essity6339_mobile

Gravid og nervøs for Covid-19?

Er jeg i risikogruppen, kan det være farligt for barnet, og hvad skal man være opmærksom på som partner? Her har vi samlet vigtig information om, hvad der gælder for den der er gravid og rammes, eller er nervøs for at blive ramt, af sygdommen COVID-19, der forårsages af det nye coronavirus.

Coronarpandemien har virkelig påvirket os alle, og selv om vi nu ved mere end vi gjorde for et par år siden, kan corona stadig give anledning til spørgsmål, især for gravide som har et barn i maven at tage sig af. Vi har talt med jordemoder Nina Sepstrup for at hjælpe dig med at finde rundt i spørgsmålene om corona under graviditeten. Hendes svar afspejler det, vi ved på datoen for denne artikel.

Betragtes gravide som en risikogruppe?

Ja. De fleste gravide vil få et mildt sygdomsforløb, men nogle få vil få et alvorligere forløb med indlæggelse og respiratorbehandling. Studier fra udlandet viser, at der er 2-3 gange højere risiko for at føde for tidligt ved kejsersnit, hvis moren har symptomer på Covid-19. Det har desuden vist sig, at ved alvorlig sygdom med deltavarianten, er der en forhøjet risiko for at det ufødte barn dør i maven.
Gravide der har diabetes, hjerte/kar sygdomme, astma, svær overvægt eller er over 35 år, har størst risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb.

Er gravide mere følsomme over for COVID-19?

Der er intet der tyder på, at gravide lettere bliver smittet end andre, men der er under den tredje bølge af corona, set et stigende antal gravide med alvorlige forløb.
Som gravid skal du fortsat følge Sundhedsstyrelsens smitteforebyggende råd, især hvis du ikke er vaccineret.

Kan gravide blive vaccineret mod COVID-19?

Ja! Gravide og ammende kan vaccineres mod COVID-19. Sundhedsstyrelsen opfordrer alle gravide til hurtigst muligt at blive vaccineret. Vaccinen kan man få i hele graviditeten. Man bestiller tid via vacciner.dk, hvor der er en guide til hvordan man bestiller tid uden at have fået en invitation.

Man ved desuden, at gravide har større risiko for komplikationer i forbindelse med influenza, og anbefaler derfor, at man også lader sig vaccinere mod influenza, når man er mere end 12 uger henne.

Det anbefales også, at alle gravide får en kighostevaccine, for at beskytte spædbarnet mod kighoste i de første måneder. Den kan gives fra 17. uge af graviditeten, fx. ved egen læge i uge 25 eller uge 32.

Du bestiller tid til influenza og kighostevaccine hos din egen læge. Alle vaccinationerne er gratis. Du kan læse mere om dem på sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk/da/vaccination.

Kan jeg gå på arbejde som gravid, eller bør jeg helt holde op med at være sammen med andre?

Du kan ifølge Sundhedsstyrelsen gå på arbejde som gravid, hvis du og din arbejdsgiver følger anbefalingerne om afstand, værnemidler og skærpet hygiejne.
Anbefalingerne ændres løbende i takt med om smittetallet stiger igen, så læs konkrete anvisninger om dette på https://www.sst.dk/da/corona/FAQ.
Hvis der er særlige tilstande der gør, at din risiko for alvorlig sygdom er større end andre gravides, skal du tale med din praktiserende læge, der kan hjælpe med en konkret vurdering af din situation.

Hvad skal jeg som partner være opmærksom på?

Du skal være ekstra påpasselig med at begrænse fysisk kontakt til andre end dem du bor sammen med, holde afstand og være grundig med hygiejne overalt hvor du færdes. Bliv vaccineret når du får det tilbudt. Gå i selvisolation, hvis du mærker symptomer på COVID-19, og bliv testet. Hvis du er smittet kan du kontakte kommunen og måske få bevilget et isolationsophold uden for hjemmet. Du kan fortsætte med at arbejde og deltage i sociale arrangementer som du plejer. Det er også godt, hvis I prøver at holde jer fri for alle former for forkølelse, da det kan påvirke de personer, der kan være med ved en fødsel.

Kontrol hos jordemoderen?

For de fleste fortsætter kontrollerne som normalt, men de generelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen skal også overholdes. Nogle besøg kan blive digitale eller foregå via telefonen, og indimellem kan partneren være nødt til at blive hjemme. Dette kan være lidt forskelligt afhængigt af hvor man bor, så det er vigtigt at tale med jordemoderen om, hvad der gælder for dig.

Er der risiko for barnet i maven, hvis moderen rammes af Covid-19?

Ja. Det har vist sig at risikoen for fosterdød eller for tidlig fødsel er øget, hvis moderen bliver syg med Covid-19. Hvis du er smittet med Covid-19, er det derfor vigtigt, at du henvender dig til dit fødested, hvis du mærker mindre liv, har åndenød eller høj feber.

Hvis jeg har spørgsmål?

Man skal ikke gå rundt og være unødigt bekymret! Tal først og fremmest med din jordemoder eller læge - de har den seneste information og rådgivning, når det gælder COVID-19. De kan også sende dig videre, hvis du har brug for hjælp til at håndtere bekymringen. Hvis du gerne vil vide, hvad man siger om amning og COVID-19, finder du mere information om dette her.

Det kan også give tryghed at vide, at hverken nyfødte eller børn ser ud til at blive specielt syge af COVID-19. Det gælder også de børn der har underliggende sygdomme. Det ser ud til, at de alle klarer det nye coronavirus godt. Der er på verdensplan meget få tilfælde af børn, der er blevet meget syge. Så den sunde fornuft gælder stadig, når det drejer sig om håndvask og social afstand samt overholdelse af Sundhedsstyrelsens anvisninger, der jo opdateres løbende. Men midt i alt det usikre er det godt, hvis du prøver så vidt muligt at styre udenom uroen og i stedet fokuserer på den lille baby, du snart kommer til at møde.

Senest opdateret den: 28.09.2022

Del artiklen