiske følelse og ikke selv kunne mærke den. Mange bliver bange for, at de har de ”forkerte” følelser, tænker over, hvor den der stærke følelsesmæssige forbindelse til barnet i maven er eller tvivler måske på, at man bliver en god forælder. Alle disse følelser er almindelige, og de skyldes en masse forskellige ting. Måske var graviditeten ikke planlagt, eller også var den tværtimod superplanlagt og kostede masser af tid og tårer – så er det jo ikke så mærkeligt, at stressen over, at man måske ikke føler sig himmelstormende lykkelig, kan blive overvældende. Eller også overskygges lykken over at være gravid af angst inden fødslen, bekymringer over barnet i maven eller måske dårlige minder fra ens egen barndom. Der kan findes tusinde og atter tusinde forskellige grunde. Det er utroligt vigtigt, at man tør tale om disse følelser, for hvis man først tør tale om dem, så opdager man, at langt fra alle gravide er så utroligt lykkelige. For langt de fleste er følelserne for barnet en proces, der skal udvikles over tid – en tid, der er længere for nogle end for andre. For en del kommer den spontane kærlighed under graviditeten eller lige ved fødslen, men for mange tager det faktisk længere tid. Det kan tage uger eller måske måneder, inden det føles ægte, men du kan være sikker på, at kærligheden aldrig forsvinder, men derimod bliver ved med at vokse. Og det er sikkert allerede sådan, at du – måske ubevidst – allerede nu giver små udtryk for omsorg for barnet. En hånd på maven, når det sparker, små sange, du synger, eller at du rent faktisk har ændret store dele af din livsstil for barnets skyld. Vær sød mod dig selv – du bliver en god mor.

PARTNER

Snart forældre!

Måske længes du utroligt meget efter, at barnet skal komme nu! At få lov til at se og holde dit lille barn i virkeligheden. Når man tænker meget på barnet, der snart skal fødes, kan man ikke undgå at komme til at tænke på det store ansvar, der venter. Det er en temmelig svimlende fornemmelse at vide, at du i meget lang tid fremover kommer til at få privilegiet, at være et af de vigtigste mennesker i dit barns liv. Det er ret almindeligt, at man – når man venter et barn – begynder at tænke på sine egne forældre, sin barndom og sin opvækst. Hvordan du betragter dit kommende forældreskab påvirkes naturligvis af, hvordan din egen barndom har været, og den er et vigtigt skridt i udviklingen af følelsesmæssige bånd til dit barn. Nogle ting kan man se tilbage på med glæde og ønske at give dem videre til sit eget barn, samtidig med at der findes ting, man bestemt ikke har lyst til at føre videre. Uanset hvordan du opfatter din barndom, så er det et godt tidspunkt at tænke over, hvad der er vigtigt for dig. Men dit forældreskab bliver anderledes end dine forældres, eftersom du og din partner er to helt andre personer, men benyt lejligheden til at snakke om, hvordan I bedst kan skabe et forældreskab, som I begge to tror på, og hvilken type støtte I har brug for fra hinanden.

week36

Uge 37

DIT BARN

Parat til at komme

Klar! Eller njae, barnet er oftest så tilpas klar til livet, at det kan klare sig uden neonatal pleje, hvis det skulle blive født nu. Men de fleste forældre må vente yderligere et par uger, inden tiden er inde til at ses. Barnet har nemlig stadig et par ting på sin to do-liste inde i maven: Tage 200-250 g på om ugen for at have endnu mere at tage af, når det er kommet til verden. Udsætte lungerne for hård træning ved at trække fostervand ind og presse det ud igen. Fylde depoterne med vigtig næring, så det kan klare den krævende fødsel. Øve sig lidt ekstra i det her med koordinationen – det at kunne tage fat om ting med fingrene er noget temmelig nyt. Og – hvis det ikke er gjort endnu – vende hovedet nedad mod bækkenet. Hvis det nu er sådan, at barnet har valgt at vende numsen nedad, så får man tilbudt et forsøg på at vende barnet.

MOR

Ventetiden er snart ovre

Er puslebordet klar og tasken til fødegangen pakket? Det kan være på tide at ordne det nu – vi har en lille tjekliste i appen. Du har sikkert stadig yderligere en konsultation eller to hos jordemoderen, inden tiden er inde. Hvis der er noget, som bekymrer dig inden fødslen, så benyt lejligheden til at snakke om det. Selvom du har skrevet et fødselsbrev, så er det almindeligt, at man også noterer, hvad du vil, eller hvis der er noget, du er bekymret for, i din journal. Den følger med fra jordemoderen til fødegangen, så de medarbejdere, der er der sammen med dig, kan læse den. Nu får du måske stadigt kraftigere plukveer i livmoderen. De er ikke farlige – du skal bare betragte dem som påmindelser om, at tiden snart er inde til, at du skal møde dit lille barn for første gang. De fleste er holdt op med at arbejde omkring dette tidspunkt og gået på barsel – det kan være rart at få lidt tid til at slappe af og samle kræfter, inden den livsomvæltende begivenhed, der venter. Og få lidt tid til at forberede sig. Hvis I er flere forældre, så sørg for at dele ansvaret med at gøre klar til barnets ankomst mellem jer – dels så du får mulighed for at hvile dig lidt, men også så din partner får mulighed for at få et overblik over tingene. Har du planer om at amme barnet? Forbered dig på, at det kan være krævende. Barnet har en stærk sutterefleks, og det er ikke unormalt at opleve ømhed og ubehag de første dage og i forbindelse med at mælken løber til. Nogle kvinder oplever stærke smerter og får sår på brystvorterne. Det er altid vigtigt at lede efter årsagen til smerter, der ofte blot skyldes at barnets teknik ved brystet ikke er god nok. I den situation er det vigtigt at bede om hjælp. Prøv desuden at finde dig til rette med, at det kan være udfordrende og meget tidskrævende i starten, for når det først er på plads, så bliver det nogle hyggelige stunder for jer begge to. Man ved i dag meget om, hvad der er vigtigt for at amningen kommer godt i gang; lig hud mod hud med barnet så meget som muligt, find behagelige ammestillinger, hvor barnet får godt fat, lad barnet komme til brystet så ofte det vil, og få hjælp og støtte fra din partner. Bed også personalet på fødegangen om hjælp, – de kan fx vise dig, hvordan man kan malke lidt ud selv, når barnet skal ammes de første gange og vejlede dig i gode ammestillinger.

PARTNER

Almindelige bekymrende tanker

Fødslen nærmer sig, men er jeg overhovedet i stand til at være forælder? Det er helt normalt at være bekymret – men du skal nok klare det! At føle sig tilpas nervøs og spændt på fødslen betyder bare, at du er ved at forberede dig på det, der venter. Det er nok de færreste, der ikke er nervøse og nogle gange næsten panikslagne, når de skal møde deres barn for allerførste gang. Usikkerhed i begyndelsen af et forældreskab er ikke en dårlig ting – tværtimod! Den gør dig ekstra opmærksom på barnets signaler, og det er lige netop den slags forældre, din lille nyfødte har brug for.

week37

Uge 38

DIT BARN

Fuldbårent og klar

Nu vejer de fleste børn over 3 kg. Barnet er fuldbårent, og en del børn bliver født allerede nu. Hvis det er det første barn, så er det derimod almindeligt, at barnet bliver liggende i maven tiden ud og ofte lidt længere endnu. Det kommer ganske enkelt ud, når det bestemmer sig for, at tiden er inde – der er ikke så meget andet at gøre end at vente på, at det er klar. Som regel har det i det mindste anstrengt sig så meget, at det er sunket et stykke ned, så det bliver nemmere for den, der bærer barnet, at spise og trække vejret. En fødsel er krævende selv for barnet, så det har forberedt sig godt ved fx at lagre ekstra næring. Underhudsfedtet fungerer også som et lille energidepot det første stykke tid uden for maven.

MOR

Hvil gør godt for dig

Nu står du sandsynligvis over for et par hårde uger, der er præget af venten og fysiske udfordringer. Det kan være svært at finde behagelige stillinger at sidde og ligge i, eftersom maven nu er både stor og i vejen. Søvnen driller måske også – måske sover du dårligt og vågner ofte – det er kroppen, der er ved at forberede sig på barnets ankomst og dermed sandsynligvis også uregelmæssige sovetider. Selvom du ikke plejer at kunne falde i søvn midt på dagen, så prøv at benytte lejligheden til at hvile dig, så ofte du kan – læg dig på sengen et øjeblik og giv slip på alle pligter. Lige nu er din eneste vigtige pligt at passe godt på dig selv. Barnet bliver ikke irriteret over støv i hjørnerne, eller at du har glemt at vaske håret. Hvis du tilhører de heldige, der har ekstra energi til overs her sidst i graviditeten, så er det bedre, at du bruger den på at gå en tur eller lave noget andet, du ved, får dig til at føle dig godt tilpas! Måske leder du efter det første rigtige tegn på, at fødslen snart går i gang? Der findes en række forskellige tegn på, at det er ved at være op over, men egentlig er der kun to tegn på, at den virkelig er gået i gang: vandafgang eller regelmæssige veer. Når du har haft veer i et par timer, og der er 3-5 minutter imellem dem, så er tiden inde til at ringe til fødegangen. Brug ve-timeren i appen, så slipper du for selv at holde styr på tiden – når du snakker med fødegangen, så spørger de nemlig altid om, hvor lang tid, der er mellem veerne. Starter din fødsel med at vandet går, ring da til fødegangen og hør hvordan du skal forholde dig.

PARTNER

Langsom ventetid

Når man går og venter, så kan det føles, som at tiden bare snegler sig af sted. Et tip – ud over, at man prøver på at holde sig frisk og rask, så du ikke risikerer at smitte din partner, og så du kan være med til fødslen – er at prøve på at finde lidt at lave inden barnets ankomst. Hvis tasken, I skal have med på sygehuset, ikke er pakket endnu, så er det en god idé at få det ordnet nu (i Libero-appen kan I se en pakkeliste) – det er måske det sidste, man har lyst til at tænke på, når veerne virkelig er i gang. Tilhører du de forudseende, der allerede har pakket en taske, som har stået i et hjørne og samlet støv i ti uger? Så tjek den en ekstra gang for at se, hvad der egentlig havnede i den. Måske har du fået lidt større indsigt i tøjstørrelser og ved, at den der supersøde body i størrelse 48 bliver for lille til barnet. Det kan også være en god idé at tage din partner med på en eller anden form for aktivitet, så I begge to bliver lidt distraherede og ikke føler, at dagene bare går med at vente. Vi snakker ikke om bjergbestigning eller et overfyldt shoppingcenter, men mere at gå stille og roligt rundt på et halvtomt museum eller nyde naturen i et lavt tempo – tilpas lange og tilpas krævende aktiviteter, der gør, at hun ikke føler sig fastlåst til hjemmet med blikket rettet mod uret. Et andet tips er at forberede mad og lægge det i fryseren – det er utroligt rart at slippe for at bruge tid og energi på madlavning, når man kan bruge den på bare at sidde og se på sit lille nyfødte barn. Det er en aktivitet, som de fleste forældre kan bruge timevis på, hvis de har mulighed for det. Og så tager det selvfølgelig tid at give barnet mad, skifte ble, trøste, nusse, bære, give barnet mad, skifte ble osv. Inden man står midt i det, har man svært ved at forstå, hvor meget tid det kan tage at passe sådan et lille væsen. Havde I planer om at købe en ny barnevogn og overså den lille detalje, at der var lang leveringstid? Bare tag det roligt – I er bestemt ikke de eneste, og man kan ofte finde utroligt fine brugte barnevogne. Derudover sætter det lillebitte barn ofte pris på at blive båret i et bæreslynge tæt på kroppen i stedet for at ligge i en barnevogn, det første stykke tid. En god autostol – især hvis I har planer om at køre hjem fra sygehuset i bil – er derimod vigtigt at prioritere højt. Hvis panikken kommer snigende, fordi I ikke har købt så mange ting til barnet, så kan du ånde lettet op. De små væsner kræver ofte mindre, end man forestiller sig. Husk også at bruge dit netværk – der er mange, som har fået børn, der tit bare er glade for at kunne låne ting ud eller forære det væk, som deres lille øjesten er vokset fra.

week38

Uge 39

DIT BARN

Start med mors antistoffer

Barnet er nu mere end klar og har fået næring og antistoffer nok, så det kan klare sig det første stykke tid uden for livmoderen og væk fra moderkagen. Et nyfødt barn har i modsætning til, hvad man ofte hører, ikke et dårligt immunforsvar – det kan faktisk udvikle et immunforsvar over for de fleste former for infektioner. Derimod har den lille krop jo aldrig været udsat for nogen infektioner før, hvilket er nødvendigt, hvis immunforsvaret skal udvikles. Det er derfor, børn starter livet med moderens antistoffer, hvorefter de udvikler deres eget immunforsvar, efterhånden som de bliver udsat for forskellige infektioner. Det er dog en god idé at beskytte barnet mod forkølelser og andre sygdomme lige her i starten, når det er helt nyfødt. Lad barnet lære jer forældre at kende lidt, inden I løber rundt i byen eller går på café. Det er også en god idé at være alene i babyboblen og vænne jer til den nye situation set ud fra et smittesynspunkt. Derefter kan familie og venner, der helt sikkert gerne vil byde den lille velkommen til verden, komme på besøg, hvis bare de er friske og raske. Der er heller ingen regler, der siger, at alle skal have lov til at holde barnet, når det er helt nyfødt. Hvis du ikke har det okay med det som forældre, så må andre nøjes med at glædes over og beundre det lille nye væsen på afstand.

MOR

Hvordan starter fødslen?

Hvis du har fået en tid til et planlagt kejsersnit, så kender du både dato og klokkeslæt for, hvornår du får lov til at møde dit barn, hvilket er en ubeskrivelig følelse efter at have båret det i dig i mange måneder. Men hvis du – som de fleste andre – skal føde vaginalt, hvordan ved man så, hvornår tiden er inde? Hvis det desuden er ens første barn, så har man jo ikke noget at sammenligne med. Det her med at vandet går er noget, som mange har som holdepunkt for, at fødslen går i gang. Men faktum er, at det kun er 10-15% af alle fødsler, der starter på den måde, så det er altså mere almindeligt, at vandet går under selve fødslen. Derudover skal du ikke forvente dig det helt store Hollywood-splash – det kan selvfølgelig godt være som på film (bortset fra at barnet sjældent kommer som en raket lige efter vandet). Det er mere almindeligt, at det løber langsomt, eller at der pibler en mindre mængde væske ud. Du skal dog altid kontakte fødegangen, hvis du ved – eller har mistanke om – at vandet er gået, da de så kan fortælle dig, hvad du skal gøre. Det kan med andre ord ikke betale sig at sidde og vente på, at vandet skal gå – det du i stedet skal have styr på, er veerne. Hvis de er regelmæssige – tre til fire veer inden for ti minutter – og cirka et minut lange, så er tiden inde til at ringe til fødegangen. Hvis du er i tvivl, så er det bedre at ringe en gang for meget end en gang for lidt – der er ikke nogen på fødegangen, der vil synes, at du ringer for tit. Hvis du er nervøs eller ikke ved, hvordan du skal tolke kroppens signaler, så er det bedre at ringe en gang ekstra. Derudover er det naturligvis supervigtigt, at du ringer, hvis der er noget, du synes føles anderledes – måske mindskede fosterbevægelser, eller hvis du får blodigt udflåd.

PARTNER

Baby blues

Nu varer det ikke så længe, før I står med jeres lille barn i favnen. Det er en temmelig abstrakt følelse, man umuligt kan forstå, før man selv har oplevet det. Vi håber, at I har mulighed for at tilbringe meget tid sammen og sammen med barnet i starten. Vi ved godt, at det lyder som en kliché, men den første tid med jeres lille barn kommer ikke igen – muligheden for at forundres over det lille væsen, I har skabt, er værd at tage vare på. For mange bliver denne første tid utroligt følelsesladet. Langt de fleste, der har født et barn, kan fornemme en mindre nedstemthed i starten. Baby blues, som det kan kaldes, er helt normalt og skyldes dels udmattelse efter fødslen, hormoner, der går amok, og naturligvis den kæmpestore livsomvæltning, det er at skulle tage sig af et nyt lille væsen. Men det er ikke kun gråd. Som regel er følelserne som en rutsjebane – man kan føle sig som den lykkeligste i verden, og næste sekund så stortuder man, føler sig apatisk og generelt magtesløs, for derefter at vende tilbage til glædesrusen. Selvom du ikke har båret barnet, så er det almindeligt, at man som partner også føler sig nedstemt. Og det er der ikke noget mærkeligt i – man påvirker jo hinandens befindende. Hvis nedstemtheden ikke vil forsvinde, og du kan se, at din partner har det dårligt, så kan det handle om en fødselsdepression, og det er noget, man har brug for hjælp med at overvinde. Sundhedsplejersken plejer at være dygtige til at se, hvordan de nybagte forældre har det – altså også dig – men man kan også kontakte sin egen læge eller sundhedsplejersken, hvis nogen af jer har brug for hjælp.

week39

Uge 40

DIT BARN

Denne uge så?

Barnet vejer lige omkring 3,5 kg, men størrelsen på børn varierer, når man er så langt henne i graviditeten. Der er nogen, der er mindre, og nogen, der er større, når de kommer ud. Her i uge 40 bliver de fleste børn faktisk født, selvom det kun er ca. 5 %, der bliver født på den forventede dato. Det er altså helt normalt, at det varer lidt længere end den der dato, man har gået og ventet på, så du skal ikke være bekymret. Ifølge sundhedsvæsenet er man først overbåren, når der er gået to uger efter den forventede fødselsdato. Hvis barnet bliver født vaginalt, kan man se, at det har en lidt spids hovedform, hvilket ikke er så mærkeligt, eftersom det lille hoved lige er blevet presset igennem en trang fødselskanal. Men du kan være helt rolig – inden for et døgn eller to har hovedet fået sin runde form tilbage igen. Mange nyfødte børn er også påvirkede af graviditetshormoner. De kan medføre, at størrelsen på nogle kropsdele er større end ellers, fx så kan brystvorterne være hævede og kønsorganerne se u proportionelt store ud. Det er helt normalt, og hævelsen forsvinder ret hurtigt.

MOR

Klar til at føde

Vi ved, at man kan føle, at hver dag, der går, er en dag for meget at vente på barnet. Men hvis det føles håbløst at passere den forventede fødselsdato, så kan det være en trøst at vide, at 90% af alle, der har passeret uge 40 af sig selvkommer til at føde deres barn, inden uge 42 er omme. Selvom hver eneste morgen uden det mindste tegn på, at barnet har lyst til at komme ud, er belastende, så er der ikke andet at gøre end at fortsætte med at kæmpe. Du har måske hørt nogen sige, at det at føde et barn er som at løbe et maraton. For en, der ikke er løber, er det måske ikke nogen særlig god reference, men man kan måske alligevel fornemme, hvor stor en belastning det er for kroppen, og at det med stor sandsynlighed fortsætter i temmelig mange timer. Det er altså en temmelig god idé at lade batterierne lidt op inden fødslen. Men hvordan skal man kunne gøre det, når det eneste man vil have er, at barnet skal komme? Det handler fx om at hvile sig og spise meget langsomme kulhydrater. Det er også en god idé at øve sig i at trække vejret dybt, eftersom det forbedrer ilttilførslen og giver mere energi. Eftersom du ikke kan vide, hvornår barnet starter løbet, så er det en god idé ikke at udskyde afslapningen og tænke, at i morgen så begynder du med det. Husk også, at din krop – uanset hvordan den ser ud – rent faktisk er skabt til at føde børn. Den har været genial og har brugt ikke mindre end 40 uger på at forberede sig. Selvfølgelig gør det rigtig ondt at føde børn – det kan man lige så godt indse – men til forskel fra de fleste andre smerter, så signalerer fødselssmerte ikke, at der er noget galt i kroppen. Det kan være en god ting at have i tankerne, når det gør allermest ondt. Prøv at tage imod den første ve med fuld tillid til, at din krop kommer til at fortælle dig, nøjagtig hvad du skal gøre. Og tag også imod smertelindring, hvis du kan mærke, at du har brug for det, for der er ingen prestige i at føde uden.

PARTNER

Snart en baby at kramme

Er det onsdag i dag? Så er der lidt større chance for, at barnet kommer. For ifølge statistikken, så bliver der født flest børn lige netop om onsdagen. Søndage er derimod den dag, hvor der er færrest børn, som vil komme ud. Hvis barnet stadig ligger i maven, så fortsætter I med at besøge jordemoderen med jævne mellemrum, hvor man foretager de almindelige kontroller som fx at måle livmoderen, lytte til barnets hjerte og se, hvordan det ligger i maven. Langt de fleste fødsler går i gang af sig selv, når barnet synes, at tiden er inde. I Danmark tilbydes alle gravide igangsættelse af fødslen når man er cirka 41+3-5. Ved igangsættelse bruger man forskellige metoder: vestimulerende piller, ballonmetoden, prikke hul på forstervandet eller at give vestimulerende drop. Det er forskelligt, hvilken metode man vælger at bruge – det afhænger af omstændighederne, og hvor moden livmodermunden er. Det kan måske være rart at vide, at en igangsat fødsel ikke behøver være så meget anderledes end en, der er gået i gang af sig selv, og at jordemoderen begynder at diskutere og planlægge en eventuel igangsættelse, når I har passeret uge 40. Selvom barnet stadig ligger inde i maven og lader til at ville blive der lige nu, så er der størst sandsynlighed for, at fødslen ikke kommer til at behøve nogen hjælp for at komme i gang.

week40

Uge 41

DIT BARN

Færdigbagt baby

Barnet har det godt derinde i maven, og fostervandet, det er omgivet af, fortsætter med at blive produceret, indtil barnet er født. Barnet er blødt og smidigt, så det kan smutte igennem fødselskanalen, når tiden er inde. Undtagelsen er hovedet, der – bortset fra fontanellen (det bløde område oven på hovedet) – er hård. Fontanellen skal være blød, og den vokser sammen i løbet af det første år. Det er ikke usædvanligt, at man kan synes, at det føles lidt ubehageligt med et blødt område midt på hovedet – et område, hvor man desuden ofte kan se det lille barns puls pulsere. Men det bløde område har en vigtig funktion, da det gør hovedet – der er den største kropsdel – mere formbart og dermed også nemmere at føde frem. Derudover er kraniet også nødt til at være formbart, så hovedet og hjernen kan vokse.

MOR

Fordele ved at vente

Vi ved, at det er hårdt bare at gå og vente, men der er faktisk fordele ved at være gravid lidt længere. Da når livmodermunden nemlig at modne, og hormonet relaxin blødgør bækkenets falske led endnu mere, så fødslen kan forløbe lidt smidigere. Selvom hindbærbladte, akupunktur og ananas ofte nævnes som måder at fremskynde en fødsel på, så er der ingen beviser for, at det virker. Men det skader heller ikke, så hvis du har lyst til at prøve, så er det bare at prøve. Derimod skal du helt sikkert undgå de der tips om, at hårdt fysisk arbejde eller lavement sætter fødslen i gang – den slags råd skal du bestemt ikke lytte til! En mere sikker metode er hindeløsning. Hvis jordemoderen kan se, at livmodermunden er klar, kan man nogle gange foretage en hindeløsning for at hjælpe veerne med at komme i gang. Det sker via en vaginal undersøgelse og indebærer, at en jordemoder eller læge stimulerer livmodermunden. Når den stimuleres, så frigøres et hormon, der kan bidrage til, at fødslen går i gang. Det er ikke specielt behageligt – nogle gange kan det endda være lidt smertefuldt. Hvis det gør for ondt, så afbryder man behandlingen. Nogle gange får man også en mindre blødning efter en hindeløsning.

Partner

At gå over tiden

Det her med at passere den forventede fødselsdato kan faktisk være temmelig deprimerende for mange – måske især for den, der bærer barnet. Selvom langt de fleste ved, at der kun er en lille chance for, at barnet kommer på den forventede dato, og at man ofte går over tiden, så er det alligevel lige netop den forventede fødselsdato, der har været det konkrete. Og det er der jo ikke noget mærkeligt i – det ligger i menneskets natur at kunne lide at have en tidsramme at forholde sig til, men små børn er ikke specielt interesserede i begrebet ’tid’. Barnet er jo ikke overbåret endnu, men det er alligevel tungt. Både fysisk og psykisk. Den kropslige byrde er ikke en dans på roser, og det kan være utroligt frustrerende at være nødt til at svare på omgivelsernes spørgsmål om, om barnet er kommet endnu. Især når man ikke har en jordisk chance for selv at gøre noget for at få barnet til at ville komme ud. Nogle gange kan man dog få hjælp med en hindeløsning for at hjælpe kroppen med at sætte gang i veerne. Det er noget, man gør via en vaginal undersøgelse, der indebærer, at jordemoderen stimulerer livmodermunden.

w41_1200x480

Uge 42

DIT BARN

Hyppig kontrol

Når en graviditet har varet i mere end 42 uger, så plejer man at sige, at den er overbåren. Men at der går over 42 uger er usædvanligt – kun 5% af alle børn bliver overbåret, og der er faktisk ingen, der ved hvorfor. Måske har barnet det ganske enkelt alt for rart derinde i maven. Selvom man ikke ved, hvad årsagen er, så har man set, at der er visse faktorer, som påvirker. Der er større sandsynlighed for, at en førstegangsfødende går over tiden, og dermed også for, at barnet bliver overbåret. Men arvelighed kan også have betydning. Hvis man har en biologisk mor eller søster, der har ventet længere eller til og med er gået over tiden, så er der lidt større risiko for, at man selv kommer til at gøre det. Efter den forventede fødselsdato går man til hyppigere kontroller for at sikre, at barnet i maven stadig har det godt. Den, der bærer barnet, må selv være med til at bestemme, hvornår – eller om – fødslen skal sættes i gang. De fleste vælger at planlægge en igangsættelse efter en scanning, der foretages i uge 41+0 – 41+3, da man i Danmark anbefaler igangsættelse til alle, ved 41+5. Det gør man fordi undersøgelser har peget på, at risikoen for komplikationer, er mindre hvis børn fødes før uge 43. Hvis man gerne vil vente med igangsættelse, tilbydes man ekstra undersøgelser.

MOR

Babyen kommer – det lover vi

Hold ud – nu er tiden snart inde! For nu er det for langt de fleste ikke sjovt at være gravid længere. Nu er det bare ekstremt tungt og utroligt nemt at føle sig modløs og miste humøret. Selvom du måske tvivler, så kan vi love, at dit lille barn kommer ud – på én eller anden måde. Hvis du føler, at du ikke længere gider svare ”næ, det er ikke kommet endnu!” på omgivelsernes spørgsmål, så er det helt okay at sende en masse-sms, hvor der står, at du nok skal sige til, når barnet er kommet! Vi har skrevet det før, men vi vil alligevel lige minde dig om, at du skal ringe til fødegangen, hvis vandet går, du får blødninger, mindskede fosterbevægelser, regelmæssige veer, mindskede veer, eller hvis du er bekymret eller bange. Men det ved du jo allerede.

PARTNER

Snart igangsættelse

Over 90% af alle gravide har født, inden denne uge er forbi. Sandsynligheden for, at det sker af sig selv, er altså utroligt stor, og den bliver jo faktisk større, for hver dag der går. Hvis I tilhører de få procent, der går længere tid end uge 42, så kaldes graviditeten overbåret. Der er en grund til, at man anbefales ikke at lade graviditeten vare længere end til uge 42+0, og det er, at moderkagen langsomt kan blive dårligere fungerende efter denne uge. Der er forskellige måder, man kan sætte en fødsel i gang på. Den mest almindelige er, at man får hormonpiller, som man opløser i vand og synker, og dette sætter det hele i gang. Der kan dog også være grunde til, at man er nødt til at foretage et kejsersnit – det afhænger lidt af, hvordan moderen og barnet har det. Vi ved, at det kan føles lidt frustrerende, at fødslen måske ikke blev, som man havde tænkt sig; at forestillingen om, hvordan den skulle forløbe, er nødt til at droppes. Selvom fødslen på en eller anden måde er det, man har gået og ventet på, så er den jo egentlig bare starten på resten af livet som forældre. Og måske kan det hjælpe at tænke på, at hvordan dit lille barn kommer ud ikke er det alle vigtigste, men derimod at I snart får lov til at møde det, der får hjertet til at svømme over af lykke.

w42_1200x480